Vanliga problem med Peugeot Rifter

Peugeot Rifter

Peugeot Rifter är en personbil eller MPV som först avslöjades av Peugeot 2017 och som sedan dess har varit i kontinuerlig produktion. Rifter verkar vara en ganska populär skåpbil i Europa där vissa människor använder den för personligt bruk medan andra använder den även för kommersiellt bruk. Detta innebär att Rifter också är ett ganska populärt alternativ för flotta fordon.

För att en bil ska kunna köpas i sådana mängder måste den kunna stå sig i tidens tand, vilket innebär att den inte får gå sönder eller vara notoriskt opålitlig. I den här artikeln kommer vi att gå igenom alla vanliga problem med Peugeot Rifter och berätta vad du behöver se upp för om du är på marknaden för en sådan.

De vanligaste problemen med Peugeot Rifter är problem med handbromsen, långsam acceleration, problem med styrsystemet, bränsleläckage och problem med säkerhetsbältena. Många av dessa problem var en del av olika återkallelser under årens lopp, vilket inte är ovanligt för alla bilar, men visst är de värda att nämna.

Om du är ute efter en av dessa skulle det vara en bra idé att göra en inspektion före köpet eftersom en del av dessa var företagsbilar, vilket innebär att de inte kördes av sina ursprungliga ägare och som sådana ofta inte tas om hand på rätt sätt.

Handbromsproblem

Ett av de mest omtalade problemen med Rifter är förknippat med handbromsen som potentiellt kan lossna och få bilen att rulla på egen hand vilket kan vara ett stort problem. Det verkar som om det här problemet främst är kopplat till 2018 års Rifter, vilket är anledningen till att Peugeot återkallade den för att bekämpa problemet. Alla Peugeot-återförsäljare kommer att kunna tala om för dig om den modell du är intresserad av har ingått i denna återkallelse.

  Är Peugeot 2008 en bra bil?

De flesta fordon har reparerats och borde vara säkra, men det finns alltid de som inte har reparerats ordentligt eller som inte har återkallats alls. Gör därför din due diligence och kontrollera om den du tittar på har ingått i denna återkallelse.

Långsam acceleration

Det har förekommit en hel del klagomål om att Rifter inte ger tillräckligt med kraft eller till och med stannar vid vissa tillfällen. Detta kan orsakas av några problem som vi nu kommer att nämna närmare. Luftmassesensorn bör vara din främsta intressepunkt eftersom den kan bli igensatt och smutsig och på så sätt blockera rätt mängd bränsle och luft för att komma in i förbränningskammaren.

Du bör också kontrollera ditt bränslefilter som kan bli igensatt förvånansvärt snabbt om bränslet du använder inte är allt för bra. Katterna kan också vara orsaken, liksom en felaktig syrgassensor. Till råga på allt är det lämpligt att kontrollera spjällhuset och spjällpositionssensorn eftersom båda dessa kan orsaka liknande problem.

Problem med styrsystemet

Styrsystemet på Rifter har varit orsaken till att bilen återkallats av Peugeot flera gånger. Den första återkallelsen ägde rum redan 2019 då man konstaterade att hela styrkolonnen har tillverkats enligt alla nödvändiga specifikationer och därför kan den när som helst gå sönder och beröva dig kontrollen över styrningen.

Det andra problemet är förknippat med de inre dragstängerna som lider av ett riktigt liknande problem. Sammantaget bör du se till att inspektera båda dessa system och kontakta en Peugeot-återförsäljare och fråga om båda och om din Rifter behöver något att kontrollera.

  Allt om 2023 Peugeot e-208

Bränsleläckage

Bränsleläckage är inte helt ovanligt med Peugeot-modeller och Rifter är inte annorlunda. Den första generationens Rifter är känd för ett specifikt kabeldragnings- och mjukvaruproblem som kan leda till att bränslet läcker. Detta påverkar bilar tillverkade mellan 2017 och 2021 och det har funnits fall där dessa till och med fattat eld på grund av överblivet bränsle i värmaren.

Det andra bränslerelaterade problemet är kopplat till Rifter 2019-2020 där bränslepumpen inte alltid har varit ordentligt fastspänd mot motorn vilket också kan orsaka läckage.

Problem med säkerhetsbälten

Det har även förekommit en hel del klagomål om säkerhetsbältena med Rifter där bilbältena inte har tillverkats enligt de nödvändiga standarderna när de tillverkades. Detta har orsakat potentiella problem där säkerhetsbältena inte erbjuder tillräckligt med fysisk fasthållning för att hålla dig på plats vid en eventuell olycka.

FAQ-avsnittet

Bör jag köpa en Peugeot Rifter?

Om du är intresserad av att köpa en genomtänkt MPV som kan användas både kommersiellt och privat är Rifter faktiskt ett riktigt bra val. Den erbjuder mer än tillräckligt med sittplatser och är dessutom en hyfsat pålitlig bil.

Den är bekväm nog för långväga resor, men ändå tillräckligt följsam för att användas som daglig förare. Den är inte för stor, men den är inte heller kompakt. Det är en specialtillverkad MPV som passar perfekt för de flesta småföretagens behov, men den kan också fungera som en riktigt bra familjebil tack vare att den är tyst, säker och relativt effektiv.

  Allt om 2023 Peugeot e-2008

Vilka bilar konkurrerar med Peugeot Rifter?

Först och främst möter Rifter allvarlig konkurrens från sina egna Stellantis-ägda brodermärken som Citreon C3 Berlingo. Berlingo är verkligen lik Rifter eftersom dessa två delar ganska mycket med varandra.

VW Caddy är något av en legend i det här segmentet och ligger verkligen nära Citroen och Peugeot. Slutligen måste vi också nämna Ford Tourner Connect som är Fords syn på hur en liten MPV ska vara.

Finns Peugeot Rifter tillgänglig som EV?

Ja, den elektriska versionen av Peugeot Rifter kallas e-Rifter och den använder ett välbekant Stellantis 50kWh-batteri som ger 136 hk 180 mil på en full laddning. Den kan laddas med en 100 kW DC-snabbladdare som bör fylla på batteriet från 20 % till 80 % på drygt 25 minuter.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts