Bästa oljan för Mercedes E350

Bästa oljan för Mercedes E350

Syftet med motorolja är att smörja och kyla motorn internt. Utan rätt motorolja fungerar din motor inte som tillverkaren avsett, vilket på lång sikt kan orsaka problem och till och med försämra många delar av din motor.

Motorolja används också för att avlägsna många föroreningar. Av denna anledning måste motoroljan bytas ut regelbundet. Många moderna Mercedes-modeller, inklusive E350, använder syntetisk olja eftersom denna typ av motorolja passar tillverkarens rekommendationer och krav.

Syntetiska motoroljor

Syntetisk olja tillverkas av en raffinerad råoljeråvara. En syntetisk oljeblandning består av basoljor, pulvertillsatser och en bärarolja. Den största fördelen med syntetisk olja jämfört med vanlig olja är den rena förädlingsnivån som en syntetisk olja har jämfört med vanlig olja.

Syntetiska oljor destilleras, renas och raffineras till och med på molekylnivå. Sådana tillverkningsprocesser erbjuder många fördelar jämfört med vanliga oljor. Syntetiska oljor har väsentligt minskade avlagringsnivåer och friktionen i samband med syntetisk olja minskar på grund av liknande molekylstorlekar.

Dessutom är syntetiska oljor mycket fördelaktiga när det gäller ren motordrift på grund av tillsatserna i oljorna. Syntetiska oljor är också mycket bättre under extrema förhållanden, eftersom en syntetisk oljeblandning alltid överträffar en vanlig oljeblandning.

Det är också värt att nämna att hela processen kring syntetiska oljor är mycket renare, med färre föroreningar i varje skede av användningen och bortskaffandet.

Särskilda oljeprodukter som rekommenderas av många Mercedes-återförsäljare.

Det är ganska tydligt att dagens Mercedes-motorer kräver syntetisk olja för att fungera ordentligt. Vissa Mercedes-återförsäljare och oberoende bilverkstäder rekommenderar specifika oljeprodukter från Valvoline, Castrol Mobil 1, Shell, Pennzoil, Quaker eller 76.

  Vilka bilar liknar Mercedes A-klass?

När det gäller Castrols syntetiska oljor för E350 rekommenderas produkter som Castrol Syntec 10W-40 eller Syntec 5W-50. Mercedes rekommenderar också Mobil 1 Synthetic Motor Oil OW-40 eller Mobil 1 Synthetic motor oil 15W-50.

Vissa oljor från Valvoline rekommenderas också för många Mercedes-modeller, inklusive E350. Specifika produkter som Valvoline Synpower Full Synthetic Motor Oil 5w-40 eller Valvoline Synthetic Motor Oil 5W-30 1 Quart rekommenderas båda av många oberoende verkstäder också.

Dessa produkter bör betraktas som en allmän vägledning när det gäller Mercedes-oljor. Men du bör alltid rådgöra med din återförsäljare innan du fattar beslut om vilken olja du ska köpa. Vissa faktorer, såsom klimatet, kan också påverka beslutet om vilken olja som passar dig bäst, så du bör rådgöra med en professionell person i förväg.

Vanliga oljor i moderna Mercedes-modeller

Dagens Mercedes-modeller fungerar bäst med syntetiska oljor, och det är alltid så. Även om du tekniskt sett kan använda vanliga oljor även i de senaste Mercedes-modellerna och komma undan med det, är det inget som någon Mercedes-återförsäljare någonsin skulle rekommendera.

Mercedesbilar är komplexa och motorerna i nyare Mercedesmodeller kräver ett mer fokuserat tillvägagångssätt jämfört med äldre Mercedesmotorer. Detta beror främst på att prestandafördelarna och effektivitetsfördelarna i samband med dessa motorer är långt överlägsna jämfört med många andra icke premiumtillverkare och äldre Mercedes-modeller.

Vanliga oljor är billigare än syntetiska oljor eftersom tillverkningsprocessen är mycket enklare och det tar mindre tid att producera vanliga oljor. Vissa studier har också visat att den ekonomiska fördelen med syntetiska oljor är garanterad på lång sikt, eftersom konsekvent regelbunden oljeanvändning i en modern Mercedes-motor sannolikt gör motorn mindre effektiv.

  Har alla Mercedes skinnsäten?

Vanliga frågor om oljebyte

Hur lång tid tar det innan ett oljebyte behövs?

Moderna Mercedesbilar har ett inbyggt system som varnar dig när ett oljebyte behövs. Det kan bero på att oljenivåerna helt enkelt är för låga eller att bilen ska ha en A- eller B-service. Både A- och B-servicen omfattar även utbyte av syntetisk motorolja, så du behöver aldrig oroa dig för det.
Mercedes använder ett Flexible Service-system som syftar till att ge dig information om när sådana tjänster behövs. Ditt infotainmentsystem från Mercedes varnar dig om en A-service behövs (efter 10 000 mil eller 1 år) eller om en B-service behövs (20 000 mil eller 2 år).

Vad är motoroljans viskositet och varför är den så viktig?

Beteckningarna 10W-40, 5W-30 och 0W-40 för motoroljor avser viskositetsnivåerna för varje specifik oljeprodukt. Termen viskositet hänvisar till de flödesnivåer som ett specifikt smörjmedel kan motstå. Vissa oljor har en lägre viskositet (0W-5W), vilket ger mindre friktion, vilket i sin tur ökar energibesparingarna.

Å andra sidan syftar motorolja med högre viskositetsnivåer (10W-40) till att ge ett tjockare skikt mellan motorns rörliga delar. Detta ökar motorns hållbarhet och skydd. Du bör rådgöra med en utbildad yrkesman när det gäller att välja rätt viskositetsnivåer.

Kan man blanda vanlig olja och syntetisk olja?

Vissa bilvätskor kan blandas, till exempel vätskor för vindrutetorkare som till och med kan erbjuda överlägsna rengöringsegenskaper. Kylarvätskor kan också blandas, men det rekommenderas. Motorolja kan dock inte blandas i något fall, eftersom det kan orsaka allvarliga motorproblem.

  Vilka Mercedes har twin-turbo

En blandning av vanlig och syntetisk olja kan allvarligt skada motorn, miljön och även din hälsa.

Har motorolja ett utgångsdatum?

Motoroljeprodukter har inget utgångsdatum om burken inte öppnas. Om burken öppnas rekommenderas det att du använder oljan inom de närmaste två åren, annars kan oljan inte uppfylla sitt syfte.
Du bör alltid förvara flaskan i en mörk, sval miljö bort från ljus och i originalförpackningen för att se till att oljan inte förlorar sina skyddande egenskaper.

Hur ska jag göra mig av med använd motorolja?

Motoroljor kan ha skadliga effekter på miljön, och du bör aldrig slänga din använda motorolja hur som helst. Många företag återvinner begagnad motorolja, och vissa länder som Frankrike har en hel industri för återvinning av spillolja.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts