Hyundai i30 vs Mazda 3 – Vilken är bäst?

Är Hyundai i30 en bra bil?

Den nuvarande eran av bilindustrin är mest känd för det massiva intresset för crossovers och SUV:er, vilket har minskat populariteten för andra segment, till exempel hatchback-segmentet, något. Om vi kombinerar detta med det faktum att hatchbacks aldrig varit riktigt populära på platser som USA, väcker det frågan om en hatchback ens är ett bra val nuförtiden.

Under det senaste året eller så har bränslepriserna dock stigit stadigt och följts av en kraftig prisinflation på varor och tjänster. Detta har påverkat den globala bilmarknaden eftersom människor nu är lite mer villiga att överväga en hatchback eftersom dessa bilar tenderar att vara bränslesnåla och dessutom billiga i drift.

Hyundai i30 och Mazda 3 är de två tungviktarna i segmentet för prisvärda hatchbacks eftersom de är riktigt populära bland både rika och ekonomiska köpare. Båda dessa erbjuder många fördelar, men inte alltför många nackdelar. Så Hyundai i30 vs Mazda 3 – vilken är bäst?

Båda dessa kommer med effektiva och kraftfulla motorer, de är någorlunda praktiska och snygga. Interiörtekniken är i nivå med de senaste bilarna på marknaden medan tillförlitligheten är så stark som den kan bli. Men vilken av dem är det bättre valet totalt sett? Se till att läsa artikeln och ta reda på det!

Hyundai i30

Med ett utgångspris på omkring 20 000 dollar är Hyundai i30 definitivt en riktigt bra affär. Du kan välja mellan två olika motorer, en mindre 1.0L inline 3-cylindrig motor med 120 hk eller en större 1.5L inline 4-cylindrig motor med 160 hk. FWD är det enda alternativet du kan få med i30, men du kan välja mellan en 6-växlad manuell eller en 7-växlad DCT-automatik.

  Hyundai Tucson vs Mazda CX 5 - Vilken är bäst?

Om du verkligen menar allvar med prestanda bör du också överväga i30 N som är den toppspecificerade i30-modellen med upp till 275 hk. Designmässigt ser den vanliga i30 relativt tam ut både på insidan och utsidan medan i30 N ser mycket seriösare ut, särskilt om du köper den i dess signaturblå färg med alla de extra bitarna ovanpå.

Tillförlitligheten är riktigt bra med alla i30-modeller eftersom i30 verkligen är en av de mest pålitliga bilarna i detta segment. I30 körs på ett normalt sätt vilket innebär att den inte är något speciellt, förutom i30 N förstås. Värdena på dessa är starka på de flesta marknader eftersom de inte värderas så snabbt.

Praktiken är i nivå med andra bilar från detta segment, men vissa klagade på att bilen saknar utrymme i den andra sätesraden.

Mazda 3

Utgångspriset för en Mazda 3 med grundspecifikation är mer eller mindre detsamma som för i30, vilket innebär att det inte finns några överraskningar här. Drivlinemässigt kan du välja mellan en 2,0L 4-cylindrig bensinmotor med mellan 122 och 180 hk eller en 1,8L 4-cylindrig dieselmotor med 116 hk. En manuell 6-växlad växellåda är standard, men du kan välja en 7-växlad automatisk DCT-låda.

FWD är också det enda valet för Mazda 3, precis som för Hyundai i30. Designmässigt ser Mazda 3 riktigt autentisk ut vilket fortsätter inuti Mazda 3. Körupplevelsen är på den sportiga sidan, men Mazda erbjuder ingen dedikerad prestandaversion av Mazda 3.

  Är Hyundai Genesis en bra bil?

Tillförlitligheten är utmärkt, i nivå med i30. Praktiken är lite mer begränsad eftersom Mazda 3 erbjuder hela 100 liter mindre bagageutrymme än i30. På det hela taget är utrymmet som erbjuds med Mazda 3 inte så dåligt, men i30 är definitivt bättre i det avseendet.

Slutsats – Mazda 3 är bättre

Först och främst är båda dessa hatchbacks briljanta på det de gör eftersom de inte hoppar över något. De är båda prisvärda, välutrustade, säkra, effektiva och relativt bekväma och praktiska. Mazda 3 tar dock hem den för mig eftersom den är en mycket mer engagerande bil att köra och interiören känns helt enkelt bättre byggd och med material av högre kvalitet.

Dessutom är den yttre designen egentligen ingen tävling eftersom Mazdas nya formspråk passar Mazda 3:s storlek perfekt. Vi måste dock nämna att Hyundai har effektivare motorer, men Mazda-motorerna är kraftfullare, förutom i30 N förstås.

Hyundai är också den mer praktiska bilen av de två. Hur som helst kan du inte fatta något fel beslut här eftersom båda är utmärkta.

FAQ-avdelning

Varför ska jag köpa Hyundai i30 framför Mazda 3?

Du bör köpa Hyundai i30 framför Mazda 3 om du vill ha en mer praktisk bil, en bil som är lättare att använda och en bil som passar din familjs behov bättre. I30 är den något nyare bilen här vilket innebär att den också ger bättre MPG-resultat.

  Är Hyundai Santa Fe en bra bil?

Hyundai i30 är en bil som passar fler användningsscenarier än Mazda 3, men Mazda 3 dominerar Hyundai i30 i vissa, mycket viktiga scenarier.

Varför ska jag köpa Mazda 3 framför Hyundai i30?

Om du värdesätter prestanda i körningen, snyggt utseende, högkvalitativa material och bra köregenskaper är Mazda 3 bilen för dig. Designmässigt är Mazda 3 helt enkelt mer autentisk, livligare och mycket mer målinriktad än i30. I30 är helt enkelt så bra att den ser ganska tråkig ut bredvid Mazda 3.

Starkare basmotorer, mer responsiv styrning, bättre standardutrustning och fler alternativ att välja mellan, alla dessa skäl är anledningar till att du bör köpa Mazda 3.

Är Hyundai i30 säkrare än Mazda 3?

Både Hyundai i30 och Mazda 3 är 5-stjärniga bilar när det gäller krockregler. Det betyder att du inte kan fatta något fel beslut här heller. Vi måste dock nämna att både Mazda 3 och Hyundai i30 också får massor av säkerhetsutrustning direkt från fabriken.

Du måste dock lägga mer pengar om du vill att dessa ska vara så säkra som möjligt.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts