Köpa en begagnad Volvo XC90 – saker att kontrollera

Volvo XC90

Att köpa en begagnad bil kommer med sin egen uppsättning fördelar och nackdelar. För en gångs skull kommer du att spara massor av pengar genom att köpa begagnat eftersom de flesta premiumbilar som Volvo XC90 är kända för att avskrivas kraftigt efter några års användning. Dessutom kommer köp av begagnade också att ge dig möjlighet att få lägre försäkringspriser, ekonomisk flexibilitet och bra val.

Å andra sidan innebär att köpa en begagnad bil att du inte kommer att få en ny bil. Det innebär också att du inte får någon garanti (i de flesta fall) och att du aldrig riktigt kan veta om något är fel med bilen. Så om du är ute efter en begagnad Volvo XC90, se till att läsa vår artikel ”Köpa en begagnad Volvo XC90- Saker att kontrollera”!

Det första du behöver leta efter är servicehistorik och se om bilen har underhållits ordentligt under hela sin livstid. Du bör också leta efter problem inom några områden där XC90 har varit mindre än idealisk, till exempel el, bromsar, vattenläckage, oljeförbrukningsproblem och fjädringsproblem.

Det bästa du kan göra är att göra en fullständig inspektion före köpet som kommer att beskriva alla potentiella problem med din specifika XC90 och ge dig en bred förståelse för vad som kommer att behöva arbete inom en snar framtid.

Du kanske också vill kolla vårt inlägg om Volvo XC90 problem, och om det finns några år att undvika när du köper en Volvo XC90.

Servicehistorik

Om möjligt bör du alltid insistera på en ren servicehistorik för alla bilar, särskilt en som är så komplex som XC90. Var noga med att se om alla de frekventa serviceintervallen har utförts korrekt och om den tidigare ägaren använde originaldelar om något byttes ut.

  Är en begagnad Volvo S40 pålitlig?

Att bara gå på bilar som servats hos Volvoåterförsäljare eller andra licensierade verkstäder är också ett plus. Se till att den tidigare ägaren inte har försummat bilen på något område, leta efter tecken på konstiga reparationer och försök att få alla kvitton och all annan användbar information om hur den tidigare ägaren har underhållit bilen.

Elektriska problem

Volvo XC90 har varit ökänd för elektriska problem ända sedan den kom ut, så var noga med att inspektera alla funktioner och delar som är kända för att misslyckas. Dessa inkluderar den centrala elektroniska modulen som kan drabbas av korroderade grunder eller felaktiga anslutningar.

Kontrollera även luftkonditioneringen för att se om den kyler och värmer upp bilen ordentligt. Kontrollera alla elfönster, ellås, soltakets öppning och stängning, strålkastarna, bakljusen och särskilt de eljusterbara sätena eftersom dessa är kända för att gå sönder på en hel del av dessa.

Problem med bromsarna

Bromsarna på XC90 har också varit en smärta under många modellår, så var noga med att kontrollera bromsarnas engagemang medan du kör bilen. Efter en provkörning kan du inspektera bromsledningarna, hur mycket livslängd som finns kvar på bromsbeläggen och om någon av komponenterna har korroderat.

Kontrollera om det finns några tecken på att rotorn är skev eller skadad eftersom det kan leda till att bromsarna slutar fungera, vilket inte är något du vill på en stor, enorm SUV. Slutligen, glöm inte parkeringsbromsen eftersom du vill kontrollera om den aktiveras omedelbart och om den gör det några gånger i rad åtminstone.

  Volvo C70 - Allt du behöver veta

Vattenläckage

Det sägs att vissa Volvo XC90-modeller 2015-2018 är kända för att drabbas av vattenläckor högst upp på vindrutan nära backspegeln och på C-stolpen i det bakre lastutrymmet. Visst, dessa problem är inte alltför vanliga, men kan drastiskt påverka bilens värde, så var noga med att testa detta genom att tvätta bilen eller köra den genom regnet.

Dessa problem brukar uppstå om bilen har parkerats på en trottoar under kraftigt regn, och om vindrutan läcker kan vattnet tränga in i instrumentpanelens elektriska system och orsaka en hel del problem.

Problem med oljeförbrukning

Om en motor förbrukar för mycket olja under drift betyder det att packningarna och tätningarna i motorns inre är utslitna. Detta problem är allvarligt eftersom det kan leda till att motorn inte får tillräckligt med olja om du inte är medveten om det, men det kan också orsaka feltändningar om för mycket olja kommer in i förbränningskammaren.

Dessa problem är oftast förknippade med XC90:or som har gått långt, så se till att göra ett förbrukningstest.

Problem med fjädringen

Om den XC90 du tittar på har ett luftfjädringssystem monterat, se till att testa det och se om bilen kan hålla en viss höjd när den väljs. Om luftfjädringssystemet går sönder eller har ett läckage kan det vara ett mycket dyrt system att reparera/byta ut.

FAQ avsnitt

Är Volvo XC90 en bra begagnad bil?

Den andra generationen av Volvo XC90 är en utmärkt begagnad bil, vilket förmodligen är anledningen till att så många människor är intresserade av att köpa en. Med tanke på sin storlek och sitt utrymme är XC90 en riktigt bra familjebil eftersom den är bekväm, säker och ändå ganska lyxig.

  Varför slutade Volvo att tillverka xc70?

Se bara till att kontrollera så många saker som möjligt innan du köper den, och om ägaren är ovillig att låta dig kontrollera bilen noggrant är det bäst att hoppa över den helt och hållet.

Vilken Volvo XC90 ska jag köpa?

Även om den är mer komplex och dyrare är en Volvo XC90 Recharge PHEV sannolikt den bästa att välja, men bara om du inte är ute efter ett exemplar med alltför hög körsträcka. Dessa är verkligen billiga att köra och de kostar lite när det gäller skatter på grund av deras låga koldioxidutsläpp.

Dessutom är de också de mest kraftfulla modellerna du kan välja samtidigt som de också är mer effektiva jämfört med andra bilar med liknande effektuttag.

Ska jag köpa Inscription Volvo XC90 eller Momentum XC90?

Volvo XC90 Inscription är utformad för att vara toppmodellen, vilket innebär att den får saker som Momentum inte får. Dessa inkluderar saker som ventilerade framsäten, en uppvärmd ratt, äkta texturerat trä och omgivande belysning.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts