Hur kan jag avgöra vilken modell av Mercedes jag har?

Hur kan jag avgöra vilken modell av Mercedes jag har?

År 2021 erbjuder Mercedes ett överflöd av många olika modeller för alla tänkbara ändamål. Det nuvarande sortimentet delar också många designfunktioner som hjälper till att knyta varje modell till varumärkets identitet, men det gör också att modellerna ibland ser alldeles för lika ut.
På grund av detta är det kanske inte lika lätt som tidigare att avgöra vilken modell du tittar på. Men det finns många sätt som du kan använda för att avgöra vilken modell du har.
Det enklaste sättet att ta reda på vilken Mercedes-modell du har är att titta på modellbeteckningen på baksidan av bagageluckan. Du kan också kontrollera VIN, fönsterstickern, servicebladen eller söka efter information i infotainmentsystemet.

Modellbeteckning för bakluckan

Sedan varumärket startade har Mercedes placerat modellbeteckningen på bagageluckan. Beteckningen består vanligtvis av klassen för:

 • Modellen
 • En beteckning knuten till motorn med eller utan tvångsinduktion.
 • Systemet för fyrhjulsdrift
 • AMG- eller Maybach-beteckningen för de högre utrustningsversionerna.
  Exempelvis innebär en E63 AMG S 4-MATIC-märkning att modellen i fråga är den mest kraftfulla AMG-modellen i E-klass med fyrhjulsdrift. Om märkesbeteckningen lyder E53 AMG betyder det att modellen i fråga är den prestandamässiga AMG E-klassen i instegsutförande.
  För fem år sedan ändrade Mercedes modellbeteckningen. Tidigare om märket läste E300 skulle det betyda att bilen drevs av en 3,0-liters motor. Numera betyder det oftast att om siffran är större så drivs den av en starkare motor än en bil med en liten siffra på bagageluckan.
  Vilka Mercedes-modeller har en huva som är dekorerad?

VIN: Fordonsidentifieringsnummer

År 1981 standardiserade National Highway Traffic Safety Administration i USA VIN (Vehicle Identification Number) som ett sätt att tillhandahålla ett unikt sätt att identifiera varje nytillverkad eller importerad bil.
Före detta använde bilarna ett motornummer. Detta blev ett problem eftersom många bilar bytte ut sina motorer mitt i livet på grund av tillförlitlighet eller av andra skäl.
Ett VIN är något av en bilversion av ett fingeravtryck eftersom varje modell som någonsin tillverkats har en unik kod. Ett VIN består av 17 tecken (siffror och stora bokstäver): Om det är mindre än 17 betyder det att bilen tillverkades före 1981.

Vad VIN-numret betyder

 • Det första tecknet talar om var fordonet tillverkades.
 • Det andra och det tredje talar om för dig vem som byggde bilen (vilken tillverkare).
 • De följande 4 tecknen identifierar vilken modell det är, genom att ange motor, storlek och typ av modell.
 • Det 9:e tecknet är en säkerhetskod för att validera VIN från fabriken.
 • Det tionde tecknet anger modellåret.
 • De sista 6 tecknen är fordonets serienummer, som har indikation om vilken fabrik som tillverkade bilen.
  På de flesta Mercedes-modeller finns VIN:et på vindrutan, och det är definitivt det mest tillförlitliga sättet att avgöra vilken modell du har.

Fönsterklistermärke, serviceblad och infotainmentsystem bilinformation.

För varje ny bil som säljs finns det en motsvarande fönstersticka som berättar allt du behöver veta om modellen, utrustningen, kostnaderna och bränsleeffektivitetssiffrorna. De flesta ägare sparar fönsterstickern eftersom den gör det mycket lättare för en köpare av en begagnad bil att veta allt om bilen och den ursprungliga återförsäljaren.
Dessutom kan du också kontrollera underhållsservicebladet eftersom de flesta modeller servas av auktoriserade återförsäljare. Dessa blad brukar också innehålla all information om modellen och bilens historia.
Ytterligare ett sätt att avgöra vilken modell det är genom att kontrollera bilens info i ditt infotainmentsystem. Detta är bilindustrins version av systemegenskaperna på en dator, och det bör innehålla all information du någonsin kan behöva om bilen i fråga.

  Vilka Mercedes har ett Sport-läge?

Mer om VIN-nummer

Vilket sätt att fastställa Mercedes modellbeteckning är det mest tillförlitliga?

Det mest tillförlitliga sättet att identifiera ditt fordon är definitivt genom VIN eftersom detta nummer är det viktigaste identifieringsnumret som är knutet till en bil. Ett VIN kan inte täckas eller raderas på något sätt, eftersom det är föreskrivet av regeringen för varje bil att ett VIN ska vara lätt läsbart vid varje tidpunkt under bilens livstid.
Rutten för bakluckan är vanligtvis lika tillförlitlig som VIN, men ibland tar folk bort märkena på sina fordon eftersom det ger ett renare utseende. Dessutom gillar vissa människor att sätta beteckningar som AMG på en icke-AMG-modell i syfte att lura någon att tro att de faktiskt äger en AMG när de inte gör det.

Finns det några andra platser där jag kan söka efter ett Mercedes VIN?

VIN-numret finns på många olika delar av fordonet. Några av dem är: förardörrens bakkant eller ibland på passagerarsidan, under vindrutan på förarsidan, nära fordonets brandvägg eller till och med på rattstången. Ett VIN kan också hittas under huven på några ställen.
Dessutom kan VIN hittas på många av de dokument som är kopplade till en specifik bil. Dokument som registreringsbeviset, bilbeviset och bilens underhållsregister från din återförsäljare innehåller vanligtvis också VIN.

Vad betyder det om jag inte kan hitta VIN eller om de inte stämmer överens?

Om du inte kan hitta VIN:et på alla ovan nämnda ställen och du har kontrollerat alla dokument, eller om några av dem skiljer sig från de andra, bör du vända dig till din DMV (Department of Motor Vehicles) för ytterligare information eftersom de kan fastställa VIN:et för en specifik bil.
Orsaken till detta problem är vanligtvis en kontorsfel och kan lösas ganska enkelt. Men i vissa fall kan det faktiskt betyda att bilen är stulen. Även om detta är en vag möjlighet bör du alltid se till att alla VIN:n stämmer överens på varje dokument och varje plats på bilen när du köper begagnat.

  Kan jag använda ett rengöringsmedel för bränsleinsprutare i min Mercedes?

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts