Är Volkswagen Atlas en bra bil?

Volkswagen Atlas

VW Atlas är en mellanstor lyxig SUV som tillverkats sedan 2016 då den ersatte den berömda VW Touareg. Atlas är också känd som VW Teramont på vissa marknader, och den nuvarande Atlas/Teramont har nyligen reviderats 2021 vilket gjorde att den ligger i linje med alla andra mellanstora lyxiga SUV:er.

VW Atlas drivlinjesortiment börjar med några 4-cylindriga motorer och det går hela vägen upp till en stor V6. Atlas är antingen en FWD- eller AWD-bil beroende på vilken motor du väljer. Dessutom är Atlas också kopplad till en 8-växlad automatisk växellåda som kan maximera effektiviteten utan att lida i prestanda.

Designmässigt ser Atlas ut som en mer amerikaniserad VW Touareg, vilket innebär att den lånar vissa designmönster som är kända för att sälja på den amerikanska marknaden. Detta innebär att Atlas är boxigare och fylld av krombitar. Fjädringen och chassit har också anpassats för att vara bekväma och avslappnande.

När det gäller tillförlitlighet är Atlas överallt eftersom vissa exemplar verkar vara extremt problematiska medan andra är mycket mer pålitliga. Dessutom är Atlas också en praktisk bil samtidigt som den är mer konkurrenskraftigt prissatt än några av sina viktigaste rivaler. På det hela taget är Atlas verkligen en riktigt bra bil.

VW Atlas – Drivlinan

VW Atlas motoruppsättning börjar med den 4-cylindriga 2.0L-motorn med 235 hk och den mest kraftfulla och populäraste motorn är 3.6L V6 med 276 hk. Båda dessa är kopplade till en välkänd VAG 8-växlad Tiptronic-växellåda med vridmomentomvandlare som passar utmärkt till Atlas avslappnade karaktär.

  Vanliga problem med Volkswagen Atlas

Atlas är inte en bil som någonsin bör konfigureras med FWD eftersom det är lite konstigt att köra en mellanstor lyx-SUV som bara drivs av de två främre hjulen. VW Atlas är trots allt en terrängkörare vilket innebär att det är lite till ingen mening att skaffa den med en FWD-drivlina.

När det gäller effektivitet kan den fyrcylindriga SE-modellen med 2,0 liter med fyrhjulsdrift ge upp till 23 MPG kombinerat medan den fyrcylindriga 4MOTION-modellen med 2,0 liter med fyrhjulsdrift kan ge 22 MPG, vilket gör att de är nästan identiska, vilket ytterligare förnekar behovet av att bara välja en fyrhjulsdrift.

Den kraftfullare V6-modellen kan ge 19MPG och finns ändå bara tillgänglig med 4MOTION. På det hela taget borde Atlas också få en kraftfullare V8-modell, men VW hoppade över att göra det för att hålla nere priset och för att inte reta upp några fjädrar hos dyrare konkurrenter från Audi, Porsche och Bentley.

VW Atlas – Design och chassi

Den omdesignade VW Atlas ser mycket bättre ut jämfört med den tidigare generationen som såg ut som en uppblåst VW Tiguan. Atlas är utformad för att se futuristisk, åtråvärd och lyxig ut. Inredningen följer också en liknande bana, även om skillnaden mellan Atlas och vissa mer prisvärda VW-produkter är minimal.

Allt som allt är både den yttre och inre designen av VW Atlas starkt beroende av vilka alternativ du väljer, vilket innebär att du måste spendera mer för att bilen ska se så bra ut som möjligt. Med tanke på att de flesta videor och bilder på nätet visar upp högt specificerade exemplar, är chansen stor att du blir besviken på en som saknar all nödvändig utrustning.

  Är Volkswagen Arteon en bra bil?

Upphängnings- och chassiinställningen i Atlas är helt inriktad på komfort, sofistikering och användarvänlighet. Oavsett vilken utrustningsnivå du väljer kan alla inte riktigt leverera så mycket i terräng. Faktum är att de flesta VW Atlas-köpare inte bryr sig om terrängkörning.

VW Atlas – Tillförlitlighet och vanliga problem

VW Atlas är överallt när det gäller tillförlitlighet eftersom vissa modeller är mycket bättre än andra. De vanligaste VW Atlas-problemen är defekta injektorer, problem med motoravstängning, alla sorters läckor, problem med bränslepumpen och defekta klockfjädrar i styrningen.

Atlas är också känd för att gå igenom däck i en alarmerande takt. Hur som helst måste du underhålla en Atlas om du vill att den ska vara hanterbar på lång sikt. Detta är en stor lyxkomplex SUV som behöver konstant underhåll, utan det kan många saker gå fel.

VW Atlas – Värde och praktiska egenskaper

Du kan få en VW Atlas för så lite som 15 000 dollar om du är villig att riskera det med en pre-facelift-modell med högre körsträcka. Högre modeller kostar ibland fyra gånger så mycket vilket ytterligare upprepar det faktum att Atlas verkligen är beroende av vilka alternativ du väljer.
Praktiskt sett har Atlas upp till sju sittplatser, vilket innebär att den maximerar sittutrymmet. Sikten är utmärkt och det är även lastutrymmet.

FAQ-avsnitt

Är VW Atlas värd det?

VW Atlas saknar förvisso en del i jämförelse med många andra mellanstora lyxiga SUV:er, men den kompenserar för det med sitt pris. Som sådan är Atlas verkligen värd det om du är ute efter en sådan bil. Det här segmentet är hårt konkurrensutsatt vilket innebär att det finns många bra alternativ.

  BMW VS Volkswagen tillförlitlighet - vilken är bäst?

Atlas är dock extremt praktisk och den balanserar kostnad och lyx bättre än de flesta bilar i detta segment.

Är VW Atlas säker?

VW Atlas har ett stjärnigt 5-stjärnigt säkerhetsbetyg vilket innebär att det är en riktigt säker bil. VW vet att de flesta som köper Atlas kommer att använda den som familjefordon, och därför gjorde de sitt bästa för att göra Atlas så säker som möjligt.

Många avancerade säkerhetssystem i mjukvaran finns dock bara tillgängliga om du väljer toppversionerna. Utan dessa system kommer Atlas inte att vara på samma nivå som vissa dyrare lyxiga SUV:er.

Är VW Atlas bättre än Touareg?

Nej, det är den inte. Även om Atlas verkar vara en relativt åtråvärd bil verkar Touareg vara ett bättre paket totalt sett. Touareg ser snyggare ut både inifrån och ut och finns dessutom med kraftfullare motorer.

Detta betyder inte att Atlas är dålig, men snarare att Touareg fortfarande befinner sig i toppen av VW:s näringskedja.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts