Är Audi A3 en bra bil?

Är Audi A3 en bra bil?

Audi A3 är den mest populära hatchback/subkompakta sedanen i Audis nuvarande sortiment och är en av de mest sålda Audi-modellerna i historien. A3 introducerades för första gången 1996 och har sedan dess gett upphov till fem generationer där den senaste kommer ut 2020. Vi kommer att fokusera på de två senaste generationerna av Audi A3 eftersom det är de två som säljer mest.

A3:s drivlina består av några diesel- och några bensinalternativ. A3 finns också som elbil eller som hybridbil för de allra senaste Audi A3-modellerna som egentligen inte är så populära. Motorerna har vanligtvis mellan 105 och 160 hk medan de mest kraftfulla RS- och S-modellerna har upp till 400 hk.

A3 finns i tre olika karossvarianter, en vanlig Sportback 4-dörrars hatchback, en 2-dörrars hatchback eller en 4-dörrars subkompakt sedan. De ser alla bra ut, särskilt med S-Line-utomhuspaket medan interiören är starkt beroende av vilka tillvalsfunktioner du väljer. Fullt utrustade A3-modeller ser fantastiska ut på insidan, särskilt de två senaste generationerna.

Tillförlitlighetsmässigt är A3 hygglig, men den behöver rätt underhåll för att fungera så bra som möjligt. Praktiken är också bättre än förväntat. Slutligen är värdena på dessa stabila för det mesta eftersom de säljer riktigt bra. 3-6 år gamla A3-modeller är nu de bästa att köpa ur ett värde för pengarna-perspektiv.

Audi A3 – Drivlinan

Instegsmodellerna av Audi A3 bensinmotor har antingen en 1,2L, 1,4L, 1,5L, en 1,6L eller en 2,0L fyrcylindrig motor med en effekt på mellan 105 hk och 265 hk för de mest kraftfulla 2,0L fyrcylindriga S3-modellerna. Du kan också få A3 med en 2,5L 5-cylindrig gasmotor med 400 hk, vilket är den mest kraftfulla Audi A3-modellen någonsin.

  Vilken inkomstklass köper Volvo vs. Audi?

Dieselmotorer är den fyrcylindriga 1,6L TDI eller den fyrcylindriga 2,0L TDI med en effekt på 115 hk och 170 hk för de mest kraftfulla 2,0L TDI-modellerna. Du kan få A3 med en 40 TFSe-hybriddriftslinje som erbjuder 1,4L TFSI och en elmotor för en kombinerad effekt på 204 hk.

De bästa bensinmotorerna från Audi är 1,5L 150 hk-motorerna eller de toppmodellerna med 2,5L 5-cylindriga enheter som finns i den toppmodellerade RS3. Den bästa dieselmotorn är utan tvekan 2.0L TDI med 150 hk eftersom den balanserar effektivitet och effekt bättre än någon annan A3-motor någonsin.

Effektiviteten är också stor med alla dessa eftersom de bästa bensinmotorerna kan ge upp till 50MPG medan de bästa dieselmotorerna kan ge upp till nästan 70MPG vilket är en imponerande siffra med tanke på att ingen av dessa är riktigt underdrivna.

Audi A3 – Design och chassi

När det gäller design ser A3 snygg och modern ut i båda sina två senaste generationer. Om du vill att A3 ska se bäst ut måste du dock satsa på en S-Line-utrustad sedan eller Sportback-version. Den tvådörrars A3 är egentligen inte så populär eftersom tvådörrar helt enkelt inte räcker till för de flesta och proportionerna är inte heller de bästa.

A3-interiören är verkligen beroende av tillvalsfunktioner eftersom barbone-modeller ser riktigt dåliga ut medan snyggt utrustade modeller ser otroligt bra ut. A3:s fjädring och chassi är skräddarsydda för att ge en följsam och bekväm körning, vilket gör att A3 känns som en riktig premiumbil.

  Vilken är den bästa färgen för Audi?

Audi A3 – Tillförlitlighet och vanliga problem

Audi A3 är en hyfsat pålitlig bil, men den lider av några vanliga problem som är värda att tala om. Till att börja med har dieselmotorerna problem med DPF-filtret, medan bensinmotorerna har problem med tändspolarna. Båda är kända för att ibland använda för mycket olja och kan till och med utveckla olika oljeläckage.

Elektriska problem och problem med fjädringen är också vanliga på många A3-modeller. Det bästa vore att underhålla en Audi A3 så bra som möjligt, eftersom den inte är alltför dyr att underhålla, men ändå sparar mycket besvär i det långa loppet.

Audi A3 – Värde och praktiska egenskaper

Den nya Audi A3 kostar ganska mycket pengar från ny, men den behåller också sitt värde riktigt bra på andrahandsmarknaden. Den tidigare A3 efter faceliftet är nu den bästa att satsa på eftersom den har minskat lite i värde, men inte överdrivet mycket. På det hela taget erbjuder A3 ett bra värde om du kan hitta en med rätt utrustning och inte alltför många mil på klockan.
När det gäller praktiska egenskaper är A3 bra, med undantag för de 2-dörrarsversionerna som inte alls är praktiska. Den mest praktiska A3 är faktiskt hatchback eftersom sedanen har en mer lutande taklinje som äter upp huvudutrymmet bakåt lite grann.

FAQ-avsnitt

Är Audi A3 en bra bil att köpa?

Audi A3 är en av de bästa bilarna du kan köpa om du är intresserad av att köpa en hatchback eller en subkompakt sedan som är tillräckligt ny för att få all den senaste Audi-tekniken, men inte till en kostnad som vanligtvis är förknippad med de flesta Audi-modeller.

  Är Audi R8 en bra bil?

A3 erbjuder ett stort värde och den klarar både stadskörning och långa resor riktigt bra. På det hela taget är A3 värd att köpa om du är ute efter en sådan bil. Om du anser att A3 är för liten är det bättre att leta efter något som en Audi A4 eller till och med en A6.

Vilken är den bästa Audi A3-modellen?

Den bästa Audi A3-modellen är den 5-cylindriga Audi RS3 med 2,5 liter och 400 hästkrafter. Denna kan erbjuda fantastiska prestanda tack vare sin riktigt spännande motor och sin riktigt responsiva S-Tronic dubbelkopplingslåda. RS3 låter bra, ser bra ut och kör bra.

Om du vill ha en mer vanlig Audi A3 är det bäst att välja antingen 1,5L bensinmodellen eller 2,0L TDI-dieselmodellen. Quattro AWD finns också för vissa A3-modeller, men det behöver du inte nödvändigtvis i en A3.

Är Audi A3 en bra familjebil?

Om du har en yngre familj är A3 faktiskt en bra bil. Om du har en större familj eller om dina barn nu är vuxna är A3 inte den bil du ska välja. På det hela taget får A3 olika familjevänliga funktioner som USB-portar runt om, lättåtkomliga IsoFix-monteringspunkter för barnstolar, dörrar som går att öppna i vida riktningar och en relativt tyst kupé.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts