Har alla Mercedes soltak?

Har alla Mercedes soltak?

År 2021 kan i stort sett alla Mercedes-modeller utrustas med soltak. Beroende på modellen i fråga erbjuder vissa av dem ett traditionellt soltak, andra ger ett dubbelt soltak och det finns till och med några modeller som erbjuder ett helt panoramasoltak som sträcker sig över större delen av takets yta.

Många modeller har soltak som standard, och de kan också uppgraderas till alternativet med fullt panoramatak. Och det finns vissa Mercedes-modeller med högre trim som har ett helt panoramatak som standard. Oavsett vilket är det troligt att du kommer att stöta på en Mercedes som har någon variant av soltak.

Mercedes introducerade det första soltaket 1932, och sedan dess har Mercedes förbättrat soltakstekniken. Numera är ett Mercedes-soltak en ganska komplicerad teknik som syftar till att lätta upp kupén och göra interiören mycket mer lummig.

Mercedes panoramatak

Mercedes panoramatak släpper in mycket ljus i kupén. Detta gör interiören mycket ljusare och en mycket trevligare plats att tillbringa tid på. Panoramataket erbjuder en trivsam atmosfär med bara en knapptryckning.

De flesta panoramatak kan också öppnas, vilket gör att du kan släppa in lite frisk luft i kupén. Även när taket är öppnat kan du fortfarande använda solskyddet för att skydda dig från solen. Mercedes har också infört ett monokromatiskt takalternativ som gör att du kan ändra glasets transparens för att skydda dig från solen.

Att äga en bil med panoramatak gör föraren mycket mindre klaustrofobisk, och det ger också mindre vindbrus jämfört med ett öppet fönster. Du kan också dra nytta av att öppna panoramataket, vilket också kan vara ett mer kostnadseffektivt sätt att kyla ner kupén under körning.

  Vilka Mercedes har twin-turbo

Mercedes panoramatak säkerhet och tillförlitlighet

Många människor har sina tvivel om alternativet panoramatak, eftersom det förvisso ökar takets komplexitet, vilket i vissa fall kan öka de eventuella kostnader som är förknippade med att äga en bil med denna funktion.
De flesta panoramatak erbjuder samma hållbarhet som fram- eller bakrutor. Detta innebär att dessa glasytor är ganska rep- och splitterbeständiga. Dessutom krävs det ganska mycket kraft för att skada glasytan, så även om du inte äger ett panoramatak är kraften tillräcklig för att skada en mer vanlig takyta.

Vissa personer tvivlar också på tätningarna i äldre soltakmekanismer i vissa Mercedes-modeller. Och det finns många dokumenterade fall där en ägare klagar över läckage från soltaket. Men moderna Mercedes panoramatak är ganska pålitliga när det gäller läckor, eftersom det inte finns många läckageproblem som dokumenterats på nätet.

Mercedes soltak/panoramatak praktiska egenskaper

En annan viktig aspekt av diskussionen kring panoramatak är praktiska aspekter, eftersom de flesta panoramatak tar upp en ordentlig del av huvudutrymmet i många Mercedes-bilar. Dessutom väger ett panoramatak mycket mer än vad ett vanligt tak gör, och att öka den högre tyngdpunkten är inte ett bra alternativ för en prestandabil.

Det är främst därför som en hygglig del av prestandabilarna erbjuder kolfibertak just för att sänka tyngdpunkten för bättre hanteringsegenskaper. Vissa undrar också om man kan sätta takboxar på ett panoramatak, och svaret är ja i de flesta fall.

  Är Mercedes hybrider bra?

Du måste se till att du säkert kan montera takstängerna på ditt tak. Om du lyckas fästa den enligt tillverkarens rekommendationer finns det inga bekymmer med eventuella oönskade konsekvenser. Vad du än slutar med att göra ska du bara se till att du följer tillverkarens rekommendationer.

FAQ-avdelning

Minskar panoramataken bilens strukturella integritet?

Ett panoramatak är i princip ett stort hål i taket, så ja, ett panoramatak ger upphov till vissa farhågor om hela bilens strukturella integritet. Men glaset i sig ger vissa strukturella egenskaper, men dessa tak är inte strukturellt sunda som ett mer konventionellt tak.

Detta bör inte innebära några problem för de flesta fordon, endast vissa prestandamodeller upplever en märkbar skillnad när de är utrustade med ett panoramaraket. Detta beror på att dessa bilar inte bara har ett mindre strukturellt styvt chassi, de är också mycket tyngre, eftersom pan-roof lägger till så mycket som 200 pund i toppvikt.

Ska jag köpa ett komplett panoramatak?

Det beror på många olika faktorer. Den första är naturligtvis priset, och Mercedes panoramatak om det inte är standard kostar dig mellan 1 och 3 000 dollar. Vissa mer premiummärken som Ferrari säljer panoramatakalternativet för mer än 15 000 dollar.

Men den största frågan av dem alla är om du överhuvudtaget kommer att använda panoramataket? Panoramatak är ganska likt cabrioleter i den bemärkelsen att många köper cabrioleter i tron att de kommer att åka top-down hela tiden, men verkligheten är att det alltid är för varmt eller för kallt för att göra det.

  Gör Mercedes en kombi?

Det är bara i några få fall som man kan utnyttja ett panoramatak till sin fulla potential. I Storbritannien till exempel är det mindre vettigt att äga ett panoramatak än i soliga södra Kalifornien.

Hur mycket kostar det att ersätta ett trasigt Mercedes panoramatak?

År 2020 ställdes Mercedes inför en stämningsansökan på 200 miljoner dollar för scenariot med ”exploderande” soltak. En kund upplevde en ”soltaksexplosion” vid körning av en Mercedes SUV, men just nu finns det inga nyheter om den här historien och Mercedes har inte officiellt svarat på den här frågan.

Men om det slutar med att ditt panoramasoltak går sönder kan du få en riktigt stor räkning. Vissa rapporter talar om en räkning på 2 000 dollar, andra talar om en räkning på 9 000 dollar. Oavsett den faktiska kostnaden kommer den med all säkerhet att ligga på tusentals kronor.

Men om du inte väljer panoramatak kommer du aldrig att ställas inför sådana problem. Med detta sagt är panoramataket en trevlig lyxfunktion, och om du kan hitta en försäkring som täcker problem med panoramataket och du faktiskt kommer att använda det, så köp det.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts