Är Audi RS e-Tron GT en bra bil?

Audi RS e-Tron GT

Audi RS e-Tron GT är Audis första fyradörrars eldrivna sedan som delar de flesta av sina delar med Porsche Taycan. Båda är lyxiga elbilar och är några av de mest eftertraktade elbilarna på marknaden. De är dyra, snabba, kraftfulla och snygga och alla vill ha dem. Så är Audi e-Tron GT en bra bil?

Audi RS e-Tron GT är verkligen en riktigt bra bil eftersom den kombinerar allt i ett paket. Den kommer med en riktigt stark drivlina som gör att e-Tron GT kan accelerera snabbare än någon annan serietillverkad Audi. Den ser bra ut både inuti och utanför och är dessutom en relativt praktisk bil.

Å andra sidan är en riktigt bra bil inte något man kan få till ett överkomligt pris och det är därför den här bilen kostar så mycket som den gör. Den konkurrerar med Porsche Taycan, Mercedes EQS, Lucid Air och Tesla Model S som alla är de mest åtråvärda elektriska sedans som man kan köpa för pengar nuförtiden.

Om du är intresserad av att köpa en sådan, men aldrig haft någon erfarenhet av att äga en elbil, måste du vara beredd att anpassa dig till alla de invecklade detaljer som följer med att äga en elbil. Om du gör det kommer RS e-Tron GT att vara ett utmärkt köp.

Audi RS e-Tron GT – Drivlinan

RS e-Tron GT kommer med en dubbel elmotoruppsättning, en på framaxeln och en på bakaxeln. Dessa två tillsammans ger 600 hk och 612 lb-ft vridmoment. RS e-Tron GT har dock även ett överboostläge som gör att du kan dra nytta av 640 hk under några sekunder och därmed kan e-Tron GT nå 60 mph från stillastående på cirka 3 sekunder.

  Den bästa Audi-modellen för en familj

Detta gör e-Tron GT till den snabbast accelererande Audi-modellen någonsin. Denna drivlina är kopplad till en 2-växlad växellåda som syftar till att öka bilens acceleration samtidigt som temperaturen hålls i schack. e-Tron har en 800-volts elstruktur som gynnar laddningstiderna och värmehanteringen.

Batterikapaciteten är satt till 93,4 kWh och kan laddas via en vanlig långsamladdare på cirka 9 och en halv timme. RS e-Tron GT kan laddas via en DC-snabbladdare på drygt 15 minuter med hjälp av en kraftfull 270 kW-laddare om du hittar en sådan.

Det är också en permanent fyrhjulsdriven Quattro-bil tack vare sin dubbla motorkonfiguration. Drivlinan för e-Tron RS GT är verkligen spännande och lätt att motivera tack vare det begärda priset.

Audi RS e-Tron GT – Design och chassi

RS e-Tron GT är en av de snyggaste elektriska sedans på den aktuella marknaden och det kan knappast någon bestrida. Det är en elegant sportlimousin med en sluttande taklinje, fantastisk Matrix LED-laserljusteknik och den igenkännbara Audi-gallret. Interiören i RS e-Tron GT är lika spännande tack vare avancerade skärmar och massor av lyxfunktioner.

Chassi- och fjädringsinställningen i RS e-Tron GT är anpassad för dynamisk körning. RS e-Tron GT är inte den lättaste bilen på marknaden, men tack vare en låg tyngdpunkt tar den kurvor bättre än vad man kan förvänta sig. Vissa säger till och med att RS e-Tron GT är roligare att köra än Taycan Turbo S.

Audi RS e-Tron GT – Tillförlitlighet och vanliga problem

Elbilar är till sin natur mer tillförlitliga än traditionella bilar med förbränningsmotor, vilket innebär att RS e-Tron GT borde vara bättre än de flesta av sina interna konkurrenter, till exempel Audi RS7 Sportback. e-Tron GT är mer tillförlitlig än RS7, men den är inte den mest tillförlitliga elbilen på marknaden.

  Vilken är den bästa Audi-modellen för pengarna?

De vanligaste RS e-Tron GT-problemen är förknippade med infotainmentsystemet, utrustningen, energiförlust, laddningsproblem och problem med byggkvaliteten. Problemen med byggkvaliteten betyder inte att e-Tron GT saknar kvalitet, utan snarare att den borde vara ännu bättre med tanke på prislappen.

Audi RS e-Tron GT – värde och praktiska egenskaper

Audi RS e-Tron GT börjar på 140 000 dollar utan tillval och modeller med höga specifikationer kan lätt kosta 200 000 dollar. Detta är ett vansinnigt högt pris, men RS e-Tron GT lyckas ändå sälja riktigt bra. Detta beror på att det inte finns så många bilar som e-Tron GT och de som finns kan inte nödvändigtvis konkurrera med den på alla områden.

Praktiskt sett kan e-Tron GT rymma upp till fyra personer, men de som sitter på andra sätesraden kommer sannolikt att få kämpa för huvudutrymmet om de är riktigt långa. Bagageutrymmet är mer än bra eftersom e-Tron får både ett främre bagageutrymme och ett bakre bagageutrymme. Sikten är långt ifrån bra eftersom den bakre vindrutan helt enkelt är för liten.

FAQ-avsnitt

Är Audi RS e-Tron GT värd pengarna?

Audi RS e-Tron GT är definitivt värd sitt pris eftersom den är den mest avancerade, snabbaste och snyggaste Audi RS-bilen hittills. Om du är ett fan av Audi RS-divisionen och älskar Audi RS6/RS7 är RS e-Tron GT den naturliga andliga EV-efterföljaren till dessa bilar. På det hela taget är e-Tron GT spännande och det kan man inte säga om alla elbilar.

  Audi e-tron GT tillförlitlighet

Du kanske saknar ljudet av en förbränningsmotor med e-Tron GT, men RS e-Tron GT:s direkta hastighet och hantering kommer sannolikt att kompensera för det. e-Tron GT kan drifta, den kan göra långa resor och den kan göra allt.

Är Audi RS e-Tron GT bättre än Porsche Taycan Turbo S?

De här två mekaniska syskonen är direkta konkurrenter, men de skiljer sig ganska mycket åt, även om de är mer eller mindre likadana underifrån. Till att börja med erbjuder Taycan Turbo S 680 hästkrafter från början, men du kan dra nytta av 750 hästkrafter om du aktiverar over-boost-funktionen, vilket innebär att 0-60mph bör ske på cirka 2,5 sekunder.

RS e-Tron GT är inte lika snabb som Turbo S, men vissa säger att den hanterar bättre. Därför är Taycan säkert den mer spännande bilen av de två, men skillnaderna är inte natt och dag.

Är Audi RS e-Tron GT bättre än Tesla Model S Plaid?

Tesla Model S Plaid kostar lite mindre än e-Tron GT men har ändå mer än 1 000 hk som gör att denna snabba EV-sedan kan gå från 0-60 mph på cirka 2,2 sekunder. Dessa siffror är löjliga med tanke på att Model S är en fyradörrars familjesedan.

Den är också bättre när det gäller bekvämlighet eftersom du kan dra nytta av Teslas superladdningsnätverk. Men e-Tron är en produkt av högre kvalitet, är bekvämare och mer lyxig.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts