Mercedes S63 – Allt du behöver veta

Mercedes S63 AMG är Mercedes Benz toppmodell med över 500 hästkrafter och finns endast i kort hjulbas, eftersom det är en prestandabil lika mycket som en lyxbil. Du kan visserligen få en ännu kraftfullare S65 AMG med 600 hk+ och en V12, men många hävdar att S63 är mycket mer dynamisk.

S63 är en äkta S-klass vilket innebär att den inte saknar både storlek och komfort. Den är mer än kapabel att transportera fyra personer i yttersta lyx i hastigheter över 200 mph. Många anser att S63 är den bästa Mercedes-modellen du kan köpa eftersom den är överlägsen i så många olika aspekter, särskilt komfort, teknik och prestanda.

AMG-behandlingen gör att S-klassen ser mycket mer aggressiv, snabbare och åtråvärd ut. Du får många AMG-specifika karossstyling- och inredningsdetaljer som skiljer de ”vanliga” S-klassmodellerna från de eldsprutande AMG-modellerna.

S63 kostar mycket pengar och den tenderar att värderas ned mycket snabbt. Den kostar mycket pengar att underhålla och den är inte fri från olika problem varav de flesta är förknippade med oljerelaterade problem, upphängningsproblem, växellådsproblem och problem med för tidigt försämrade komponenter.

Mercedes S63 AMG – Drivkraften

Redan 2009 introducerade Mercedes den allra första S63-modellen, W221. Den här generationen av S63 kommer med en 6,2 liter V8 med naturlig insugning med cirka 520 hk och 465 lb-ft vridmoment. Den 6,2L N/A V8 som finns i W221 är en av de mest kända AMG-motorerna genom tiderna eftersom den låter och beter sig som en muskelbilsmotor.

S-klass W221 fick en uppfräschning redan 2010 som gav den några betydande uppgraderingar, men den andra generationen av S63 introducerades 2014, W222. W222 erbjuder en 4.0L BiTurbo V8 med mer än 600 hk och ett häpnadsväckande vridmoment på 900 Nm, vilket gör W222 till den galnaste S-klassmodellen genom tiderna.

  Varför ska jag inte köpa en Mercedes?

W221 kom inte med ett 4MATIC AWD-system, men det gjorde W222 och 4MATIC är det enda drivlinealternativet för W222 S63 AMG. Alla S63-modeller har en automatisk växellåda med vridmomentomvandlare eftersom en vridmomentomvandlare är den enda tillgängliga växellådan som klarar av 900 Nm vridmoment.

S63 har också launch control som gör att den kan nå 60 mph från stillastående under 4 sekunder, vilket är imponerande för en så stor bil.

Mercedes S63 AMG – Design och chassi

S63 AMG är en riktig all-out AMG-modell, vilket innebär att den får en omfattande AMG-stylinguppgradering direkt från fabriken. Detta gör att S63 ser mycket mer aggressiv ut tack vare en uppsättning nya främre och bakre stötfångare som endast är AMG-anpassade, en uppsättning aggressiva sidokjolarna, 4 avgasrör och en uppsättning AMG-fälgar på 20 tum+.

De flesta S63-modeller kommer också med en hel del stylinguppgraderingar för interiören också, såsom AMG-specifika säten, AMG-specifika prydnadsdelar tillverkade av högkvalitativ aluminium och kolfiber och AMG-specifik grafik för instrumentklustret.

Chassimässigt erbjuder S63 AMG en styvare konstruktion för att göra bilen mycket mer balanserad under kurvtagning. Även om S63 i första hand är utformad för konstant höghastighetskörning på autobahn, kan den också konkurrera med många sportbilar på en bandag.

Mercedes S63 AMG – Fjädring och körlägen

Andra aspekter som i hög grad skiljer S63 från mer vanliga S-klassmodeller är fjädringen och de specifika körlägena. S63 har en lägre körhöjd vilket gör bilen mycket mer dynamisk. S63 gynnas också av en överlag styvare fjädring som inte äter upp komforten så mycket.

  Vilken är den bästa Mercedes för en bilresa?

Detta var ett problem med W221-modellen eftersom den var lite för styv för en S-klass, men W222-modellen balanserar komfort och prestanda perfekt. Slutligen har S63 AMG också specifika körlägen som gör att du kan anpassa körupplevelsen exakt som du vill ha den.

Mercedes S63 AMG – Vanliga problem och tillförlitlighet

S63 tenderar att drabbas av oljerelaterade problem som ökad oljeförbrukning och oljeläckage. Dessa måste åtgärdas så snart som möjligt för att inte skada närliggande komponenter. Tidigare S63-modeller är kända för bristfällig fjädring som ställer till det med åkhöjden och gör bilen mycket annorlunda att köra.

Transmissionsrelaterade problem faller oftast på en skakig och hoppig körning vid hård acceleration eftersom systemet måste hantera en otroligt tung bil och 900 Nm vridmoment. På det hela taget är S63 en pålitlig bil, men du måste underhålla den så bra som möjligt, annars kan den lätt bli en pengaborg.

FAQ-avsnittet

Ska jag köpa S63 AMG?

Om du är på marknaden för ett flaggskepp i form av en fullstor lyxsedan som kan konkurrera med massor av sportbilar är S63 definitivt värd det. Men med tanke på att S63 AMG kostar enorma summor samtidigt som den är benägen för kraftig värdeminskning är det bara vettigt att göra det om du vill behålla den länge.

Detta är helt logiskt eftersom en S63 är den typ av bil som du kommer att behålla i många år framöver. Det är en otroligt plyschig bil som kan stå sig själv både på slingrande vägar och autobahn.

  Vad är Mercedes Mansory?

Vilken S63 AMG-modell ska jag köpa?

Den uppfräschade W222 S63 AMG är den bästa S63-modellen som finns eftersom den erbjuder all den senaste tekniken samtidigt som den är otroligt bekväm. W222 S-klass är verkligen mycket bättre än sin föregångare både när det gäller prestanda och komfort.

S63 är den mer dynamiska AMG-modellen medan S65 AMG erbjuder en mer tankliknande körupplevelse som prioriterar komfort och smidighet. W221-modellen är dock också en trevlig bil, men den är inte lika pålitlig eller åtråvärd som W222.

Är S63 AMG en säker bil?

Mercedes S63 AMG är verkligen en säker bil eftersom alla S63 AMG-modeller kan skryta med imponerande säkerhetsregister. Mercedes prioriterar säkerhet vilket innebär att du är säker med någon av S63-modellerna. Dessa bilar används ofta för både familje- och VIP-chaufförer vilket innebär att de är toppsäkra.
Men det är också en bil med 600 hästkrafter som kan gå överstyr om du inte är försiktig med den. Se därför till att alltid ha dragkontrollen på eftersom S63 är alldeles för tung och aggressiv för att du ska kunna kontrollera den själv.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts