Vanliga problem med Peugeot 307

Peugeot 307

Peugeot 307 är en liten familjebil som tillverkades mellan 2001 och 2008 då den ersattes av Peugeot 308. Peugeot ”300”-serien av bilar placerar sig ovanför de mindre ”100”- och ”200”-serierna av små hatchbacks. I den här artikeln kommer vi att gå igenom alla potentiella problem som Peugeot 307 kan drabbas av.

Vi kommer först att nämna alla motorrelaterade problem som inkluderar problem med att remmen gnisslar eller den relativt vanliga varningslampan ”avblocka dieselfilter”. Därefter kommer olika elektriska problem som problem med dörrlåsen eller problem med det elektriska fönstersystemet. Upphängningsproblem är också vanliga med 307:an och är oftast förknippade med antirollstången.

Ytterligare problem är en felaktig styrkolonn och olika utrustningsrelaterade problem som överdrivet slitage av inredningsdetaljer och mattor som lossnar. På det hela taget är 307 en hyfsat pålitlig bil om den underhålls på rätt sätt. Om inte, kommer problem som dessa att fortsätta att adderas tills det är lite eller ingen mening att reparera dem.

Om du är intresserad av att köpa en begagnad, se till att göra en inspektion före köpet eftersom många ägare försummar dessa bilar efter att de nått ett betydande antal mil. Det är inte särskilt svårt att hitta goda exempel, men goda exempel kommer med en premie.

Motorproblem

De diesel- och bensinmotorer som finns tillgängliga i 307 tenderar att vara ganska pålitliga, men du måste underhålla dem för att de ska förbli så. Remman kan ibland börja gnissla, vilket troligen beror på hjullager i generatorskivan som måste bytas ut. Se till att inspektera remmen när du kan eftersom detta kan orsaka terminal motorskada om det inte åtgärdas i tid.

  Allt om 2023 Peugeot 5008

Vi måste också nämna varningslampan ”unblock dieselfilter” som ofta dyker upp på begagnade 307-exemplar. Det betyder att ditt DPF sannolikt är igensatt och behöver rengöras, annars måste du byta ut det vilket inte är idealiskt eftersom DPF-filter kan kosta mycket pengar.

Elektriska problem

Äldre franska bilar och elektriska problem har en sak för varandra, tyvärr är detta också uppenbart med 307 som lider av olika elektriska problem när den når hög ålder. Dessa inkluderar oftast problem med de elektriska fönstermotorerna som kan gå sönder och måste bytas ut.

Dörrlåsens manöverdon är också benägna att gå sönder, vilket hindrar dig från att låsa och låsa upp din bil. Andra potentiella elektriska problem är problem med yttre och inre tillbehörsbelysning, problem med luftkonditioneringen och problem med radion som inte får någon signal.

Upphängningsfrågor

Om du under körning av 307 hör knackande ljud från fronten, särskilt när du kör över gupp, är det troligt att det är dina antirollstänger som är skyldiga. I några få rapporter anges dock att det också kan bero på fjädringsbussar, medan många rapporterade problem med båda.

För att lösa problemet måste du byta ut dessa felaktiga fjädringskomponenter, vilket bör få bort det irriterande knackande ljudet. Innan du gör något är det en bra idé att kontrollera komponenterna för eventuella tecken på rost eftersom äldre Peugeot-modeller kan drabbas av att upphängningskomponenter rostar bort.

  Är Peugeot 2008 en bra bil?

Problem med styrningen

Peugeot 307 verkar ha två särskilda problem som händer med styrsystemet. Det första är relaterat till rattstängerna som kan gå sönder när man vrider på ratten. Att åtgärda detta är ganska enkelt eftersom det bara kräver att du byter ut den felaktiga stången.

Det andra, jämförelsevis allvarligare problemet är relaterat till en skadad drivaxel, vilket kan märkas om bilen börjar avge klonkande/klickande ljud när den vrider sig. Om du stöter på dessa, byt ut drivaxeln och allt borde vara bra.

Utrustningsproblem

Slutligen kommer vi också att nämna vissa utrustningsproblem, varav de flesta är kopplade till överdrivet slitage. Instrumentbrädan kan spricka och missfärgas med tiden även utan att bilen utsätts för solen under längre perioder. Lädret på växelspaken kan spricka och lossna vilket gör att växelspaken inte ser så bra ut.

Slutligen är mattorna kända för att lossna på grund av klämmor av låg kvalitet, vilket inte bara kan vara irriterande utan också farligt eftersom dessa mattor kan fastna under pedalerna, vilket påverkar bilens stoppförmåga.

FAQ-avsnittet

Ska jag köpa en Peugeot 307?

Peugeot 307 kan vara en riktigt bra begagnad bil om priset är rätt och om bilen inte har misshandlats av sina tidigare ägare. Det är en kompetent daglig förare som kanske inte har alla moderna prylar, men som lätt kan fungera som en transportmedel från A till B.

  Är Peugeot 107 en bra bil?

Om du däremot är van vid mer plyschiga bilar med olika prylar kommer du inte att känna dig hemma i 307 eftersom detta är en bil från en annan tid, en tid då teknik och bekvämlighetsfunktioner var obefintliga med prisvärda bilar.

Vad är skillnaden mellan Peugeot 307 och Peugeot 308?

Peugeot 308 är efterföljaren till 307, vilket innebär att det är en jämförelsevis nyare bil, men grunden för de två är inte alltför olika. 308 erbjuder en liten ökning av det inre utrymmet, men den största skillnaden kan kännas i interiören.

Dessa två generationer skiljs åt med mindre än 10 år, men skillnaderna i finish, kvalitet, utrustning och allmän känsla av trivsel är mycket tydligare med 308:an.

Hur säker är Peugeot 307?

Peugeot 307 har fått ett säkerhetsbetyg på 4 av 5 för modellåret 2001, vilket innebär att den kanske inte är den säkraste bilen enligt modern standard, men att den är mer än tillräckligt säker i allmänhet. Att ha ett 5-stjärnigt säkerhetsbetyg har blivit standard på 2020-talet, men att ha ett 4-stjärnigt säkerhetsbetyg vid sekelskiftet är mycket mer imponerande.

Vi måste också komma ihåg att 307 inte kommer med moderna aktiva säkerhetsfunktioner, vilket innebär att 4 av 5 främst beror på passiva säkerhetssystem och bra krockskyddsanalyser.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts