Har alla nya bilar backkameror?

År 2008 antog den amerikanska kongressen en lag som syftade till att kraftigt förbättra synligheten bakåt för alla personbilar. Detta startade en trend där den amerikanska regeringen ville öka säkerhetsnivåerna genom att kräva alla möjliga tekniker för kommande bilar.

Fram till 2014 var denna trend något bortglömd, men den återupplivades återigen när det amerikanska transportdepartementet gav mandat att alla nyare bilar från och med 2019 måste erbjuda backkameror som standard, vilket gav biltillverkarna ett par år på sig att förbereda sig på lämpligt sätt.

Detta var främst riktat mot mer prisvärda bilar som japanska ekonomibilar som inte fanns med backkamera vid den tidpunkten, men många mer avancerade modeller hade redan antagit dessa trender flera år i förväg.

Enligt statistiken dog fram till 2019 mer än 200 personer varje år på grund av bristande sikt i backspegeln. Till råga på allt var många av dem barn. Därför har alla nyare bilar numera backkameror som standard, och säkerhetstrenden kommer sannolikt att fortsätta i takt med att branschen utvecklas.

Skärmstorlekar och teknik

Det finns olika typer av kameror och motsvarande skärmar. Dessa lagar reglerar endast grunderna för dessa system, och tillverkarna är fria att utforma sina system enligt sin interna policy och sina produktinvesteringar så länge de håller sig inom gränserna för dessa lagar.

Vissa tillverkare erbjuder bredbildsskärmar för landskap och andra föredrar porträttskärmar. De flesta skärmar på instegsnivå är någonstans mellan 6-10 tum i diameter medan de största skärmarna kan spänna nästan dubbelt så långt. I takt med att tekniken fortsätter att utvecklas verkar skärmar som användes i början av 2000-talet nu löjligt små och med låg upplösning.

  Vilken SUV har det bredaste förarsätet?

Dagens skärmar använder OLED-teknik med avancerad kiselarkitektur som gör det möjligt att styra systemet antingen med hjälp av rattar, pekskärmar eller till och med röstkommandon. Vissa system, till exempel de som erbjuds i BMW, erbjuder till och med geststyrning som kan styra ett visst antal funktioner på infotainmentskärmen.

Kameraplatser

Biltillverkare spenderar stora summor pengar på sammanhängande designval som både måste följa varumärkets designfilosofi och de regulatoriska aspekterna av bilsäkerhet. Därför skiljer de sig åt när det gäller placering av backkameror beroende på bilen i fråga och hur de vill att bilens bakre del ska se ut.

Vissa märken integrerar smart kameran under märket som dyker upp i det ögonblick man växlar i backen. På så sätt hålls kameran alltid ren och är dessutom skyddad från stötar och ogynnsamma väderförhållanden. Det är värt att nämna att de flesta märken som gör detta också erbjuder möjligheten att plocka ut kameran manuellt.

Andra låter kameran vara exponerad hela tiden, men de följer ofta med kameran med en uppsättning tvättmaskiner som aktiveras när du stänker på vindrutan. Mycket smuts och smuts kan blockera sikten för kameran vilket kan göra den oanvändbar, så kameran måste alltid vara tydlig.

Riktlinjer och betraktningsvinklar

De allra flesta moderna bilar är utrustade med parkeringssensorer runtomkring och biltillverkarna har även integrerat andra användbara mjukvarulösningar i kameran för att göra hela processen smidigare och mer sofistikerad. En uppsättning rörliga riktlinjer visas vanligtvis på skärmen och följer dina styrinställningar på motsvarande sätt.

  Vilka bilar har röd interiör?

På så sätt kan du enkelt avgöra om du befinner dig i rätt vinkel när du närmar dig en parkeringsplats i backväxel. Biltillverkare integrerar dessa på olika sätt, och vissa av dem är mer användbara än andra. I vilket fall som helst är riktlinjerna bara toppen av isberget när det gäller smarta mjukvarulösningar som är utformade för att hjälpa dig att manövrera bilen på ett säkrare sätt.

Högklassiga bilar är ofta utrustade med avancerade högupplösta kamerasystem med flera vinklar som gör att du kan fokusera på en viss vinkel när du manövrerar bilen. Det mest avancerade systemet erbjuder till och med en 3D-effekt som ser ut som om en liten drönare svävar över bilen, vilket gör det dödligt enkelt att parkera även de största bilarna där ute.

FAQ-avsnitt

Är backkameror användbara?

Svaret på denna fråga beror i hög grad på hur avancerat ett visst system är. Om kameran i fråga har låg upplösning och är smutsig är det inte meningsfullt att använda den på det sättet. Om kameran däremot är av hyfsad kvalitet är den verkligen användbar, särskilt på större modeller.

Du kan dock aldrig förlita dig helt och hållet på dessa system eftersom de bara är till för att hjälpa dig och inte för att ersätta ditt medvetande. Med detta sagt, håll alltid ett vaksamt öga på din omgivning och se till att vända dig om när du backar för att göra det så säkert som möjligt.

Kan jag eftermontera en backkamera på min bil?

Eftersom backkameror är obligatoriska först efter 2019 finns det många bilar på vägarna i dag som inte har denna teknik. Därför väcks frågan om det är möjligt att utrusta sin bil med en backkamera, och hur man ska närma sig den idén.

  Vilken bil är bekvämast för långkörning?

Det finns flera företag där ute som specialiserar sig på den här typen av lösningar och det är av största vikt att välja rätt företag. Att bara klistra en kamera på bakluckan och kalla det en dag är egentligen inte den bästa idén. Se till att undersöka vilka företag i ditt område som gör det bäst och välj alltid högupplösta kameror.

Ska jag lägga mer pengar på en 360-graders kamera?

360-graders kameror hyllas ofta som några av de mest tekniskt avancerade funktioner som erbjuds i bilar idag. Vissa anser att system som dessa bara är jippon och att det inte är meningsfullt att spendera hundratals, om inte tusentals dollar på sådana system om man redan kan välja en backkamera som standard.

Dessa system är dock perfekta för större fordon som tillbringar större delen av sin tid på trafikerade stadsgator. Dessutom kan dessa system också fungera som sofistikerade dashcams som kan aktiveras i samma ögonblick som någon kör in i din bil. Dessutom är de också en bra sak att ha när det är dags att sälja bilen.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts