Hur kan jag få Android Auto till min äldre bil?

Android Auto har blivit ett oersättligt system för många moderna förare eftersom det gör att du kan använda din Android-telefon via den centrala infotainmentskärmen. Det innebär att du kan ringa samtal under körning utan att utsätta dig själv, dina passagerare eller någon annan i din omgivning för fara.

Android Auto gör det dessutom möjligt för dig att använda Google Maps eller Waze som ditt primära navigationssystem, vilket är ganska fördelaktigt eftersom inget internt bilnavigationssystem ens kommer i närheten av dessa två. Du kan också använda dina musikappar som Spotify, Pandora eller Audible.

Med tanke på att en genomsnittlig bil i USA är någonstans mellan 11 och 12 år gammal är det uppenbart att alla inte kan njuta av Android Auto från början. Som sådan måste du antingen eftermontera ett system genom att köpa ett infotainmentsystem av högre kvalitet eller helt enkelt köpa Android Auto-alternativet om din bil redan har allt det nödvändiga inbyggt.

Du kan också köpa ett eftermarknadssystem och montera det bredvid din befintliga infotainmentskärm eller till och med ersätta den helt och hållet. Det bästa sättet att göra det är att eftermontera det om det är möjligt, om inte bör du överväga de två andra metoderna.

Eftermontering av Android Auto i en begagnad bil

Alla tillverkare har inte förutspått korrekt hur viktiga Android Auto och Apple Car Play kommer att bli. Detta innebär att vissa begagnade bilar där ute faktiskt har allt som behövs för Android Auto men funktionen ingick inte från fabriken.

För några år sedan sa Mazda att du kan köpa OEM-systemet Android Auto om din bil redan är utrustad med Mazda MZD Connect System. Hyundai har också rullat ut ett liknande system för de flesta av sina bilar efter 2015 även om de ursprungligen inte erbjöds med Android Auto.

  Vilken bil håller i 20 år?

Att eftermontera Android Auto på detta sätt garanterar den renaste och mest sofistikerade integrationen, men det är inte tillgängligt för de flesta bilar. Du bör kontakta din återförsäljare och fråga om du kan eftermontera Android Auto från fabriken, om så är fallet ska du se till att välja detta alternativ eftersom det också garanterar ett högre återförsäljningsvärde.

Köpa en helt ny infotainmentskärm/ett helt nytt infotainmentsystem

Under några decennier eller så var folk mer benägna att köpa ett eftermarknadsljud-/infotainmentsystem och montera det i sin bil. Detta innebar att man tog bort OEM-systemet eftersom det låg efter de eftermarknadssystem som erbjuds av märken som Kenwood, Pioneer eller Alpina.

Den här trenden är dock nästan borta nuförtiden eftersom biltillverkarna hinner ikapp resten av branschen och nu finns det inget behov av att göra det. Om din bil är från en sådan era är det enda sättet att integrera Android Auto i din bil att investera i en helt ny huvudenhet och ersätta den med din befintliga.

Även om detta oftast är en lösning som används för äldre bilar föredrar vissa ägare att göra det även för nyare bilar. Skärmarna på grundnivå i bilar som BMW 3 och 4-serier från 2011 och framåt har ofta bytts ut mot större infotainmentskärmar eftersom de både ser snyggare ut och erbjuder mer funktionalitet samtidigt som de behåller alla fabriksalternativ också.

Köpa en separat huvudenhet

Den sista och minst sofistikerade metoden för att få Android Auto i din bil är att investera i en separat huvudenhet och montera den bredvid din befintliga infotainmentskärm. Dessa system faller oftast inom kategorin ”double-DIN”-huvudenheter, men se till att kontrollera detta eftersom vissa äldre bilar fortfarande använder ”single-DIN”-huvudenheter.

  Vad är bättre: hybrid eller plug-in hybrid?

System som dessa är fördelaktiga om du vill låsa upp en massa ytterligare funktioner också. Dessa kommer ofta med backkamera eller Sirius XM-radio. Att lägga till en ny huvudenhet är sannolikt det enklaste sättet hur du kan få Android Auto i din bil utan att behöva ta ut eller byta ut den befintliga infotainmentskärmen.

Dessa enheter kan enkelt kopplas bort när det är dags att sälja bilen och kan ofta användas mellan olika bilar. Hur som helst bör du överväga detta alternativ om du är okej med att din interiör innehåller eftermarknadsskärmar och om detta är det enda sättet du ändå kan få Android Auto på.

FAQ-avsnitt

Är Android Auto värt det?

Om du använder en Android-enhet som din dagliga förare är Android Auto definitivt värt det om du också tenderar att använda telefonen under körning. Möjligheten att integrera dina Android-appar i systemet gör det enkelt att använda din telefon och dess appar under körning, vilket innebär att du inte äventyrar någon.

Vissa människor använder dock inte ens Android Auto eftersom du kan få en liknande upplevelse genom att använda ett telefonfäste i bilen och ansluta det till bilen via Bluetooth. På så sätt kan du också lyssna på din musik och ringa samtal utan avbrott. När det gäller navigering kan du använda den direkt på telefonens skärm.

Är Android Auto bättre än Apple Car Play?

Att jämföra Android Auto och Apple CarPlay är som att jämföra äpplen och apelsiner eftersom båda är lika bra. Om du använder en iPhone som din dagliga telefon är chansen stor att du föredrar Apple CarPlay, om du däremot använder en Android kommer du troligen att föredra Android Auto.

  Vad är det billigaste sättet att skicka min bil?

Hur som helst är båda dessa lika användbara och du bör inte ha några problem med att använda dem dagligen.

Är infotainmentsystem från OEM tillräckligt bra?

OEM-infotainmentsystem var egentligen aldrig så bra eftersom de alltid släpade några år efter de senaste smarttelefonerna. Under de senaste åren har dock tillverkare som Tesla, Audi, BMW och Mercedes gjort stora framsteg på infotainmentavdelningen eftersom deras infotainmentsystem nu använder integrerade grafikbilar för optimal upplösning och prestanda.

Som sådan är dagens infotainmentsystem verkligen tillräckligt bra, men alla tillverkare erbjuder inte sådana system. Hur som helst, eftersom tekniken fortsätter att utvecklas snabbt är chansen stor att infotainmentsystemen alltid kommer att släpa efter smartphones.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts