Porsche Boxster – Allt du behöver veta

Porsche Boxster

Porsche Boxster är en tvåsitsig sportbil på ingångsnivå som tillverkas av det legendariska märket Porsche för att erbjuda en klassisk mittmonterad, bakhjulsdriven sportbil som kan konkurrera med BMW Z4, Mazda MX-5 och Alpine A110. Denna kompakta tvåsitsiga sportbil är gjord för dem som vill njuta av en Porsche sportbil utan att betala Porsche 911-pengar.

Boxster-utbudet spårar sina rötter tillbaka till 90-talet när den första (986) generationen avslöjades. 986 var i produktion fram till 2004 då den ersattes av 987 som upphörde att produceras 2012. De två sista generationerna av Boxster (981 och 718) är de två bästa Boxster-generationerna eftersom de erbjuder den mest moderna och spännande upplevelsen.

Drivlinan som du vanligtvis hittar i de flesta Boxster-modeller är en 6-cylindrig Boxster-motor, men de nyare 718 Boxster-modellerna har också relativt glest fungerande 4-cylindriga modeller. Boxster verkar vara en relativt pålitlig modell, men några problem är värda att nämna.

Värdemässigt är Boxster känd för att hålla sitt värde riktigt bra medan praktiska egenskaper är vad man kan förvänta sig av en kompakt 2-sitsig sportbil. Det finns inte så mycket utrymme någonstans i Boxster eftersom bilen aldrig var avsedd att vara praktisk.

Porsche Boxster – Drivlinan

986 Boxster och 987 Boxster har båda uteslutande 6-cylindriga motorer. Den kraftfullaste 986 Boxster-motorn är den 6-cylindriga 3,2 liter-motorn med 260 hk medan den 3,4 liter-motorn Boxster Spyder med 320 hk är den kraftfullaste Porsche 987-modellen. Alla dessa modeller har drivning med manuell växellåda och manuell växellåda eller PDK/Tiptronic som tillval.

981 Boxster har utan tvekan den bästa standardmotoruppställningen med upp till 375 hk i 3,8L flat-6-motorn. 718 Boxster-serien börjar med 4-cylindriga 2,0L-motorer som inte är så populära, medan toppmodellerna 718 GTS och 718 Spyder får den bästa Boxster-motorn genom tiderna, en 4,0L flat 6-motor från 911 med upp till 420 hästkrafter.

Alla dessa motorer är gjorda för att vara spännande, responsiva och högvarviga vilket innebär att Boxsters drivlina är perfekt för dem som vill ha en sportbil som alltid är redo att flyga. Effektiviteten är inte så bra, men ingen köper Boxster för dess bränsleeffektivitet eller driftskostnader.

Porsche Boxster – Design och chassi

Porsche Boxster använder sig av en tvåsitsig, bakhjulsdriven bil med kort hjulbas som sitter lågt och brett. Detta är ett klassiskt recept för en 2-sitsig sportbil vilket innebär att Boxster ser spännande, elak och redo att köra. Interiört sett saknar den nuvarande Boxster lite i jämförelse med resten av Porsches sortiment, men den övergripande designen är fylld av högkvalitativa material.

Det bästa med alla Boxstergenerationer är fjädringen och framför allt chassit. Boxster erbjuder en perfekt viktfördelning tack vare en mittmonterad motor vilket innebär att Boxster-chassit är balanserat, kontrollerbart och fullt av självförtroende. Det är lätt att köra Boxster snabbt utan att vara orolig för att du ska hamna i diket.

Porsche Boxster – Tillförlitlighet och vanliga problem

Porsche Boxster har alltid varit en hyfsat pålitlig bil medan de senaste Boxster-modellerna är pålitliga överlag. Ingen bil är dock perfekt och de vanligaste och potentiellt allvarligaste problemen i samband med alla Boxstergenerationer beror på oljeläckage, problem med IMS-lager, problem med styrkedjor, PDK-problem och överhettning.

Det är värt att nämna att de problem som listas här i första hand är de med högst allvarlighetsgrad och inte nödvändigtvis de vanligaste. Hur som helst måste dessa tas upp noggrant om du är intresserad av att köpa en Boxster.

Porsche Boxster – Värde och praktiska egenskaper

Du kan köpa en begagnad Porsche Boxster för så lite som 7 000 dollar, men dessa är egentligen inte så eftertraktade eller tillförlitliga eftersom de har många mil, är gamla och långsamma. De bästa Boxster-modellerna går lätt över 100 000 dollar, vilket är 911-territorium, vilket innebär att de flesta sannolikt väljer en 911 istället.

Praktiskt sett är Boxster en kompakt 2-sitsig sportbil med ett relativt rymligt lastutrymme med tanke på sin storlek. I det stora hela är Boxster dock extremt opraktisk eftersom den saknar både sittplatser och lastutrymme.

Video: Därför ska du köpa en Porsche Boxster

FAQ-avsnitt

Vilken generation av Porsche Boxster är bäst?

Det beror på vad du vill ha mest. Om du vill ha värde över allt annat är de två första generationerna Boxster prisvärda. Båda är dock inte alls lika bra som de senare modellerna. Den nuvarande 718 Boxster är riktigt dyr, men den kommer ändå inte med 6-cylindriga motorer för de lägre modellerna.

  Varför är begagnade Porsche så billiga?

Den bästa lösningen när det gäller både värde och prestanda är 981-modellerna, som har sexcylindriga motorer, är ganska moderna, snygga och inte lika dyra som jämförbara 718-modeller. Dessutom är 981 en pålitlig bil, vilket gör den ännu bättre.

Vilken Porsche Boxster-generation är värst?

Den första generationen 986 Boxster är utan tvekan den sämsta Boxster-modellen som någonsin sett dagens ljus av några tydliga skäl. För det första kom 986 med många problem från fabriken som var så allvarliga att Porsche nästan lade ner bilen helt och hållet. För det andra är 986 snart 30 år gammal trots att den inte är någon klassiker.

Chansen är stor att den aldrig kommer att bli en klassiker eftersom ingen är så imponerad av 986:an. Det är också därför man kan få 986:an till löjligt låga priser.

Är Porsche 911 bättre än Porsche Boxster?

Porsche 911 är den bättre bilen eftersom den erbjuder mer av allt. En del människor föredrar faktiskt de dedikerade Porsche Boxster/Cayman-modellerna som GT4, GTS, Boxster Spyder och GT4 RS framför de mest dedikerade 911-modellerna som GT3, GT3 RS och till och med GT2 RS.

Det finns något riktigt speciellt med den mittmonterade motorlayouten i Boxster, men det räcker helt enkelt inte för att slå 911 som helt enkelt är en av, om inte den bästa sportbilen i bilindustrins historia.

Är Porsche Boxster 2022 värd det?

Porsche 718 Boxster är en utmärkt lyxsportbil. Denna roadster har den mest körvänliga attraktionskraften av alla bilar i sin klass tack vare sina kraftfulla motorer, sin bländande acceleration och sin smidiga hantering. Interiören är mer i kategorin ”fin”.

Är Boxster en fattigmans Porsche?

Nej, Boxster är inte en fattigmans-Porsche. Det är bara en annan typ av Porsche. Boxster är ett utmärkt val för dem som vill ha en rolig sportbil som går att köra till ett rimligt pris.

Vad är fel med Porsche Boxster 986?

Den goda nyheten om Boxster 986:s tillförlitlighet är att den har en MoT-godkännandegrad på 78 %, vilket är långt över genomsnittet för bilar i den här åldern. Mindre strålkastardefekter och slitna däck är de vanligaste orsakerna till fel. Det finns många saker som kan gå fel med Boxster 966, och de kan bli dyra.

Är en Boxster en riktig Porsche?

Ja, Boxster är helt klart en riktig Porsche. Porsche Boxster och Cayman mellandrivna tvåsitsiga sportbilar tillverkas av Porsche och marknadsförs under fyra generationer. De tillverkades som en 2-dörrars 2-sitsig roadster (Boxster) och som en 3-dörrars 2-sitsig coupé (Cayman).

Är en Boxster en tjejbil?

Vi fick frågan: Är Porsche Boxster en ”kycklingbil”? Vissa ansåg att den var inriktad på kvinnliga förare. Andra, däribland jag, hävdade att den inte var det. Rösterna delades upp efter att ingen sagt entydigt: ”Nej, den här bilen är inte en kycklingbil”.

Vilket årsmodell av Porsche Boxster är det mest tillförlitliga?

Porsche Boxster släpptes för första gången 1996. Den hade problem under de kommande åren, vilket alla nya fordon upplever. Efter några omkonstruktioner hittade Porsche sitt bästa år 2012, vilket var det bästa året för Porsche Boxster.

Kommer den att bli en klassiker?

Porsche Boxster kommer trots sin uppenbara impopularitet att bli en klassiker på grund av sin exceptionella hantering och användbarhet. Dess unika plats i Porsches tidigare historia kommer också att göra den till en klassiker. Porsche har redan förklarat att Boxster är en ”morgondagens klassiska bil”.

Är Porsche Boxster S cool?

Boxster är en liten, välbalanserad tvåsitsig coupé som hanterar bra och ser bra ut med taket nere. Boxster är lätt att köra, parkera och njuta av. Även om körkvaliteten och hanteringen har förbättrats med varje version är Boxsters ursprungliga design fortfarande smidig och rolig.

Kan man få plats med golfklubbor i en Porsche Boxster?

Ha kul i Porsche Boxster och var inte rädd för att ta med dig dina golfklubbor. Du kommer fortfarande att kunna bära din golfbag och klubba, även om vi rekommenderar väskor med smalare bas.

  Porsche 996 - Allt du behöver veta

Är det en bra daglig förare?

Porsches Boxster-modell är kanske inte den dyraste eller mest eftertraktade sportbilen på marknaden, men precis som de moderna kupéer som vi alla känner till och älskar är Boxster det perfekta exemplet på en pålitlig och snygg sportbil som också är bra för vardagskörning.

Vad är skillnaden mellan en Porsche Boxster och en Porsche Boxster S?

Porsche 718 Boxster S erbjuder mer prestanda och en starkare motor. Den börjar på 71 400 dollar i prisbasbelopp. Funktionerna och specifikationerna för 718 Boxster S omfattar alla funktioner i 718 Boxster plus en fyrcylindrig Boxer-cylinder med 5 liter turboladdning som ger 350 hk.

Vilka årsmodeller av Porsche Boxster har IMS-problem?

Boxster-, Cayman- eller 911-fordon tillverkade mellan 2006 och 2008 har ett IMS-lager som inte kan repareras. Det rekommenderas att du tar bort fetttätningen så att oljan kan smörja lagren ordentligt.

Vid vilken körsträcka har Porsche problem?

Porsche-bilar håller i upp till 150 000 mil. Den genomsnittliga bilens livslängd beror på många faktorer, bland annat körvanor och servicehistorik. Porsche är ett välkänt märke för sin hållbarhet och bilarna hålls i gott skick i många år efter att de har köpts.

Är Porsche Boxster en superbil?

Det finns bara ett fåtal 911-modeller som kan betraktas som superbilar. Även om Boxster/Cayman-plattformen från Porsche är den ultimata sportbilsplattformen saknar den den exotism som krävs för att betraktas som en superbil. I motsats till vad många tror är bilar som Porsche 918 eller Carrera GT inte bara sportbilar.

Varför värderas Porsche så mycket?

Porschar är dyrare att underhålla än andra modeller, vilket gör att nya modeller värderas snabbare än vanligt. Dessutom vill begagnade bilköpare inte spendera för mycket på gamla lyxbilar, så efterfrågan på dessa bilar förblir låg.

Vad är bättre Mercedes eller Porsche?

Reliability Index placerar Porsche på andra plats bland lyxbilstillverkarna, medan Mercedes ligger på 31:a plats. Mercedes tillförlitlighet ligger under genomsnittet, medan Porsches tillförlitlighet överstiger Mercedes. Porsche kan uppnå en nivå som få andra biltillverkare kan matcha.

Vilken är den snyggaste Porsche?

 • Porsche 356.
 • Porsche 911 2.7 Carrera RS.
 • Porsche 930 Turbo.
 • Porsche 959.
 • Porsche 911 GT1
 • Porsche Carrera GT.
 • Porsche 918 Spyder.
 • Porsche Taycan.

Hur pålitlig är en Boxster från 1999?

1999 Porsche Boxster Reliability rating is 2.0 out of 5 Den rankas på plats 32 av 32 bland alla märken.

Vad är en Porsche Boxster T?

Boxster T är den ultimata bilen som går tillbaka till det enklaste. Detta Porsche 718-chassi är en kraftfull prestandabil som inte fokuserar på hastighet eller effekt utan snarare visar upp den inneboende briljansen och kraften hos Porsche Boxster T.

När bytte Porsche Boxster kaross?

Den andra generationen av Boxster uppdaterades med ny teknik och ökad effekt 2008. Den andra generationens Boxster S hade nästan samma effekt som den tidigare Boxster S. Världen var fortfarande i uppryckning efter den ekonomiska krisen 2008. Porsche lyckades få Boxster att se bra ut med sin ansiktslyftning.

Kan en stor kille få plats i en Porsche Boxster?

Om du väljer manuella säten (som är lite lägre) bör du klara dig bra. Jag är 1,80 lång och väger 270 pund, och min 987 BS med elektriska säten passar mig bra. Dessutom är 981:an lite större.

Har Porsche uppvärmda säten?

De uppvärmda standardstolarna på främre raden i Porsche Cayenne 2021 har ersatts av en stol med minnesskum. I den bakre raden finns dock ett alternativ för uppvärmda säten. Interiören i 2021 Porsche Cayenne har fyrzons klimatkontroll som reglerar temperaturen.

Är Porsche Boxster vattenkyld?

M96 är en vattenkyld horisontellt motsatt (”platt”) sexcylindrig motor som driver 986 Boxster. Det var Porsches första vattenkylda motor som inte var vattenkyld framifrån. Den är placerad mitt i motorn i Boxster medan den är placerad i 911.

Hur tar man bort en Porsche Boxster ratt?

 1. Koppla bort batteriet från täckpolen.
 2. Ta ut förarens krockkudde. För att göra detta använder du en skruvmejsel för att lossa fästskruvarna för inre Torx T30.
 3. Ta bort sexkantsmuttern från skruven och sätt fast fjäderbrickan.
 4. Vrid hjulen för att komma till det raka framkörningsläget.
  Använder Porsche VW-motorer?

Hur byter man ratt på en Porsche?

Video: Porsche ratt uppgradering och eftermontering DIY

Hur stor är bränsletanken på en Porsche Boxster?

Porsche Boxster har en bränsletank med en kapacitet på 64 liter. Porsche Boxter, en futuristisk sportbil från lyxbilstillverkaren är utrustad med en blygsamt stor bränsletankkapacitet, 64 liter.

Är Porsche-motorer med direktinsprutning?

År 2007 anslöt sig Porsche till det växande antalet biltillverkare som använder direktinsprutning för att driva sina bensinmotorer. – Porsche AG:s crossover/utility-fordon Cayenne är tillbaka 2008 efter att ha fått hoppa över ett modellår. Den har nyligen reviderade drivkrafter med den mest avancerade tekniken för bensinmotorer, direktinsprutning.

Är direktinsprutning bättre än bränsleinsprutning?

Direktinsprutning ökar förbränningseffektiviteten, bränsleekonomin och minskar utsläppen. Båda systemen använder elektronisk bränsleinsprutning för att injicera bränsle i motorn. Skillnaden ligger i var bränslet sprutas ut.

Vad är Porsche DFI?

Porsche introducerade sin DFI (Direct Fuel Injection), ett helt omkonstruerat insugningssystem som var utformat för att förbättra prestanda, bränsleförbrukning och utsläpp. Det optimerar luft-bränsleblandningen direkt i förbränningskammaren.

Vad är nackdelarna med att använda direkt bränsleinsprutning?

Plack kan byggas upp i artärerna och minska blodflödet. Detta kan orsaka en hjärtattack. Kolbildning på bilens insugningsventiler kan också minska bränsleflödet och orsaka motorfel. Direkt bränsleinsprutning kan leda till att motorn fylls med kol och att bränslesystemet blockeras. Detta är det största problemet.

Video: Porsche Boxster luftintagsmodifiering

Vad gör Porsche Active Suspension Management?

PASM är en elektronisk dämpningsstyrning. Baserat på körstil och vägförhållanden justerar den kontinuerligt varje hjuls dämpningskraft. Detta minskar fordonets kroppsrörelser och förbättrar komforten för alla fyra passagerarna.

Vad är Porsche VarioCam plus?

VarioCam Plus ökar lyftningen och fördröjer ventiltidpunkten för att förbättra reaktionsförmågan vid kallstart. För att bidra till att minska bränsleförbrukningen och utsläppen sänks ventillyft och timing vid medelhöga varvtal och med låg belastning. Lyftningen ökas och timing flyttas fram för att maximera effekt och vridmoment.

Är antirollbars värda det?

För tävlings- och vägprestanda är anti-rollstången en ”bra” sak. Det finns inga nackdelar med den. Den enda begränsningen för hur styv du kan vara är densamma som begränsningarna för hur styva fjädringsfjädrarna i din bil är.

Är Porsche Boxster snabb?

Accelerationsprestanda: Porsche hävdar att Boxster och Boxster T kan sprinta från noll till 60 mph på 4,9 till 4,5 sekunder beroende på växellåda.

Är Porsche Boxster rolig att köra?

Även om Boxster har en mindre och kraftfullare motor betyder det inte att den är mindre rolig eller långsammare att köra i verkligheten. Faktum är att motorn klarar av att generera all den kraft du behöver, så du kan njuta av motorn så länge du vill och ändå ha samma nöje som en 911.

Video: Topp 5 Boxster 986 prestandaändringar

Förbättrad prestanda:

Vad är Porsche torque vectoring?

Hur fungerar Porsche Torque Vectoring? PTV fungerar tillsammans med det bakre differentialspärrsystemet genom att intelligent stoppa bakhjulen vid behov. Denna funktion tillämpar ett måttligt bromstryck inuti bakhjulet för att möjliggöra snäva kurvor.

Hur fungerar elektronisk dämparstyrning?

Elektronisk dämpningsreglering: Baserat på den information som tas emot från accelerationssensorerna på hjulen och karossen beräknar den elektroniska styrenheten hur dämparinställningarna ska justeras. Den justerar dämpningen i enlighet med bilens hastighet samt vägytans beskaffenhet.

Finns Porsche Boxster i manuell version?

Manuella växellådor finns på 718- och 911-baserade modeller. Den 6-växlade manuella växellådan kommer att finnas på Boxster- och 718 Cayman-modellerna.

Kan man sätta in en barnstol i en Porsche Boxster?

Video: Porsche Cayman/Boxster Babybilstol

Kan man lägga till bakre parkeringssensorer i en bil?

Kan jag lägga till parkeringssensorer i min bil? Det är möjligt att lägga till parkeringssensorer till din bil med hjälp av smarta metoder från många tillverkare.

Andra saker att tänka på:

Komfortorienterad Servostyrning
Aktuella vägförhållanden
döda vinklar
Maximal belastning

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts