Mercedes E220 – Allt du behöver veta

Mercedes E220-modellen är motorvalet för de flesta prisorienterade Mercedes E-Klass-köpare. Alla nyare E-Klass-modeller kommer med en 2,0 liters fyrcylindrig motor under beteckningen E220. Alla E220-modeller erbjuder minst 190 hk nuförtiden, vilket anses vara undermåligt eller tillräckligt, beroende på vem du frågar.

Hur som helst kommer du sannolikt att dra nytta av den ökade effektiviteten i samband med en 4-cylindrig motor. De flesta taxichaufförer tenderar att välja E220-modellen eftersom den är allmänt känd för att hålla i hundratusentals mil utan att behöva större översyner.

E220-modellen är ibland känd för att läcka olja och fjädringen av E220 har några invändningar, särskilt när det gäller en modell med högre körsträcka. Överhettning på grund av överarbetning och en potentiellt felaktig vattenpump är också kända för att göra E220 till lite av en huvudvärk.

Hur som helst, om du tar väl hand om din E220 bör du inte oroa dig så mycket. Utrustningslistan med E220 är inte lika omfattande som den är i vissa högre E-Klass-modeller, men du kan uppgradera den genom en myriad av Mercedes valfria utrustningspaket.

Mercedes E220 – Drivkraften

Namnskylten Mercedes E220 hänvisar till en 2,0 liters gasmotor som kan leverera cirka 200 hk och 300 Nm vridmoment. Alla nyare E220-modeller har en automatisk växellåda, men vissa äldre E220-modeller fanns även med manuell växellåda, särskilt i Europa.

E220-motorn är känd för sin hållbarhet och effektivitet och det är därför den vanligen används till de flesta taxibilar i Europa. Mercedes erbjuder även en 220-dieselmotor som är en av de mest populära motorerna i Europa, särskilt för C-klassen.

  Varför är begagnade Mercedes S-klassar så billiga?

Hur som helst bör den här motorn kunna hålla länge om du tar väl hand om den. De flesta Mercedes-kunder föredrar förvisso en 6-cylindrig motor i en så stor bil som E-Klass, men om du är en mer värdeorienterad kund som uppskattar effektivitet framför grunt, är E220 det bästa valet av alla.

Mercedes E220-modellerna kommer som RWD-bilar från fabriken, men du har möjlighet att betala ytterligare 2 000 dollar i genomsnitt om du vill ha 4MATIC AWD-systemet.

Mercedes E220 – Design och kaross

Mercedes E220 ser ganska likadan ut som alla andra icke-AMG E-Klass-modeller, vilket innebär att det endast är möjligt att identifiera E220-modeller från högre modeller genom ljudet och namnskylten på baksidan. Detta fungerar till E220-kundernas fördel eftersom du i princip får samma visuella paket för mindre pengar.

Du kan uppgradera till fler premiumutrustningsnivåer som inkluderar Avantgarde, Classic, Premium, Sport, Luxury, Elegance eller AMG-utrustningar beroende på E-Klass generation. De flesta anser att AMG-modellerna ser bäst ut eftersom de innehåller en mer aggressiv och sofistikerad design på samma gång.

Som tidigare nämnts är det ganska svårt att veta om den E-Klass du tittar på är en 6-cylindrig eller 4-cylindrig modell om du tar bort märket på en E220-modell. Ett annat sätt att avgöra är att titta på avgasrören eftersom 6-cylindriga Mercedes-modeller tenderar att ha rör på båda sidor.

Den nuvarande trenden inom bilindustrin verkar dock driva på falska avgassystem vilket i stort sett upphäver även denna form av identifiering.

Mercedes E220 – Effektivitet och praktiska egenskaper

Mercedes E220-modellen är värdemässigt mästare eftersom den erbjuder den bästa körsträckan av alla E-Klass-modeller. Detta gäller dock endast om du inte pressar din 4-cylindriga E-Klass för mycket eftersom en 6-cylindrig E-Klass i så fall faktiskt är mer ekonomisk.

  Vilken Mercedes är olaglig i USA?

Om du vill ha den mest ekonomiska E-Klass-modellen bör du dock rikta din uppmärksamhet mot E220 CDI-dieselmodellerna om de finns att köpa. Praktiskt sett spelar det ingen roll om du väljer E220 eller någon annan E-Klass-variant som finns, eftersom de alla är lika pålitliga.

Mercedes E220 – Vanliga problem och tillförlitlighet

Mercedes E220-motorn är gjord för att hålla länge om du tar väl hand om den. Det innebär att du underhåller bilen och motorn när det behövs. Om du gör detta kommer du att kunna njuta av din E220 under lång tid.

Dessa motorer är ibland kända för att läcka olja och är ibland kända för att överhettas, särskilt om du pressar dem riktigt hårt. Vissa generationer av E-Klass är kända för att erbjuda en defekt vattenpump som bara påskyndar detta problem.

På det hela taget är E220 en pålitlig bil eftersom den är gjord för att hålla länge. Om en dieselvariant 220 CDI finns tillgänglig för dig bör du köpa den eftersom den erbjuder mer än de 220 bensinversioner som finns i de flesta E-Klass-modeller, med undantag för de nyare.

FAQ-avsnitt

Är Mercedes E220 tillräcklig?

Om du vill ha en äkta Mercedes E-Klass-upplevelse bör du uppgradera till en 6-cylindrig motor eftersom en 6-cylindrig motor känns mer naturlig och är mycket mer potent. Om du däremot inte bryr dig om kraft och vill njuta av din bil så ofta som möjligt kommer den 4-cylindriga motorn troligen att vara ett bättre val eftersom den är billigare i drift.

  Vilket märke har den bästa interiören - Audi, Mercedes eller BMW?

Du behöver inte en 6-cylindrig motor i sig för att njuta ordentligt av en Mercedes eftersom en äkta Mercedes-upplevelse kräver mer än så. Om du är värdeorienterad är det bättre att välja en 4-cylindrig motor och spendera de extra pengarna på extrautrustning som behövs för varje enskild modell.

Är Mercedes E220 underdrivet?

Mercedes E220-modeller tenderar att erbjuda runt 200 hk vilket är tillräckligt för vissa, men underdrivet för andra. En mellanstor lyxsedan känns förvisso mycket mer rejäl med en 6-cylindrig motor, men en 6-cylindrig motor är inte mycket mer kraftfull än så.

Om du verkligen vill ha en kraftfull E-klass måste du välja AMG 6-cylindriga motorer eller ännu bättre AMG V8-motorer.

Kommer alla framtida E-Klass-modeller att använda fyrcylindriga motorer?

Bilindustrin går mot en mer hållbar och miljövänlig framtid, vilket innebär att downsizing och tvångsinduktion sannolikt kommer att omfatta alla nyare modeller. Den nya C-klassen finns nu endast med 4-cylindriga motorer, även C63 AMG som var känd för sin 8-cylindriga motor.

Det är högst osannolikt att den nya E63 kommer att använda en 4-cylindrig motor, men resten av sortimentet kommer sannolikt att baseras på en 4-cylindrig hybrid- eller mildhybridmotor.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts