Mercedes ML320 – Allt du behöver veta

Mercedes ML320 tillverkades mellan 1997 och 2005 för den första W163-generationen och den efterföljande ML320 var W164 som upphörde att tillverkas 2011. Den första generationen av ML320 är nu en ganska gammal bil och den är inte heller den mest pålitliga medan W164 fortfarande är en hygglig bil.

Båda dessa använder en 6-cylindrig motor med uppåt 200 hk, ett AWD-system och en automatisk växellåda. Den första generationen av ML320 finns även med en 5-växlad manuell växellåda på vissa marknader. Alla dessa ML320-motorer är smidiga och passande för en så stor bil, men de har problem med kylning och remskivor.

Designmässigt är den första generationen av ML tam och enkel medan den andra generationen är mycket mer aggressiv och utilitaristisk, både på insidan och utsidan. Chassit och fjädringen är skräddarsydda för den bekväma sidan av saken, men det betyder inte att ML inte är en bra terrängbil.

Värdemässigt kan båda dessa bilar fås till ett riktigt lockande pris, men höga underhållskostnader och tillförlitlighetsproblem tenderar att ge en annan bild. Praktiskt sett är båda dessa bilar mycket rymliga för de flesta människor, både när det gäller sittplatser och lastutrymme.

Mercedes ML320 – Drivkraften

Den första generationen av ML320 använder en 3,2L V6-motor med 218hk och 228lb-ft vridmoment. Den levereras med ett permanent AWD-system som gör den även till en värdefull terrängkörare. Standardalternativet för växellådan i första generationen av ML320 är en 5-växlad automatlåda som passar ganska hyggligt till karaktären hos W163 ML320.

  Mercedes S550 - Allt du behöver veta

Den andra generationen av ML320, W164-generationen, använder en reviderad version av exakt samma motor för att erbjuda en 3,5 l cylindervolym som räcker till 272 hk och 258 lb-ft vridmoment. W164 erbjuder också en mer sofistikerad och effektiv 7-växlad automatisk växellåda och ett permanent AWD-system.

Den första generationen ML320 kan ge ungefär 17MPG kombinerad vilket inte är så effektivt medan den andra generationen kan ge en mer hygglig 20MPG. På det hela taget måste du köra dessa på ett ganska återhållsamt sätt för att verkligen uppleva 17 eller 20MPG.

Mercedes ML320 – Design och chassi

Den första generationen av ML320 ser ganska enkel och tämjd ut, vilket innebär att den inte är så kommenderande. AMG-versionerna tenderar dock att piffa upp den yttre designen och göra den mer kommenderande, mer SUV-liknande.

Den andra generationen av ML320 ser mycket mer imponerande och lyxig ut med starka armhålor och uttalade höfter. Interiört har båda dessa modeller läderstolar och smart utformade växlar, men den andra generationen ser mycket lyxigare ut överlag.

Båda är utformade som bekväma SUV:ar för familjen, vilket innebär att de erbjuder en dämpad och avslappnad körupplevelse. De upplever dock en hel del kroppsrullning och lutning vid inbromsning, vilket gör dem ovilliga att göra prestandakörning.

Mercedes ML320 – Tillförlitlighet och potentiella problem

Den första generationen av ML320 är inte den mest pålitliga SUV:n som finns, inte ens med råge. Den andra generationen är dock faktiskt bättre, men bara om den underhålls korrekt och i tid. Hur som helst måste du komma ihåg att båda dessa har en tendens att drabbas av alla slags motorrelaterade problem, problem med styrsystemet och elektriska problem.

  Kan Mercedes servas var som helst?

Luftfjädringsutrustade modeller är också tveksamma utan rätt underhåll medan alla sorters läckor också kan skapa alla sorters problem. Ingen av dessa två är någon mästare i tillförlitlighet, vilket innebär att du måste underhålla dem om du vill att de ska hålla överhuvudtaget.

Mercedes ML320 – Värde och praktiska egenskaper

Den första generationen av ML320 kan fås för småpengar, men underhållskostnaderna kan lätt förneka det på bara ett år. Andra generationen har ett mer rimligt pris, vilket innebär att du lätt kan få en för 10 000 dollar. Du måste dock köpa en nyare modell med få mil på klockan om du vill ha den som din dagliga förare. Dessa kommer att kosta dig några tusenlappar extra.

Praktiskt sett är ML320 mer än hygglig, oavsett om det är W163- eller W164-generationen. Det finns gott om utrymme för upp till fem passagerare och det lastutrymme som erbjuds är också mer än anständigt.

FAQ-avsnitt

Ska jag köpa ML320?

Du bör överväga att köpa W164 ML320, men bara om du vill ha den, gillar den och kan underhålla den ordentligt. Den första generationen ML320 är egentligen inte så bra, särskilt inte om den har många mil på klockan. Med tanke på att dessa tenderar att köras tills hjulen faller av är chanserna att hitta en med få mil begränsade, åtminstone inte till ett billigt pris.

  Porsche VS Mercedes tillförlitlighet

Som sådan bör du rikta din uppmärksamhet mot den andra generationen ML320. Den är mycket mer tillförlitlig och kan fortfarande användas idag.

Är ML320 en säker bil?

Båda generationerna av ML320 är säkra med tanke på deras ålder. Det innebär att de erbjuder en tankliknande byggkvalitet även om de saknar alla moderna säkerhetsfunktioner. Den andra generationen av ML320 är mycket säkrare, men inte heller lika säker som de flesta moderna SUV:er är.

Mercedes har alltid fokuserat på att göra säkra bilar, och dessa två är inga undantag. Men om du vill ha den säkraste Mercedes SUV-upplevelsen utan att betala enorma summor pengar bör den tredje generationen ML-klass göra susen.

Är ML320 en bra terrängkörare?

Båda generationerna av ML320 kan hävda sig på en terrängbana, men man kan lugnt säga att ingen av de här två är någon riktig terrängkörare. De är utformade och byggda för användning på väg, skolresor, motorvägskörning och fotbollsträningar. De är födda för att tillbringa sin tid på vägen även om de andas terrängbanor.

Mercedes vet att knappast någon är villig eller tänker ta en lyxig Mercedes SUV utanför de upptrampade vägarna och Mercedes vet också att de flesta Mercedes SUV-ägare vill ha komfort, tystnad och obehindrad prestanda.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts