Hur återställer jag Mercedes luftkonditionering?

Hur återställer jag Mercedes luftkonditionering?

När din Mercedes-Benz kontrollampa tänds är det ett tecken på att din bil har ett problem. Ett av de potentiella problemen kan vara en luftkonditionering som inte fungerar som den ska.
Det är enkelt att återställa din Mercedes luftkonditionering. Du trycker helt enkelt ned avfrostnings- och luftcirkulationsknapparna samtidigt. Men om du gör detta och luftkonditioneringen fortfarande inte fungerar som den ska, kan du behöva utföra andra diagnostiska tester.
Luftkonditioneringen är mycket viktig, särskilt under sommaren då kupén är mycket varm och kan vara outhärdlig. När din luftkonditionering fortsätter att blåsa varm luft bör du utföra en vila. Normalt sett är detta en enkel diagnos som du kan göra på egen hand. Men om det inte fungerar bör du besöka en professionell mekaniker.

En enkel återställning

De flesta människor rusar normalt till mekanikern när kontrollampan visar att luftkonditioneringen har ett problem. Ibland kan det vara ett tillfälligt fel som du kan återställa genom att göra en återställning på bilens instrumentpanel. Här är proceduren för att återställa din Mercedes luftkonditionering eller klimatkontroll:

Steg 1:

För att göra en återställning av Mercedes-Benz klimatanläggning börjar du med att sätta in tändningsnyckeln i tändningslåscylindern och vrida nyckeln till läge ”2”. Detta är det längsta steget som cylindern går innan motorn startas.

Steg 2:

Därefter letar du upp knapparna för återcirkulation och avfrostning av luft på bilens instrumentpanel. Avfrostningsknappen på en Mercedes har vanligtvis tre linjer som går genom den, medan recirkulationsknappen består av en bild på en bil med en böjd linje i den.
När du har identifierat dessa två knappar trycker du på och håller in knapparna för återcirkulerad och avfrostad luft samtidigt. Du bör hålla dessa två knappar mellan 5 och 10 sekunder, eller tills LED-lamporna på båda knapparna börjar blinka.

  Har alla Mercedes soltak?

Steg 3:

Vänta i minst 45 sekunder till en minut tills LED-lamporna slutar blinka. När de har slutat blinka stänger du av bilen. Vänta ytterligare 1 minut innan du startar motorn. Du är klar och kan nu testa luftkonditioneringen i din bil.
Om problemet är löst kan du fortsätta att njuta av din resa. Men om inte bör du ta din bil till en professionell mekaniker för en ytterligare kontroll eftersom klimatanläggningen kan ha allvarligare problem än du räknat med.

Andra möjliga orsaker till att luftkonditioneringen inte fungerar som den ska

Dåligt spjäll

Om din luftkonditionering blåser varm luft bör du inspektera bilens spjäll. Spjället ansvarar för den luftväg som går in i kupén. Om spjället är skadat kommer luftkonditioneringen inte att fungera korrekt. Ta bilen till en mekaniker för att verifiera problemet med hjälp av ett avancerat diagnostiskt skanningsverktyg.

En blockerad eller igensatt kondensator

Kondensorns arbete är att återkyla varmt köldmedium i samma ögonblick som det komprimeras. Så om kondensorn är blockerad av någon form av skräp eller smuts på vägen kommer den inte att kyla kylmedlet så som det behövs. Som ett resultat kommer fordonets system att fortsätta att arbeta med överhettat köldmedium.

Läckage av köldmedium

Detta är en av de största orsakerna till att din luftkonditionering inte fungerar. En köldmedieläckage kan komma var som helst, men de är vanliga vid A/C-enhetens slanganslutningar. Ta bilen till en verkstad så att de kan täta läckan och förhindra att den påverkar hur din luftkonditionering fungerar.

  Varför Mercedes är dåliga bilar

Dålig kompressor

Kompressorn är en av de vitala delarna i ett luftkonditioneringssystem. Den håller A/C:n igång hela tiden, eftersom det är den som gör att köldmediet cirkulerar genom systemet. Kompressorn blir dålig på grund av bristande användning. Du bör alltså använda din luftkonditionering för att undvika att delar som kompressorn förstörs.

Andra alternativ

Andra möjliga orsaker till att luftkonditioneringen inte fungerar är en trasig kondensator, elektriska problem och dåliga kylfläktar. Avsätt minst 300 dollar om du besöker en mekaniker på grund av en dålig luftkonditionering på din Mercedes-bil.

Vanliga frågor om bilens luftkonditionering

Vilka är några av de vanligaste problemen med luftkonditioneringen?

Att ha en fungerande luftkonditionering är avgörande för en sval miljö i bilen. En defekt luftkonditionering kan orsaka något av följande problem:

  • A/C blåser varm luft
  • A/C blåser varm luft
  • A/C-kompressorn går inte igång
  • Kompressorerna slås på/av snabbt
  • Bristande tryck eller låga kylmedelsnivåer i luftkonditioneringssystemet.

Hur fungerar luftkonditioneringen?

Luftkonditioneringen fungerar genom att ett köldmedium ändras från gas till vätska genom en kompressor. När det passerar genom kondensatorn strömmar frisk luft via kondensatorn. Detta gör sig av med den värme som bildas på grund av förändringen från högtrycket som ändrar det från en gas till en vätska.
Därefter rör den sig genom en expansionsventil där den återgår till gas. Och när den kommer in i förångaren förtränger frisk luft som blåser via förångaren värmen, och sval luft blåser in i bilen. Det är så luften i kupén kyls och processen fortsätter varje gång du slår på luftkonditioneringen.

  Vilken fyrhjulsdrift är bäst - BMW eller Mercedes-Benz?

Förbrukar det mycket bränsle att sätta på luftkonditioneringen?

Det vilken hastighet du kör din bil i. Om du kör din Benz i motorvägshastighet och har stängda fönster, förbrukas mindre bränsle. Men om du låter fönstren vara öppna ökar luftmotståndet, vilket gör att bilmotorn arbetar hårdare och förbrukar mer bränsle.

Varför går min Mercedes-Benz luftkonditionering men kyler inte kupén?

Om din luftkonditionering fungerar bra men inte sänker temperaturen i bilen kan du behöva fylla på kylmedlet. Förutom att fylla på köldmediet kan ditt luftkonditioneringssystem ha en köldmedieläcka som hindrar luftkonditioneringen från att fungera optimalt. Ett annat problem kan vara fel på fläktmotorn.

Spara tid och pengar genom att laga det själv.

Att återställa din Mercedes-Benz luftkonditionering borde inte vara något problem. Med den här steg-för-steg-guiden för återställning av din Mercedes luftkonditionering kan du spara pengar som du kunde ha spenderat hos mekanikern. Om återställningen inte återställer bilens luftkonditionering bör du uppsöka en professionell mekaniker.
På det hela taget är detta en enkel reparation som du bör hantera med stor lätthet. Den genomsnittliga kostnaden för att reparera bilens luftkonditionering är cirka 230 dollar. När du löser problemet själv kommer du att spara över 170 dollar, beroende på vad du måste köpa.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts