Mercedes E350 – Allt du behöver veta

Mercedes E350 är en mellanstor lyxsedan från Mercedes som konkurrerar med bilar som Audi A6 och BMW 5-serien. E350 är en av de mest populära Mercedes Benz E-Klass-modellerna eftersom den balanserar lyx, kraft och sofistikering perfekt.

Tidiga iterationer av E350 kännetecknas av en 6-cylindrig 3,0 l motor som många anser vara det perfekta valet för E-Klass-chassit. I den helt nya E350 används inte längre den 6-cylindriga motorn utan snarare en mindre, men lika potent 2,0L 4-cylindrig motor som egentligen inte är så spännande, oavsett effekt.

E350 är en riktig mellanstadiespecifikation av E-Klass vilket innebär att den finns med alla de funktioner som du förväntar dig på en mellanstadie-Mercedes. Bakhjulsdrift är standard medan 4MATIC brukar kosta ytterligare 2 000 dollar från fabriken.

Allt som allt är E350 fortfarande den bästa E-Klass-modellen att köpa om du vill ha en hyfsat kraftfull bil som inte offrar effektivitet eller komfort. Även om den nya E350 använder en mindre spännande 2,0L 4-cylindrig cylinder är det fortfarande en fantastisk bil och det bästa valet av alla.

Mercedes E350 – Drivkraften

Mercedes introducerade E350, E300 och E320 som de lyxigare 6-cylindriga versionerna av E-klassen eftersom de 4-cylindriga främst användes av taxichaufförer. Mercedes ville göra skillnad mellan ”taxi”-E-klassen och den lyxigare E-Klassen genom att erbjuda mer potenta och sofistikerade 6-cylindriga motorer.

Alla E350-modeller har antingen en 6-cylindrig 3,5 l motor som den som finns i W212 eller en 6-cylindrig 3,0 l motor som den som finns i de nyare modellerna. Båda dessa motorer har mellan 250 och 300 hk och är också ganska effektiva tack vare cirka 25MPG kombinerat.

  Är Mercedes en lyxbil i Tyskland?

Växellådsmässigt erbjuds E350 endast i automatiska versioner sedan flera decennier tillbaka och endast W211 och W212 fanns med en manuell version som främst såldes i Europa. Tidiga E350 5- och 7-växlade växellådor var kända för att vara lata och benägna till problem, men de nyare växellådorna är mycket mer raffinerade.

Bakhjulsdrift är standard för alla generationer av E350, men 4MATIC finns som tillval.

Mercedes E350 – Design och chassi

E350 introducerades ursprungligen som den lyxigare versionen av 2,0L E-Klass och den innehöll lätta designdetaljer för att skilja den från den mer instegsbetonade E-Klassen. Designelementen var dock så små och obetydliga att ingen faktiskt någonsin lade märke till dem.

E-Klassen har dock alltid sett ståtlig och imponerande ut, oavsett vilken motor som finns under huven. Jämfört med Audi A6 verkade Mercedes alltid lite mer premium och bekväm, men jämfört med 5-serien kändes Mercedes definitivt mer lyxig.

E-Klass är alltid inställd på komfort och det är den enda inriktning som E-Klass har. Mercedes vet att alla i slutändan vill ha en bekväm bil. BMW 5-serien är mycket sportigare att köra, särskilt om den är utrustad med en V8.

Audi A6 ligger någonstans i mitten eftersom den varken känns särskilt sportig eller bekväm. Som sådan är A6 den bästa allroundbilen medan E-Klass är den mest bekväma och BMW 5-serien den mest dynamiska.

Mercedes E350 – Tillförlitlighet och potentiella problem

Mercedes E350 var aldrig klassledande när det gäller tillförlitlighet och det är en ganska välkänd faktor. Det betyder inte att E-Klass är en dåligt tillverkad bil, det betyder att E-Klass behöver ordentligt och i tid underhåll om du vill att den ska hålla så länge som möjligt.

  2022 Mercedes GLA vs Audi Q3

De flesta E350-modeller upplever elektriska problem med tillbehör i bilen, till exempel elektriska fönster, fel i instrumentbrädan och problematiska strömbrytare. E350 är inte heller fri från fjädringsproblem, särskilt om den är utrustad med luftfjädring som behöver rätt underhåll för att fungera tillfredsställande.

Mercedes E350 – Värde och praktiska egenskaper

Mercedes E350 är en relativt dyr bil till att börja med, men den förlorar också otroligt snabbt i värde. Alla bilar från det här segmentet tar en rejäl dipp under de första åren efter produktionen, både för att det finns så många av dem och för att de kostar mycket pengar att underhålla.

Praktiskt sett är E350 en riktig mellanstor sedan, vilket innebär att den kan användas för familjetransporter och VIP-transporter. Det är därför som så många taxichaufförer runt om i världen använder E-Klass-plattformen sedan flera decennier tillbaka. Slutligen är lastutrymmet hyfsat, men inte klassledande eftersom den äran går till Audi A6.

FAQ-avsnitt

Är Mercedes E350 värd det?

Mercedes E350 är en härlig bil att resa i, oavsett generation, eftersom den erbjuder en hel del kraft utan att vara alltför törstig på bränsle. Den förlorar dock snabbt sitt värde och kan inte konkurrera med vissa generationer av A6 och BMW 5-serien.

Men om du hittar en med hyfsad körsträcka till rätt pris bör du svinga dig på den. När allt kommer omkring är en Mercedes E350 ändå gjord för dem med djupare plånböcker, så du bör inte bli förvånad när det gäller underhåll.

  Vad är Mercedes Tirefit kit?

Är Mercedes E350 en säker bil?

E350 är verkligen en säker bil eftersom alla generationer av E350 har ett fantastiskt säkerhetsbetyg på 5 stjärnor. Mercedes fokuserar på säkerhet lika mycket som på lyx, vilket innebär att nästan alla Mercedes-modeller är så säkra som möjligt. Det är värt att nämna att du måste skaffa en med rätt alternativ om du vill att den ska vara så säker som möjligt.

Nyare E350-modeller har alla möjliga säkerhetsfunktioner som automatisk nödbromsning, adaptiv farthållare, lane keep assist, kollisionsassistans, undvikandesystem och massor av krockkuddar.

Varför använder taxichaufförer Mercedes E-Klass-modeller?

E-Klass är så populär bland taxiförare eftersom den erbjuder tillräckligt med praktiska egenskaper och lastutrymme samtidigt som den är bekväm och raffinerad. De kanske inte är de mest pålitliga bilarna på marknaden, men om du underhåller dem ordentligt borde de hålla länge.

Det är värt att nämna att taxiförare är mer förtjusta i de 4-cylindriga 2,0L-motorerna eftersom de är mer tillförlitliga och håller längre samtidigt som de är effektivare.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts