Är Volkswagen Up en bra bil?

Är Volkswagen Up en bra bil?

Volkswagen Up är den minsta bil som VW tillverkar, men låt dig inte luras att tro att liten storlek innebär brist på kvalitet, för VW Up är mycket mer sofistikerad än vad den kan verka utifrån. Men är Volkswagen Up en bra bil? Det beror på hur du ser på det eftersom Up är en bra bil för vad den är, men den kan ändå inte jämföras med någon annan bil som inte är i sitt segment.

VW Up-motoruppsättningen består av ett fåtal 1,0L 3-cylindriga inlinemotorer med effekt från 60 hk till 115 hk för toppmodellerna GTI. Up finns inte i dieselvarianter medan det finns några hybrid- och elversioner med VW e-Up som bara börjat bli populära.

Designmässigt är VW Up liten, så mycket att dess storlek överskuggar allt annat i bilen. Interiört är Up också liten, men inte så mycket som man skulle kunna tro med tanke på de yttre proportionerna. Körupplevelsen är förvånansvärt stabil och bekväm, särskilt om man beaktar de högre GTI-modellerna.

VW Up är en relativt pålitlig bil också eftersom den är ganska enkel i sin konstruktion och inte många människor tenderar att köra dessa mycket. Värdet är starkt eftersom dessa inte är dyra att köpa till att börja med medan praktiska egenskaper gör att den bara är anständig om du tenderar att köra själv.

VW UP – Drivlinan

Som nämnts i början kommer VW Up med en 1,0L 3-cylindrig motor som gör mellan 60hp och 115hp. Det betyder att du kan få en VW Up i olika motorkonfigurationer med 60hp,70hp,80hp,90hp och 115hp. Alla dessa är baserade på samma motor vilket innebär att den enda skillnaden är inställningsläget och den turboladdare som används för GTI-modellen.

  4MATIC vs 4MOTION - skillnad, fördelar och nackdelar

VW Up finns även med några hybrid- och elmotorer där den mest populära är VW e-Up, en helt elektrisk version av VW Up. VW Up är utformad med effektivitet i åtanke, vilket innebär att de mest effektiva bensinmotorerna är tillgängliga och ger upp till nästan 60MPG.

Alla VW Up-modeller är strikt FWD-bilar medan du kan få både en 5-växlad manuell version eller en ASG-automatik. VW Up GTI har den mest underhållande motorn av alla och även om 115 hk kanske inte låter som mycket gör det Up GTI otroligt snabb.

VW Up – Design och chassi

VW Up är en liten stadsbil, vilket innebär att knappast någon kommer att vända på huvudet när en VW Up passerar förbi. Det är en liten, harmlös bil som ser snygg ut, men den är inte alls spännande. Interiört ser VW Up förvånansvärt sofistikerad ut med tanke på sin storlek, vilket innebär att den verkligen slår över sin viktgräns när det gäller inredningsdesign.

Fjädringen och chassiinställningen av VW Up är enbart inriktad på komfort vilket innebär att VW Up inte är någon sportbil. VW Up GTI är dock mycket mer dynamisk och en del människor tar till och med med dessa till banor, men mest för skojs skull, inte riktigt för att Up GTI är en riktig sportbil.

VW Up – Tillförlitlighet och vanliga problem

VW Up är en förvånansvärt pålitlig bil, men det kan mycket väl bero på att det inte är många av dessa som någonsin klarar av att köra några seriösa mil ändå och på att de är väldigt enkla i sin konstruktion. Det betyder inte att VW Up inte lider av sin del av problem, för det gör den.

  VW mot Mercedes: Tillförlitlighet

De vanligaste VW Up-problemen är förknippade med motorn, växellådan, styrsystemets klockfjäder, tändspolarna och elen. När det gäller underhåll är VW Up billig och ganska lätt att underhålla.

VW Up – värde och praktiska egenskaper

VW Up kan fås för bara några tusen dollar vilket innebär att det är en riktigt prisvärd bil. De skrivs inte av så mycket eftersom de är billiga. När det gäller praktiska egenskaper är VW Up som man kan förvänta sig en opraktisk bil, men bara om du ofta reser med flera passagerare.

Det finns även en fyrdörrarsversion av VW Up, men den är inte lika populär. Lastutrymmet är minst sagt begränsat, medan den övergripande sikten är ganska bra.

FAQ-avsnitt

Är VW Up värd det?

Många lockas av VW Up eftersom det är en fullfjädrad VW med ett pris som inte är helt VW-liknande. Det är dock bara vettigt att köpa en om du är på marknaden för en sådan bil. Stadsbilar för att ta sig fram har blivit populära under det senaste decenniet eller två i och med Fiat 500, Renault Twizzy och Smart.

Dessa bilar ska inte användas någon annanstans än i staden, men många använder bilar som Fiat eller VW även för långväga resor. Med det sagt, om du behöver en bil för livliga stadsgator är VW Up värd att köpa, men om du vill ha en mer vardaglig typ av bil som kan göra allt är den inte värd att köpa.

  Är Porsche Cayenne samma som VW Touareg?

Varför har VW Up avvecklats?

VW Up slutade tillverkas för ett år sedan eftersom det inte var meningsfullt att tillverka den, särskilt eftersom VW nu har introducerat den nya ID. lineupen som potentiellt skulle kunna ge upphov till en VW Up-efterföljare. Up har funnits ganska länge, men VW har inte gjort så mycket för att förändra den genom åren.

Sedan Dieselgate-skandalen ändrar VW långsamt hela sitt sortiment för att inkludera fler elbilar medan några ännu mer populära bilar som VW Passat sedan går ur produktion.

Är VW Up säker?

Redan 2011 fick VW Up med lätthet ett stjärnigt 5-stjärnigt säkerhetsbetyg. Även om du kanske tror att en så liten bil som VW Up inte är säker har krocktester visat motsatsen. Detta beror på att VW lägger ner enorma mängder pengar på att göra bilarna så säkra som möjligt.

Även med bilar som är så små som Up har VW gjort alla de rätta justeringarna för att inte offra säkerheten.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts