Vilken Mercedes är olaglig i USA?

Vilken Mercedes är olaglig i USA?

Om en tillverkare vill sälja en bil på en marknad måste många statliga bestämmelser uppfyllas för att de ska kunna sälja den till kunderna. Om en tillverkare vill sälja en bil i USA måste bilen uppfylla DOT:s federala säkerhetsnormer för motorfordon (FMVSS).
De flesta bilmarknader är ganska lika när det gäller dessa bestämmelser, särskilt den asiatiska och den europeiska marknaden. Men de amerikanska normerna skiljer sig ganska mycket åt och på grund av detta kan vissa Mercedes-modeller inte säljas i USA, åtminstone inte förrän om ett tag.
Några Mercedes-modeller som inte kan säljas i USA är CLS och CLA Shooting Brake, E-klass All-Terrain och den mäktiga Unimog. Samma sak gäller för majoriteten av Mercedes A- och B-klassuppsättning. Den elektriska versionen av B-klassen brukade vara tillgänglig fram till 2017 och A-klassens sedanmodell har funnits på den amerikanska marknaden sedan 2019.

Varför säljs dessa bilar inte i USA?

Det finns många anledningar till varför vissa av dessa modeller inte säljs i USA. Den första av dem är den ekonomiska genomförbarheten eftersom alla modeller måste klara en rad olika regulatoriska aspekter, och ibland förväntar sig varumärket inte att modellerna i fråga kommer att göra tillräckligt bra ifrån sig på försäljningsavdelningen.
Modeller som den mindre A- eller B-klassen har alltid varit inriktade främst på den europeiska marknaden. Och det är inte bara Mercedes som gör detta. Vissa biltillverkare som Audi erbjuder inte heller vissa hatchback-modeller som A1 i USA av samma anledning. Det är värt att nämna att Mercedes numera säljer A-klassens sedan i USA.
Dessutom säljs vissa modeller som CLS Wagon (Estate) inte i USA eftersom kombibilar inte är lika populära i USA som i Europa. I Europa är vissa kombibilar otroligt populära, som A6 eller A4 Avant från Audi, eller till och med E-klass eller C-klass kombi.
Men i USA är det en annan historia. Även om kombibilen fortfarande är en populär familjebil i Europa väljer fler amerikanska familjer SUV:er. Många tillverkare väljer att inte sälja dessa modeller eftersom de tror att efterfrågan inte kommer att möta utbudet.

  Vilken är den lyxigaste klassen av Mercedes?

Biltrender i Europa och USA

En annan viktig orsak till att vissa modeller inte säljs i Europa och USA är att biltrenderna är ganska olika i många avseenden. Vägarna i USA är vanligtvis mycket bredare och parkeringsplatserna är större. På grund av detta föredrar amerikanska kunder större bilar, särskilt SUV:er, som kanske inte passar lika bra på små europeiska vägar.
Det är på grund av detta som Mercedes och många rivaler som BMW i första hand riktar in sig på många SUV:er för den amerikanska marknaden. En tydlig indikation är ett faktum att fabriken för BMW X5 ligger i USA. Även om européer också gillar SUV:er gillar amerikaner inte hatchbacks lika mycket som européer.
Skillnaderna i biltrender är också mycket synliga i de amerikanska bilarnas estetik jämfört med de europeiska bilarnas. Européer gillar slankare och snyggare bilar och amerikanerna föredrar vanligtvis robust och utilitaristisk design mer än det klassiska europeiska formspråket.
Dessutom tenderar amerikaner att använda sina bilar som arbetshästar mycket oftare än vad européer gör. Det är därför som USA är så fullt av pick-up trucks, och i Europa är det nästan lika sällsynt att se en pick-up truck som att se en supersportbil.

25-årsregeln och andra sätt att importera en bil från andra länder än USA

Den allmänna regeln är att du inte kan importera en bil som inte uppfyller de amerikanska importbestämmelserna för bilsäkerhet, men det finns undantag från denna regel.
Det mest populära är 25-årsregeln som gör att du ganska enkelt kan importera en bil när den har fyllt 25 år från tillverkningsdatumet. Genom detta undantag importerar många bilentusiaster ett stort antal prestanda- eller klassiska fordon.
Bilar som är mindre än 25 år gamla måste krocktestas för att uppfylla bestämmelserna, och det är uppenbart att detta inte är ekonomiskt genomförbart. Men vissa företag undersöker marknaden för att se om det finns tillräckligt stort intresse för en viss bil för att det ska vara meningsfullt att testa och godkänna dem i USA.

  Vilken bil värderas snabbare - Mercedes eller BMW?

Ytterligare saker att veta om den amerikanska respektive europeiska bilmarknaden

Har Audi och BMW olagliga bilar i USA?

Det är mer eller mindre samma sak med dessa två. BMW sålde aldrig 1-seriens hatchback i USA av samma skäl som Mercedes A-klass. Vissa varianter av kombi 5-serien såldes heller aldrig i USA.
När det gäller Audi är det ännu värre. Audi sålde aldrig A1 i USA eller den legendariska RS2. Först nyligen introducerade Audi de ikoniska RS6 och RS4 på den amerikanska marknaden.

Finns det några amerikanska biltillverkare som inte säljer vissa modeller i Europa?

Dessa siffror är till och med värre än europeiska bilar som inte säljs i USA. I Europa är efterfrågan på amerikanska bilar mycket mindre än efterfrågan på en europeisk bil i USA.
Amerikanska bilar har aldrig klarat sig bra på den europeiska marknaden, och på grund av detta finns det bara ett fåtal välsäljande amerikanska bilar i Europa.
Vissa bilar som Ford Taurus är otroligt populära i USA, men säljs inte heller i Europa eftersom det inte finns något intresse för dessa bilar. Dessutom säljs inte heller många av de populära amerikanska pickuperna i Europa.

Hur kan jag importera en viss bil i begränsad upplaga från länder utanför USA till USA?

Det är ganska komplicerat att importera en viss bil från ett annat land än USA till USA. Men om du tror att en bil du är intresserad av uppfyller kriterierna för ”Show or Display” eller att den har teknisk och historisk betydelse, kan du kanske faktiskt importera den.
Detta fall är ganska mycket reserverat för otroligt värdefulla bilar i begränsad upplaga som är så sällsynta och så värdefulla att det är meningsfullt för dig att gå igenom en långvarig och dyr process. För att en bil ska uppfylla detta undantag måste den vara begränsad i produktion och får inte överskrida 2 500 mil på väg per år.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts