Porsche Cayenne – Allt du behöver veta

Porsche Cayenne är en lyxig mellanstor SUV och en av de mest populära Porsche-modellerna någonsin. Den första generationen Cayenne introducerades redan 2003 och var i produktion fram till 2010. Första generationens Cayenne är nu en relativt impopulär bil förutom sitt märke eftersom den ser lite konstig ut och inte är den mest pålitliga bilen där ute.

Den andra generationen av Cayenne introducerades 2011 och var i produktion fram till 2018. Den här generationen av Cayenne är nu en mycket populär bil eftersom den ser mycket bättre ut och är mycket mer pålitlig. Den nuvarande generationen av Cayenne är den bästa Cayenne-modellen hittills och finns antingen som coupé eller vanlig SUV.

Designmässigt är Cayenne slående, dynamisk och lyxig. Alla interiörmaterial är oöverträffade och den övergripande interiördesignen är både toppmodern och dämpad på samma gång. Den första generationen Cayenne är den mest problematiska, de två senare generationerna verkar vara mycket mer pålitliga.

På det hela taget är Cayenne en åtråvärd SUV både för att den är en Porsche och för att den är en fantastisk SUV överlag. Den andra generationen av Cayenne är nu ganska lättillgänglig och det är den du ska skaffa, särskilt versionen efter faceliftet.

Första generationen av Porsche Cayenne – 2003-2010

Den första generationen Cayenne finns i några olika motorval, allt från instegsmodellen 3,2L V6 med 250 hk, mellanmodellen S med en 4,5L V8 med 340 hk, och Turbo-modellerna som erbjuder mellan 450-550 hk från den toppmodellen 5,4/5,8L twin-turbo V8.

Den första generationen Cayenne finns antingen som 955 pre-facelift eller 957 post-facelift från 2010 och framåt. 957 är den mest eftertraktade bilen just nu eftersom den är mer tillförlitlig och erbjuder lite mer modern design och teknik. På det hela taget är designen tveksam, men det övergripande utförandet är verkligen imponerande.

  Bästa transportsystemet för Porsche 911 takräcke

Du kan köpa en 1st gen för 4 000-18 000 dollar för modellerna före facelift och 8 000-25 000 dollar för modellerna efter facelift. När det gäller tillförlitlighet är 1st gen relativt tillförlitlig, men bara om den underhålls på rätt sätt, men med tanke på att dessa nu verkligen är nåbara underhåller de flesta inte dem så bra.

Den automatiska växellådan är känd för att ha problem, särskilt i tidigare modeller. Om du är intresserad av att köpa en sådan, var noga med servicedetaljerna och gör alltid en inspektion före köpet eftersom dessa bilar fortfarande är riktigt dyra att äga.

Porsche Cayenne av andra generationen – 2011-2018

Den andra generationen av Porsche Cayenne är en betydligt mer populär modell jämfört med fistgen, både för att den ser snyggare ut och för att den är mer pålitlig. Dessutom är den andra generationen mycket mer dynamisk, lyxigare och effektivare.

Det finns också en hel del motorer att erbjuda, från en 3,5L V6 med 300 hk och hela vägen upp till en 4,8L twin-turbo V8 med 570 hk. Cayenne i instegsutförande med den tidigare nämnda 3,5 liter och Cayenne S med en 3,6 liter twin-turbo V6 med 420 hästkrafter är de två mest populära modellerna på andrahandsmarknaden.

Designmässigt är den andra generationen av Cayenne bättre ur nästan alla perspektiv. Den ser snygg ut från insidan också eftersom den liknar den nuvarande generationen av Cayenne ganska mycket. Tillförlitlighetsmässigt är den mycket bättre än sin föregångare, men den kostar också mycket pengar att underhålla.

  Porsche Tiptronic vs. PDK - vad är skillnaden?

Värdemässigt kan man få andra generationens Cayenne för mellan 17 000 och 70 000 dollar beroende på modell, körsträcka och allmänt skick.

Tredje generationen av Porsche Cayenne – 2018-nutid

Den nuvarande generationen av Porsche Cayenne introducerade en coupe-karosstil för att göra den mer konkurrenskraftig i förhållande till BMW X6, GLE Coupe och Audi Q8. Den nuvarande Cayenne erbjuder kraftfullare, men mindre och effektivare motorer jämfört med båda sina föregångare.

De mest populära Cayenne- och Cayenne S-modellerna använder en 3.0L turbo V6 med 340 och 440 hästkrafter. Toppmodellen Cayenne Turbo GT erbjuder en 4,0L twin-turbo V8 med 640 hästkrafter. Den tredje generationen Cayenne introducerade också en hel del hybridmodeller där Turbo S E-Hybrid är den mest kraftfulla Porsche SUV:n med 700 hästkrafter.

Den tredje generationen av Cayenne är en sann modern bil, vilket innebär att du får alla funktioner och tekniker som du förväntar dig av en ny Porsche-modell. Priserna sträcker sig från mitten av 50 000 dollar, hela vägen upp till mer än 200 000 dollar för vissa mer speciella modeller.
När det gäller tillförlitlighet är den tredje generationen Cayenne fortfarande under garanti för de flesta, men på det hela taget är det den mest tillförlitliga Porsche SUV:n hittills.

FAQ-avdelning

Vilken Porsche Cayenne ska jag köpa?

Om du vill ha det bästa, nyaste och mest fantastiska ska du satsa på den tredje generationen Cayenne, för du kommer inte att bli besviken. Men om det är ett problem för dig att lösa ut mer än 50 000 dollar för en begagnad bil bör du ta en titt på Cayenne-modellerna från den 2:a generationen efter faceliftet, eftersom de är mycket mer rättvist prissatta, men inte så olika från modellerna från den 3:e generationen.

  Vilken är bättre Porsche Boxster eller Cayman?

Den första generationens Cayenne är en förvärvad smak eftersom vissa anser att den är tråkig och ful medan andra anser att den är mycket värdefull.

Hur dyr är Cayenne att äga?

Oavsett vilken generation du väljer måste du lägga undan lite pengar för underhållskostnader eftersom dessa lyxiga SUV:er kan kosta ganska mycket pengar att underhålla. Cayenne är Porsche vilket innebär att driftskostnaderna är betydande.

Modeller av första generationen är billiga att köpa, men de är inte så mycket billigare att äga jämfört med senare modeller, även om de klarar tidens tand.

Är Porsche Cayenne bättre än sina konkurrenter?

Porsche Cayenne konkurrerar med BMW X6, Mercedes GLE Coupe, Audi Q8 och eventuellt till och med Lamborghini Urus för de högre modellerna. X6 startade den här marknaden och den nuvarande generationen X6 är en oerhört imponerande bil medan GLE enligt min mening är lite mindre spännande.

Q8 är utan tvekan den snyggaste av alla och är den mest populära Coupe SUV:n just nu. Urus är det mest spännande alternativet, men den kostar ganska mycket mer. På det hela taget kan Cayenne mer än väl konkurrera med dessa och till och med överträffa dem i många segment, till exempel när det gäller kvalitet och utseende.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts