Är en begagnad Porsche Boxster ett bra köp?

Är en begagnad Porsche Boxster ett bra köp?

En begagnad Porsche Boxster kan vara ett bra köpbeslut eftersom Porsche Boxster inte förlorar så mycket i värde jämfört med andra märken. Dessutom erbjuder en Porsche Boxster en fantastisk körupplevelse uppifrån och ner.

Den dynamiska förmågan hos Boxster/Cayman-plattformen är ganska imponerande. Tack vare lättviktskonstruktion och slagkraftiga motoralternativ kan de flesta nyare Boxster-modellerna hålla ett seriöst tempo, så pass att du kan hålla jämna steg med ett gäng 911-modeller.

Det finns massor av modeller att välja mellan, om du vill ha en kompakt, prisvärd sportbil som fortfarande inte lider av dålig tillförlitlighet är en äldre 986 Boxster ett utmärkt val. Den andra generationen 987 Boxster erbjuder ett gäng uppgraderingar, men den tredje generationen 981 Boxster är förmodligen den bästa generationen att köpa.

Avskrivning och värde

När du kanske ska köpa en begagnad bil är din budget förmodligen din viktigaste fråga. Men du vill också se till att de pengar du till slut spenderar inte fördunstar efter några års ägande. Och i hela segmentet för kompakta sportbilar är Boxster den bil som har den mildaste värdeminskningen.

Det uppskattas att en Porsche Boxster förlorar cirka 26 % av sitt ursprungliga värde under de tre första åren som ägare. En Audi TT förlorar cirka 37 % och en Mercedes SLC cirka 33 % av sitt ursprungliga värde.

En 986 Boxster av första generationen är så billig som Porsche kan bli, och du kan få tag på en hygglig 986 för cirka 15 000 dollar. En 987 är lite dyrare än en 986, men den ger fortfarande mycket värde för pengarna. En 981 Boxster kostar betydligt mer än de två första generationerna, omkring 30 000 dollar, men den erbjuder en hel del uppgraderingar.

  Vad är det för fel på en Porsche Boxster?

Porsche 718 Boxster är i slutet av sin livslängd och en ny femte generation Boxster står runt hörnet. Detta innebär att 718, och alla Boxster-modeller av den tidigare generationen sannolikt kommer att ta en ytterligare värdedykning så snart den nya kommer. Med detta sagt kan en hyfsad 718 köpas för omkring 40 000 dollar.

Sportbils stamtavla

En av de främsta anledningarna till att du skulle köpa en Boxster i första hand är att en Boxster erbjuder baby 911-köregenskaper. Även om Boxster-plattformen är en mellanklassplattform och motorn i 911 sitter baktill, är kompetensen hos Boxster/Cayman-plattformen inte långt ifrån en 911-plattform.

De flesta Porsche Boxster-modeller erbjuder en flat-six-motor som liknar den som finns i ett gäng 911-modeller. De tidigaste Boxster-modellerna trycker ut 200-300 hk, och de senare modellerna bumpade effektuttaget mot 420 hk.

Det är värt att nämna att vissa nyare 718-modeller erbjuder en mer vanlig fyrcylindrig motor som är mycket mer miljövänlig, men inte lika älskad som den naturligt insugna flat-six-motorn. På grund av detta verkar 981-generationen vara det bästa valet i gänget utan att kliva över till de nyaste naturgasdrivna GTS/Boxster Spyder-modellerna.

Cayman/Boxster-plattformen har konsekvent vunnit ett gäng överlägsna sportbilspriser, inklusive priset Evo car of the year, som är ett av de mest prestigefyllda biltidningspriserna i hela sportbilsentusiastsamfundet.

Tillförlitlighet och underhåll

Även om vissa Boxster-modeller kan köpas för småpengar är de treåriga underhållskostnaderna som är förknippade med ett gäng Porsche-modeller ibland värda mer än själva bilen. Detta beror på att de flesta Porsche-modeller är byggda för att hålla länge med fantastiska tillförlitlighetsresultat, och du måste underhålla bilen ordentligt av just den anledningen.

  Är Porsche Boxster snabb?

De flesta ägare brukar hålla med om att en årlig underhållskostnad på 1000-2000 dollar är ganska korrekt. Och det är ganska förståeligt eftersom alla sportbilar behöver mer öm kärlek och omsorg jämfört med en vanlig bil. Men om du betalar sådana pengar får du en sömlöst skottsäker bil som kommer att hålla länge.

De flesta Porsche-specialister rekommenderar att du alltid använder Porsche-originaldelar, och det bör du absolut göra. När det gäller underhållsverkstäderna behöver du för visst regelbundet underhåll inte ta din Boxster till en specialist, men för allt seriöst arbete rekommenderas en Porsche-specialist starkt.

FAQ-avsnitt

Ska jag köpa en begagnad Boxster eller en Cayman?

Som tidigare nämnts delar båda dessa modeller de flesta av sina delar, så slutupplevelsen är ganska jämförbar, men det finns några anmärkningsvärda skillnader mellan de två. Först och främst ger Boxster dig möjlighet att lägga ner taket, så om du gillar att köra topless är en Boxster en självklarhet.

Men om du bor i ett klimat som inte gynnar cabrioletbilar så mycket är det bättre med en Cayman eftersom Cayman-modellerna vanligtvis är de roligare och mer praktiska alternativen. Värdemässigt är de också ganska jämförbara, och de erbjuder också i stort sett samma tillförlitlighet.

Ska jag köpa en begagnad Boxster eller ska jag välja ett BMW/Mercedes/Audi-alternativ?

Även om Audi TT, BMW Z4 och Mercedes SLC erbjuder en fantastisk upplevelse, spelar de alla mestadels ikapp Porsche Boxster. De är inte lika kapabla eller prestigefyllda som Porsche Boxster-modellerna är, så du bör förmodligen hålla dig till Boxster.

  Bästa Porsche Boxster vindskydd

Det högsta alternativet för Audi TT är Audi TT RS, och den nyaste TT RS har en sonor baby R8 5-cylindrig motor, men 911-källan flat 6 i Boxster Spyder är lika imponerande. Motorerna i de mest avancerade modellerna Z4 och SLC är inte alls lika spännande.

Vilken generation av Boxster ska jag köpa?

Vilket som är det bästa valet beror på dina önskemål och din budget. Om du kan spendera toppengar ska du förmodligen satsa på den senaste Boxster Spyder eftersom den erbjuder den bästa Boxster-upplevelsen någonsin. Om du har en mer begränsad budget är en Boxster av tredje generationen också ett bra alternativ.

Boxsters av första generationen är inte så speciella, men med tanke på priset kan de faktiskt i vissa fall vara det bästa alternativet. Andra generationen erbjuder också många alternativ till ett relativt överkomligt pris. Det är också värt att nämna att 718 GTS också är ett bra 718 Boxster-alternativ.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts