Är Audi S3 en bra bil?

Är Audi S3 en bra bil?

Audi S3 är en Audi A3-bil med prestanda i instegsnivå som lovar en spännande körupplevelse utan att vara högljudd. Många människor föredrar bilar som inte sänder ett töntbudskap men som ändå kan ge ett leende på läpparna när du lägger ner kraften. Så, är Audi S3 en bra bil?

Audi S3 är verkligen en riktigt bra bil eftersom den lika gärna kan vara den söta punkten i hela Audi Sport-sortimentet för dem som vill ha en liten, men kapabel bil som erbjuder allt som en äkta Audi ska erbjuda. S3 drivs av en 2.0L 4-cylindrig turbomotor med 300-310 hk för de tre senaste generationerna som kommer att vara föremål för den här artikeln.

Designmässigt skiljer sig S3 från den vanliga A3 tack vare några diskreta prestandauppgraderingar som ett snyggare kaross kit, snyggare hjul och en fyrdubbel avgasrörsuppställning. Interiören i S3 är också uppfräschad med material av högre kvalitet medan körupplevelsen är fokuserad och dynamisk, men ändå bekväm.

S3 är också en hyfsat pålitlig bil, men vi kommer att nämna några vanliga problem som plågar S3. Värdena på dessa är riktigt bra eftersom de tenderar att kosta liknande pengar som Golf R, men ett Audi-märke och en bättre interiör gör att den verkar mer värd än Golf R. S3 är lika praktisk som vilken annan A3 som helst, vilket innebär att den också är hyfsad.

Audi S3 – Drivlinan

Audi S3 är utrustad med en 2,0 l fyrcylindrig turbomotor med 4 cylindrar som gör mellan 300 och 310 hk för de tre senaste S3-modellerna. Den här motorn kan driva S3 från 0 till 60 mph på cirka 4,5 sekunder, vilket verkligen är en riktigt bra tid för en Audi prestandabil på instegsnivå.

  Audi vs Toyota pålitlighet - vilken är bäst?

S3-motorn är kopplad till en sofistikerad 7-växlad S-Tronic-växellåda med dubbelkoppling och Audis ikoniska Quattro AWD-system som klarar av att lägga ner kraften utan problem. S3 är också en relativt effektiv bil eftersom den kan ge upp till 35MPG kombinerat, vilket är en riktigt bra siffra för en prestandabil.

S3 erbjuder inte en drivlina som är lika spännande som den som finns i RS3 med sin 5-cylindriga motor på 2,5 liter. 310 hk är dock helt rätt för en så stor bil som S3 eftersom det gör att du kan utforska varvtalsintervallet på ett linjärt sätt. På det hela taget är S3:s drivlina en söt punkt för många och är dessutom sofistikerad och hyfsat effektiv.

Audi S3 – Design och chassi

Audi S3 skiljer sig från den vanliga A3 tack vare några diskreta stylinguppgraderingar som en snyggare kaross, en uppsättning sportiga hjul, förstärkta bromsar och fyrdubbla avgasrör. S3 finns både som hatchback och sedan på vissa marknader, medan den amerikanska marknaden endast får sedanen S3, som utan tvekan är det bättre valet ändå.

Interiören i S3 har massor av standardutrustning som gör att den ser lyxig ut. S3 körs på ett dynamiskt sätt, men utan att vara överdrivet styv. Bilen upplever lite karossrullning och understyrning, men inte mycket som förstör det roliga. Den är kanske inte lika styv som RS3, men S3 är både bekväm och någorlunda dynamisk.

  Vanliga problem med Audi e-tron

Audi S3 – Tillförlitlighet och vanliga problem

När det gäller tillförlitlighet verkar S3 hålla sig bra. Du måste dock underhålla den eftersom S3 är precis som vilken annan tysk premiumprestanda bil som helst. Det betyder att bristande underhåll snart kommer att förstöra din ägarupplevelse. Därför är korrekt underhåll inte bara ett alternativ utan snarare en nödvändighet.

De vanligaste Audi S3-problemen är relaterade till motorfel eller tveksamhet, problem med MAF-sensorn, problem med olika elektronik, problem med termostaten och motorkylning.

Audi S3 – värde och praktiska egenskaper

Audi S3:s största konkurrent är Golf R som har samma motor men som finns med ett mer sofistikerat AWD-system och en manuell växellåda. S3 erbjuder dock ett bättre märke, en interiör av högre kvalitet och en mer premiumkänsla överlag. Därför är värdet på S3 faktiskt riktigt bra.

Praktiken ligger i linje med Audi A3 eftersom A3 inte är en bil avsedd för att transportera en massa människor. Bagageutrymmet är bra och om du vill ha den mest praktiska Audi S3 måste du satsa på Sportback-versionen, om du kan förstås.

FAQ-avsnitt

Ska jag köpa en Audi S3?

Audi S3 är för många människor en smekmånad i hela Audi Sport-sortimentet. Det är en kompakt bil vilket innebär att den är lätt att parkera och den passar där större Audi-bilar helt enkelt inte kan. Den är snabb och spännande, men inte överdrivet så att du ser ut som en idiot eller förstör din vardagskomfort.

  Är Audi RS e-Tron GT en bra bil?

S3 är en riktigt bra bil överlag och den verkar verkligen vara det bättre valet jämfört med Golf R som kostar mer eller mindre lika mycket. S3 är Golf R, men med ett mer premiummärke, en interiör av högre kvalitet, bättre utseende och en utan tvekan mer spännande körupplevelse.

Är Audi S3 en familjebil?

Vi har redan nämnt att Audi S3 inte skriker ut att den är en prestandabil, vilket innebär att den mer eller mindre känns som den vanliga A3 gör, men med extra prestanda. Detta innebär att S3 kan vara en bra familjebil, men bara om din familj är ung.

Baksätena i S3 är inte utformade för att transportera längre personer, men de är utmärkta för barn och bebisar. S3 har också många familjevänliga funktioner som mugghållare, USB-portar och lättåtkomliga monteringspunkter för barnstolar.

Är Audi S3 en säker bil?

När det gäller tyska premiumbiltillverkare är en sak säker, de prioriterar lyx, säkerhet och prestanda. Därför kan S3 få ett stjärnigt 5-stjärnigt säkerhetsmärke, vilket innebär att S3 verkligen är en riktigt säker bil.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts