Mercedes A160 – Allt du behöver veta

Mercedes W177 introducerades för några år sedan som den helt nya Mercedes A-Klass hatchback/sedan. A-klassen är Mercedes instegsmodell, vilket innebär att A160 är den billigaste vägen in i Mercedes Benz-ägandet.

Även om det kan tyckas vara lite överdrivet så är den nya A-klassen mycket bättre än den gamla, så W177 är en riktig Mercedes vilket inte var fallet med den tidigare modellen. A160 drivs av en liten 4-cylindrig motor som är utformad för att vara effektiv, tyst och lätt.

A160:s exteriördesign är mer eller mindre densamma som hos alla andra A-klasser där ute, bortsett från AMG-modellerna. Det är interiören i A-Klass som är det som gäller eftersom den erbjuder en klassledande design. Både den yttre och inre designen är dock starkt beroende av vilken utrustning du väljer.

Värdemässigt är A-Klass konkurrenskraftig, men med tanke på att den är så ny kan du inte riktigt hitta dessa för ett lägre pris. Praktiken med A160 är mer än hygglig med klassledande lastutrymme och tillräckligt med plats för upp till fyra vuxna av måttlig storlek.

Mercedes A160 – Drivkraften

Mercedes Benz A160 drivs av en 4-cylindrig motor med 1,3 liter i rad som ger 109 hästkrafter och ett vridmoment på 132 lb-ft. Detta kan betraktas som svagt av många, men för en stadsbil är de 43MPG som A160 ger mer än perfekt. A160 är kopplad till Mercedes 9G-Tronic-växellåda för snabba och sömlösa växlingar.

A-klassen är en framhjulsdriven bil medan 4MATIC-alternativet är tillgängligt för mer kraftfulla modeller. Som nämnts är A160 en relativt långsam modell då 0-60mph-tiden tar nästan 11 sekunder. Drivlinan är dock effektiv, raffinerad, bekväm och relativt pålitlig.

  Hur återställer jag Mercedes luftkonditionering?

Mercedes A160 – Design och chassi

W177 A-klass var den allra första Mercedes-modellen som introducerade Mercedes nuvarande formspråk. Detta var typiskt sett något som S-klassen skulle göra, men av någon anledning gjorde A-klassen det. Som sådan ser A-klassen ut i linje med de allra senaste Mercedes-modellerna där ute, vilket verkligen är en bra sak.
A-Klassens design är dock starkt beroende av vilka optionspaket du väljer eftersom AMG-modellerna tenderar att se mycket bättre ut jämfört med standardmodellerna i A-Klass. Interiören är mer eller mindre densamma, men om den är välutrustad är den utan tvekan den bästa interiören i sin klass.

A-Klassens chassi och fjädring är inställda på komfort och finess, med undantag för AMG-modellerna som är mycket mer dynamiska och styvare.

Mercedes A160 – Tillförlitlighet och vanliga problem

W177 Mercedes A-klass är en relativt pålitlig bil, särskilt om man jämför med W176-generationen som inte var så pålitlig. Detta betyder inte att W177 är felfri eftersom den vanligtvis har problem med motorn, växellådan, elen och oljeläckage.

Mercedes utfärdar också en hel del återkallelser för den nya A-klassen, men det är ganska typiskt för helt nya modeller. Som sådan har de senare modellerna fått många av dessa problem åtgärdade direkt från fabriken och det är därför du bör överväga dessa.

Mercedes A160 – Värde och praktiska egenskaper

Du kan räkna med att köpa en helt ny A160 för cirka 30 000 kronor medan begagnade modeller kan fås för cirka 20 000 kronor om du vill ha de mindre utrustade modellerna medan AMG-line-modeller tenderar att kosta närmare 30 000 kronor begagnat. Detta är rimliga priser med tanke på att A-klassen är en ganska ny bil och att den inte kommer att ersättas under de närmaste åren.

  Vanliga problem med Mercedes E350

När det gäller praktiska egenskaper kan A-Klass rymma upp till fyra vuxna av måttlig storlek utan problem, medan längre personer kan kämpa lite mer för utrymmet. Tre passagerare på baksätena är definitivt en kläm medan lastutrymmet är klassledande. Du kan förvänta dig ett liknande utrymme i Audi A3 och BMW 1-serie.

FAQ-avsnitt

Ska jag köpa Mercedes A160?

Om du är ute efter en kompakt lyxbil som dessutom är effektiv och åtråvärd är A-klassen ett riktigt bra val. Det är vettigt att välja en modell i lägre prisklass och lägga de extra pengarna på extra utrustning eftersom A-klassen verkligen är väldigt beroende av de tillval du väljer.

Du kanske blir lite besviken på 0-60mph-tiderna, men om du spenderar majoriteten av dina däck i staden kommer du troligen inte att märka det. Om du däremot inte är någon som gillar snabba bilar är A160 faktiskt ett perfekt val eftersom den är tillräckligt kraftfull samtidigt som den är riktigt effektiv.

Vilka tillval är ett måste för Mercedes A-klass?

Som tidigare nämnts är utseendet och känslan hos den nya A-klassen i hög grad beroende av vilka tillval du väljer. Vissa av dem, som de större bredbildsskärmarna för infotainment och instrumentkluster, är ett måste eftersom bilen utan dem inte känns alls lika lyxig som den kan vara.

Vidare bör du också välja de avancerade Multibeam-strålkastarna, både för att bilen ser bättre ut med dem monterade och för att Mercedes Multibeam-teknik är riktigt användbar. AMG-paketet och paketet för ambient interiörbelysning är också otroligt populära på begagnatmarknaden, så se till att satsa på dessa om du vill behålla så mycket återförsäljningsvärde som möjligt.

  Vanliga problem med Mercedes GL450

Är den nya Mercedes A-klass säker?

Nya Mercedes A-klass är verkligen en riktigt säker bil. IIHS och Euro NCAP är de två mest kända krocktestorganisationerna i världen och båda dessa belönade A-klassen med ett 5-stjärnigt säkerhetsbetyg. Vi har redan diskuterat att A-Klassens övergripande attraktionskraft beror på vilka alternativ du väljer och detta gäller även när det gäller säkerheten.

A-Klassen finns med alla moderna säkerhetsalternativ som Mercedes Distronic med styrning, Pre-sense kollisionsundvikande system, allroundkameror, blind spot assist, lane keep assist, park pilot och så vidare. Alla dessa är dock tilläggsalternativ som är väl värda det eftersom de håller dig säker samtidigt som de gör bilen mer konkurrenskraftig på andrahandsmarknaden.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts