Bästa året för en begagnad Porsche Boxster

Bästa året för en begagnad Porsche Boxster

Porsche Boxter är en 2-dörrars roadster-sportbil som syftar till att ge en spännande sportbilsupplevelse utan det uppblåsta priset för Porsche 911.

Boxter skiljer sig faktiskt en hel del från 911 eftersom 911 har en bakre motorkonfiguration och Boxter/Cayman-modellerna erbjuder en mittmonterad motorkonfiguration. Detta innebär att Boxter utnyttjar en välbeprövad sportbilsformel, och 911 är en helt annan upplevelse.

Den första generationen Boxter släpptes 1996, den andra generationen följde 2005, den tredje generationen lanserades redan 2012 följt av de senaste 718-modellerna 2016. Att välja det bästa modellåret för Boxter beror på många olika faktorer, men generationen 2012-2016 verkar vara det bästa alternativet överlag.

Tredje generationen Boxter (2012-2016)

Den tveklöst snyggaste tredje generationen 981 Boxter är också en enorm förbättring jämfört med modellerna i den andra generationen eftersom den introducerade många tekniska förbättringar. Dessa Boxter-modeller är de sista Boxter-modellerna som erbjuder en naturligt strävad motor, och det är delvis anledningen till att dessa modeller är de bästa att köpa.

Dessa årsmodeller erbjuder också hyfsade lyxiga bekvämligheter, och Cayman och Boxter delade många delar mellan varandra, vilket inte var fallet med de tidigare modellerna. 981 Boxter-modellerna kostar i genomsnitt runt 53 000 dollar, vilket är ett ganska överkomligt pris med tanke på vad du får.

981 Boxter finns i några olika modeller. Standardmodellen Boxster i instegsmodell erbjuder en 2,7 liters flat-6-motor, och den uppgraderade Boxster S erbjuder en 3,4 liters motor. Båda modellerna erbjuder antingen en manuell växellåda eller en Porsche PDK-automatik med dubbelkoppling.

  Är en begagnad Porsche Boxster ett bra köp?

Både Cayman- och Boxster-modellerna från den här generationen har av många olika biltidningar fått höga betyg som några av de mest lätthanterliga bilarna i alla prisklasser. Och att hitta ett välskött exemplar är också ganska lätt, eftersom det finns många av dessa ute på stan.

Andra generationen Boxter (2005-2012)

Den andra generationen Boxter kallas 987-generationen, och 987 Boxter avslöjades på Paris Motor Show 2004 tillsammans med Porsche 911-modellerna 997gen. Tidigare modeller av den här generationen klarade sig inte särskilt bra eftersom de var ganska benägna att drabbas av alla olika typer av problem.

Men Boxster-modellerna från 2009-2012 var ganska pålitliga, och genom ansiktslyftningen har de också blivit mycket mer attraktiva än modellerna före ansiktslyftningen. De tidigare modellerna hade många motorproblem på grund av tekniken med mellanliggande axel (IMS) som senare löstes för 2009 års modeller.

En stor fördel med dessa modeller är användningen av hydraulisk styrning vilket innebar att dessa modeller erbjöd en överlägsen styrkänsla jämfört med 981 Boxter som använde en modernare elektrisk servostyrning. 987-gen Boxter var också den första generationen som utnyttjade en begränsad delad differential som förbättrade bilens dynamiska förmågor avsevärt.

Det genomsnittliga 987 Boxter-priset är 32 000 dollar och många anser att 2009-2012 987 är den allra bästa begagnade Boxter-modellen som finns, men 981 erbjöd verkligen ett gäng förbättringar.

Boxster av fjärde generationen (2016-nuvarande)

De nyaste Porsche Boxster-modellerna kallas 718 Boxster. De här modellerna är långt ifrån de tidigare modellerna eftersom de i den här generationen slutade erbjuda sugmotorer, och endast den högst trimmade Boxter GTS-modellen använder fortfarande en sugmotor.

  Är Porsche Boxster en pålitlig bil?

En helt ny Boxster i instegsutförande säljs för 62 000 dollar och den erbjuder en fyrcylindrig turbomotor med 300 hk, och den bästa Boxter-modellen från denna generation är Boxter GTS 4.0, men 4.0 börjar på 90 000 dollar vilket är nästan tre gånger så mycket som priset på en begagnad 987 Boxter.

Många Porsche-purister anser att 718-generationerna har förlorat attraktionskraften hos tidigare Porsche-modeller, även de naturgasdrivna modellerna är inte lika spännande på grund av mängder av ganska restriktiva utsläppsregler. Oavsett vad som gäller är den senaste generationen Boxster den bästa allroundbilen av hela Boxster-utbudet.

FAQ-avsnitt

Vad är skillnaden mellan Porsche Cayman och Porsche Boxster?

I huvudsak är dessa två modeller samma, men Boxster finns bara som cabriolet/roadster och Cayman är en strikt coupé. Cayman är mer av en prestandainriktad variant och Boxster är mest inriktad på grand touring, men skillnaden är nästan obefintlig.

Cayman är lättare och bättre lämpad för användning på banor, men Boxster är en snyggare och mer plyschig variant eftersom den vanligtvis erbjuder mer vågade interiörer och utrustningsalternativ. Kort sagt är de likadana, så om du väljer någon av dessa två kompromissar du inte mycket med vare sig prestanda eller lyx.

Vilken är den sämre Porsche Boxter att köpa?

Porsche har tillverkat ett gäng fantastiska bilar genom märkets historia, men även Porsche har lyckats ställa till det med några tveksamma modeller. Den mest tvivelaktiga Porsche Boxter-modellen genom tiderna är den första generationen 986 Boxster.

  Bästa cykelstället för Porsche Cayenne

986 Boxter var en stor succé eftersom den sålde som en galning, och den hjälpte faktiskt Porsche att gå igenom en ganska intensiv finanskris. Problemen var främst förknippade med drivlinan eftersom Tiptronic-modellerna inte kunde nå 60 mph på mindre än 7 sekunder, vilket är alldeles för långsamt för en sportbil.

Dessa modeller hade också en massa problem med spruckna eller glidande cylinderhuvuden som ibland förstörde motorn till den punkt där det inte fanns någon återvändo. I övrigt erbjöd denna Boxster en viktfördelning på nästan 50:50, och hanteringsförmågan var också imponerande.

Håller nya Porsche 718 Boxsters sitt värde?

De tidigare nämnda 718 Boxsterna kostar numera mycket pengar, och de håller inte heller sitt värde så bra eftersom många nätbutiker rapporterar om en 52-procentig värdeminskning under de första fem åren av ägande. Saker och ting är lite annorlunda med GTS-modellen i begränsad upplaga, den här modellen är mycket bättre när det gäller värdeminskning, men den kostar nästan 90 000 dollar.

Detta är också ytterligare en anledning att överväga en begagnad, äldre Porsche Boxter-modell eftersom de erbjuder naturligt aspirerade motorer, tveklöst bättre köregenskaper och en bättre långsiktig ekonomisk investering i allmänhet.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts