Är Hyundai i30 en bra bil?

Är Hyundai i30 en bra bil?

Hyundai i30 är en liten familjebil som finns i några olika varianter. Du kan välja instegsmodellen 2-dörrars hatchback, en 5-dörrars kombi, en 5-dörrars hatchback eller en 5-dörrars liftback. I30 är en av de mest populära Hyundai hatchbacks genom tiderna, vilket innebär att den stannade i produktion i mer än 15 år. Så är Hyundai i30 en bra bil?

Hyundai i30 är definitivt en bra bil eftersom den kombinerar ganska många fördelar och väldigt få nackdelar. Först och främst får den relativt sofistikerade, effektiva och kraftfulla motorer. Den ser också relativt stillsam ut vilket innebär att den inte kommer att imponera eller förolämpa någon. Interiören är i stort sett samma historia eftersom i30 spelar säkert genomgående.

Tillförlitligheten är det som skiljer i30 från många andra bilar i det här segmentet eftersom i30 är en riktigt pålitlig bil. Vi kommer att nämna de vanligaste i30-problemen i den här artikeln, så stanna kvar för att ta reda på det. Värdemässigt får du verkligen mycket med i30 eftersom en välutrustad modell inte kommer att kosta dig mycket mer än instegsmodellen i30, särskilt inte på andrahandsmarknaden.

Praktiken är i nivå med andra bilar i detta segment, men om du vill ha maximal praktisk användbarhet bör du satsa på kombiversionen. Sikten är också okej, och det samma gäller för att ta sig in och ut ur bilen. Det är otroligt enkelt att montera en barnstol i baksätet på i30, och bilen får också ett hyfsat antal familjevänliga funktioner.

Hyundai i30 – Drivlinan

När det gäller motorer är du verkligen bortskämd med valmöjligheter, eftersom du kan få effektiva och prisvärda 3-cylindriga motorer i instegsutförande på 1,0 liter med 120 hk och 126 lbp-ft vridmoment eller den 4-cylindriga 1,4 liter i linje med 140 hk och 178 lbp-ft vridmoment. Men om du vill ha den mest kraftfulla gasmotorn bör du välja i30 N med sin 2,0L fyrcylindriga motor med 250 hk och 260 lb-ft eller i30 N Performance med 275 hk/260 lb-ft vridmoment.

  Hyundai Elantra GT Tillförlitlighet

i30 finns även med dieselmotorer som börjar med den 1,6 l fyrcylindriga 1,6 CRDi-motorn med 110 hk eller den kraftfullare 1,6 l fyrcylindriga 1,6 l-motorn med 136 hk. Den allra senaste faceliftade i30 erbjuder endast gasmotorer vilket innebär att den senaste diesel i30 är generationen före facelift. Effektivitetsmässigt kan du räkna med att få upp till 45MPG med bensinmotorerna eller 63MPG med dieselvarianterna.

Alla i30-modeller kommer uteslutande med FWD. Du kan välja mellan en automatisk växellåda eller en 6-växlad manuell växellåda.

Hyundai i30 – Design och chassi

Hyundai är ett av de märken som tenderar att ta det säkra före det osäkra när det gäller design vilket innebär att i30 inte är den vackraste bilen på marknaden. Interiören är mer eller mindre densamma, men den kan se riktigt snygg ut om du väljer en välutrustad modell. Den senaste ansiktslyfta i30 ser dock betydligt bättre ut än sin föregångare.

Chassi- och fjädringsavstämningen är skräddarsydd för komfort och användarvänlighet, vilket innebär att standard i30 inte försöker vara överdrivet sportig. Om du däremot gillar dynamiska bilar med styva fjädringsuppsättningar bör du välja i30 N-modellen.

Hyundai i30 – Tillförlitlighet och vanliga problem

En av i30:s starka sidor är dess tillförlitlighet eftersom det verkligen inte finns alltför många rapporter om den här bilen. Visst är i30 inte perfekt, men den lyckas hålla sig relativt problemfri jämfört med många andra bilar i detta segment. Dessutom är i30 inte heller en överdrivet dyr bil att reparera vilket ytterligare gör den till en riktigt bra bil att leva med.

  Vanliga problem med Hyundai i30

De vanligaste Hyundai i30-problemen är förknippade med bilens elsystem, trim och utrustning, handbromsen, vissa aktiva säkerhetssystem och den automatiska växellådan.

Hyundai i30 – Värde och praktiska egenskaper

Den billigaste i30 som säljs i USA för märktes för under 15 000 dollar vilket är en extremt bra siffra medan toppmodellerna i30 N performance kostar minst runt 45 000 dollar. Begagnade i30-modeller kan i vissa fall fås för under 5 000 dollar vilket är ett extremt lågt pris för en bil som verkligen inte är dålig på något sätt.

Praktiken är ganska standard för det här segmentet, med undantag för kombiversionen som erbjuder mycket mer utrymme överallt. För familjeanvändning kan i30 klara sig utmärkt, förutom om din familj är fullvuxen eller om den är för stor. På det hela taget är i30 vad man kan förvänta sig av en bil i detta segment.

FAQ-avsnitt

Är Hyundai i30 inte längre tillgänglig?

Sedan 2020 erbjuder Hyundai inte längre i30 i USA med undantag för den toppspecificerade prestandavarianten i30 N. Detta beror på att Hyundai har beslutat att fokusera sina ansträngningar på crossover- och SUV-segmenten eftersom dessa är de mest eftertraktade på dagens bilmarknad. Dessutom erbjuder Hyundai en hel del personbilar till liknande priser med mer utrymme och mer allmänt tilltalande.

Med detta sagt finns i30 fortfarande tillgänglig på de flesta marknader runt om i världen, särskilt i Europa där hatchbacks fortfarande är otroligt populära.

  Vanliga problem med Hyundai Nexo

Är Hyundai i30 N en het hatchback?

Hyundai i30 N och i30 N Performance är båda två riktiga heta hatchbacks eftersom de har mycket kraft och är otroligt snabba. Du kan förvänta dig att i30 N når 60mph från stillastående på cirka 5,5 sekunder, vilket är en riktigt snabb tid för en bil av den här storleken.

Andra bilar från det här segmentet är Ford Focus ST, Renault Megane RS, VW GTI och Honda Civic Type R. Många biljournalister hävdar dock att i30 N är den mest spännande bilen av alla.

Är Hyundai i30 värd det?

Hyundai i30 är en riktigt bra bil för sitt pris eftersom den kostar mycket mindre än vissa premium hatchbacks från det här segmentet men ändå lyckas vara mycket mer pålitlig och billigare i drift. Detta innebär att i30 erbjuder en relativt problemfri ägarupplevelse, vilket inte är så vanligt nuförtiden.

Jag skulle säga att i30 definitivt är värt det om du gillar segmentet och särskilt om du gillar Hyundai som varumärke.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts