Är Audi A7 en bra bil?

Är Audi A7 en bra bil?

Audi A7 är en 4-dörrars coupé baserad på A6-chassit och skapad för att konkurrera med Mercedes CLS och BMW 6-serie Grand Coupe. A7 är utformad för människor som vill ha en bekväm och praktisk sedan men som också vill ha något lite mer intressant och iögonfallande. Så, är Audi A7 en bra bil?

Audi A7 är verkligen en riktigt bra bil eftersom den erbjuder en hel del fördelar och lite eller inga nackdelar. Till att börja med är A7:s motorpalett fantastisk, bilen ser bra ut, den körs riktigt bra, den är relativt pålitlig och praktisk, och äldre A7-modeller representerar numera ett ganska bra värde på andrahandsmarknaden. Den kan vara lite för stor för vissa människor och prestandaentusiaster kan tycka att den är lite tråkig.

Syftet med A7 var dock aldrig att vara kompakt eller sportig eftersom Audi erbjuder många modeller som passar in i detta gap, särskilt Audi A5 Sportback som också är en 4-dörrars coupé, men en mycket mindre sådan. A7 är i första hand avsedd för långkörning och det är svårt att hävda att A7 inte gör det utan problem.

Som sådan är A7 en bra bil eftersom den kombinerar alla fördelar som du får från en A6 sedan med ett snyggare coupé-utseende. Den kanske inte har lika mycket huvudutrymme i baksätet, men den kompenserar för det med ett större och mer praktiskt hatchbackbaklucka.

Audi A7 – Drivlinan

A7 finns med ett fåtal bensin- och ganska många dieselalternativ. De vanligaste bensinmotorerna i A7 är 3,0 TFSI V6-motorerna med cirka 300 hk-350 hk, men Audi erbjuder även A7 med en mindre 4-cylindrig 2,0L TFSI-motor med upp till 250 hk. S7 kommer med en 3,0L V6 med 444 hk medan den toppmodellen RS7 får en 4,0L turboladdad V8 med 603 hk.

  Audi RS4 Tillförlitlighet

Dieselmotorerna börjar med den välkända 6-cylindriga 3.0L TDI-motorn som ger mellan 204 och 355 hk i S7-dieselmodellen. Audi införlivar också mild-hybridteknik i de flesta av sina A7-motorer nuförtiden för att förbättra bilens effektivitet. A7 levereras med antingen en S-Tronic DSG-växellåda eller en 8-växlad Tiptronic för modeller med högt vridmoment.

A7-modellerna i instegsnivå har framhjulsdrift medan de högre modellerna har Audis ikoniska Quattro AWD-system som finns som tillval på alla A7-varianter. A7-modellerna med dieselmotor är de överlägset mest effektiva med upp till 55MPG medan bensinmotorerna klarar 35MPG.

Audi A7 – Design och chassi

När det gäller design är A7 högt ansedd som en av, om inte den snyggaste Audi-sedanen som finns. A7 bygger på A6-plattformen men är mycket smidigare tack vare en bredare hållning och en lutande coupétaklinje. Bilen får också ramlösa dörrar vilket är en nödvändighet för alla coupéer nuförtiden. Interiören i A7 är praktiskt taget densamma som i A6 vilket innebär att det är en riktigt trevlig plats att vara på.

Fjädringen och chassiinställningen i A7 är nästan uteslutande inriktad på komfort, med undantag för RS7 som känns mycket mer dynamisk. Hur som helst är alla A7-modeller mjuka, dämpade och riktigt bekväma.

Audi A7 – Tillförlitlighet och vanliga problem

A7 är mer eller mindre lika pålitlig som A6, vilket innebär att den kan vara tillförlitlig och pålitlig, men bara om du underhåller den tillräckligt bra. De här bilarna är komplexa och har alla möjliga funktioner för att både hålla dig säker och roa dig.

  Den bästa Audi-modellen för en familj

De vanligaste Audi A7-problemen är relaterade till motorn, växellådan, oljeläckage/oljekonsumtion, differentialen och eventuellt elektronik utanför motorn.

Audi A7 – Värde och praktiska egenskaper

A7 kostar ganska mycket mer pengar än A6, men den har vissa funktioner som du bara kan få som tillvalsutrustning på A6. Om du älskar A7:s utseende och tycker att A6 inte kan matcha A7 när det gäller stilen, är det vettigt att överväga en A7 framför en A6.

Praktiskt sett saknar A7 lite huvudutrymme i baksätet jämfört med A6 på grund av sin lutande taklinje, men den kompenserar för det med en hatchbackbaklucka som ökar det totala bagageutrymmet och tillgängligheten ganska mycket.

FAQ-avsnitt

Är det meningsfullt att uppgradera från Audi A6 till Audi A7?

Det beror på vad du värdesätter mest. Verkligheten är att du egentligen inte får något annat än stilen om du väljer A7 framför A6. Visst, A7 får ett mer praktiskt bagageutrymme, men det gör ingen större skillnad eftersom A6:s bagageutrymme redan är tillräckligt stort och du kommer sällan att sakna utrymme.

Där A7 potentiellt skulle kunna vara en dealbreaker är på grund av dess lutande taklinje och den tillgängliga huvudutrymmet i baksätet. Det är därför A7 inte är en vanlig chaufförsbil medan A6 är det. På det hela taget, om du verkligen älskar stilen och inte har något emot kompromissen i baksätet, är det vettigt att uppgradera till A7.

  Audi A1 - Allt du behöver veta

Är Audi A7 dyr att underhålla?

Audi A7 är verkligen en dyr bil att underhålla, men det är alla bilar i detta segment. Det kommer med territoriet eftersom du inte kan köpa en avancerad teknik utan att ständigt komma ihåg alla potentiella kostnader som följer med den.

Även om A7 kostar en hel del att underhålla är skillnaderna mellan Mercedes CLS och BMW 6-serien obetydliga. Vissa källor uppger att A7 kan kosta dig omkring 8 000-10 000 dollar i underhållskostnader under de första 10 åren.

Hur länge kan en Audi A7 hålla?

Audi A7 bör kunna hålla minst 200 000 mil utan att behöva större översyner. Dessa siffror är dock bara meningsfulla om du underhåller bilen tillräckligt bra. Det är verkligen svårt att förutsäga hur länge en bil kan hålla, men om du gör ditt bästa och håller A7 i gott skick bör 200 000 mil eller 10-15 års användning vara mer eller mindre garanterat om bilen är tillräckligt välbyggd.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts