Hur bra är Android Auto?

Om du redan har vant dig vid att använda Android Auto-systemet i din bil är du väl medveten om att de allra flesta infotainmentskärmar i bilar inte alls är lika användbara. Android Auto är utformat för att helt integreras med bilens infotainmentskärm vilket gör att du kan använda alla dina favoritappar direkt på skärmen.

Som sådan har Android Auto många fördelar som bekvämlighet och möjligheten att använda samma system mellan olika bilar. Du kan använda alla dina favoritappar för navigering, musik och kommunikation som alltid är mycket bättre än de appar som erbjuds med bilen från fabriken.

Å andra sidan kan Android Auto vara distraherande för vissa användare. Systemet kan också vara lite krångligt att använda om du inte har möjlighet till trådlös integration. Om din telefon inte är av bästa kvalitet är chansen stor att din upplevelse av Android Auto-systemet också sannolikt kommer att vara undermålig.

Hur som helst är Android Auto definitivt ett värdefullt system för dem som älskar möjligheten att förlita sig på sin telefon av alla de ovan nämnda skälen. Även om du kan använda din telefon på liknande sätt endast med Bluetooth och ett telefonstativ är Android Auto en nivå över.

Fördelar med Android Auto

Hela poängen med Android Auto är att rensa upp din totala användarupplevelse under körning, vilket innebär att endast den viktigaste informationen visas för varje ögonblick. Detta innebär att du inte behöver gå igenom flera menyer och undermenyer för att interagera med den funktionalitet du behöver.

  Bästa kupéer för långa personer

Android Auto är utformat för att göra din körupplevelse säkrare genom att använda rattkontroller, sofistikerade röstkontroller och stora reglage, vilket innebär att du får mer tid att titta på vägen. Android Auto utnyttjar också otaliga olika musikstreamingappar som Spotify, Audible, Pandora, Songza, TuneIn och så vidare.

Android Auto är inte bara ett skal över bilens infotainmentsystem utan snarare ett mer omfattande utnyttjande av bilens alla sensorer och ingångar, vilket innebär att Android Auto kan anpassa sig till din körstil, tid på dygnet och vad du använder den till.

Google Maps är den överlägset mest använda navigationsappen i världen och Android Auto gör att du kan använda den direkt på den centrala skärmen eller till och med på instrumentbrädan om du äger en nyare bil.

Nackdelar med Android Auto

Både Android Auto och Apple CarPlay har kommit långt sedan de först släpptes, vilket innebär att de nu är så bra som möjligt, åtminstone vad gäller Google och Apple. Biltillverkare är fortfarande förtjusta i att utveckla sina egna system och de vill helst behålla det så eftersom de ser AA och ACP som hård konkurrens.

Detta innebär att biltillverkarna inte är angelägna om att fullända integrationsnivåerna mellan olika bilar eftersom vissa har trådlösa funktioner medan andra erbjuder icke-optimerade integrationer endast via tråd. Dessutom tenderar dessa system att helt ta över din infotainmentskärm, vilket innebär att du inte kommer att kunna använda dem tillsammans.

  Bästa kupéer för långa personer

Om du äger en bil som integrerar funktioner som klimatkontroll i infotainmentskärmen innebär det att du måste utföra en femstegsprocess bara för att ändra luftkonditioneringstemperaturen. Detta kan vara så irriterande att folk tenderar att aldrig använda AA eller ACP av dessa skäl.

Slutligen kan du få en ganska liknande upplevelse med din smartphone, ett telefonfäste och Bluetooth eftersom de flesta av dessa funktioner kan känna igen användning i bilen även om de inte används via AA.

OEM-infotainmentsystem vs Android Auto

De nuvarande trenderna inom bilindustrin består av en bredare användning av Android Auto och Apple CarPlay och av att införliva så många funktioner i infotainmentskärmen som möjligt. Detta innebär att du ofta måste växla mellan dessa två system för att kunna styra vissa bilfunktioner.

Biltillverkarna är medvetna om detta och ser det inte som ett problem eftersom de vill att vi ändå ska använda deras egna infotainmentskärmar. Tesla tillverkar infotainmentskärmar som dubblerar som varvräknare och vägmätare, vilket innebär att du inte ens kommer att kunna njuta av en AA- eller ACP-skärm i fullskärmsläge med dessa typer av system.

Även om dagens infotainmentsystem i bilar har kommit långt sedan de började användas, ligger de fortfarande efter modern smartphone-teknik eftersom en nyare version utvecklas i 2-4 år i taget medan en smartphone av ny generation kommer ut varje år.

FAQ-avsnitt

Är det värt att skaffa Android Auto?

Det är värt att köpa Android Auto om du redan använder systemet eftersom du använder en Android-enhet som din dagliga smartphone. Dessutom är det vettigt att välja Android Auto om du äger eller använder flera bilar eftersom du då kan använda samma system i flera bilar.

  Bilar med minst underhåll

Det är dock sant att du kan få de flesta funktionerna utförda direkt med hjälp av din smartphone, Bluetooth och ett telefonfäste. Nivåerna av lätthet och säkerhet är inte desamma, men om du är väl medveten om vad du gör bör slutresultatet i mångt och mycket bli detsamma.

Varför har inte alla bilar Android Auto från fabriken?

Det finns två sätt att lägga till en viss funktion i en bil som standardutrustning. Det första sättet är om biltillverkaren bestämmer sig för att göra det och de tenderar att göra det om funktionen i fråga är avgörande för den övergripande körupplevelse som tillverkaren vill erbjuda.

Den andra metoden för att en viss funktion ska ingå i standardutrustningen är om regeringen föreskriver det. Den amerikanska regeringen har till exempel gjort det så att varje ny bil som säljs i USA måste ha en backkamera som standard.

Hur säkert är Android Auto?

Android Auto är verkligen säkrare än att använda din smartphone på något sätt. Allt beror dock på användaren och hur koncentrerad han/hon är på omgivningen. Även om dessa system är utformade för att vara så säkra som möjligt bör du aldrig förlita dig på dem.

Se därför alltid till att följa alla trafikregler för att vara säker och använd aldrig telefonen direkt när du sitter bakom ratten.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts