Vilken bil är Bumblebee?

Alla Michael Bays Transformer-filmer blev en stor succé tack vare massor av action och fantastisk CGI, men bilarna i sig var också en stor del av det. Mellan alla intressanta motordrivna maskiner som avbildas i serien är knappast någon av dem så igenkännlig som Bumblebee.

Bumblebee är baserad på den legendariska Chevy Camaro, och med varje film kom en ny Bumblebee Camaro. För några år sedan såldes alla fyra Camaro Bumblebee-bilarna på en auktion för 500 000 dollar, vilket kanske inte verkar så mycket, men det beror på att alla fyra inte är lagliga på gatan.

Den första generationen Bumblebee spelade huvudrollen i Transformers från 2007 och den efterföljande uppföljaren Revenge of the Fallen. Den andra generationen Bumblebee introducerades 2010 och var med i filmen Dark of the Moon. Dessa två generationer ser ganska lika ut.

Den tredje generationens Bumblebee var en 2013 omgjord Camaro som gjordes för att se ut som 2016 års serieproduktionsmodell. Den fjärde och sista Bumblebee Camaro användes i filmen The Last Knight från 2016. Chevy gjorde detta för att marknadsföra 2019 års modell av Camaro som såg nästan identisk ut med filmbilen.

1:a generationen Bumblebee Camaro – Originalet

Den första Transformers-filmen sändes redan 2007, och den första iterationen av Bumblebee Camaro är utan tvekan den mest ikoniska. Den här Camaro-modellen släpptes senare som en serietillverkad 5:e generationens Camaro, och tack vare filmen blev den här modellen en succé med rekordförsäljning.

Filmen börjar med en gammal och rostig Camaro från 1977 som senare förvandlas till den numera älskade femte generationens Camaro. Först 2009 släppte Chevy slutligen den femte generationens Camaro till allmänheten, vilket innebär att originalet Bumblebee var under utveckling under en längre tid.

  Bästa pickup trucks för en första bil

Den här Camaro-modellen baserades på 2006 års Camaro Concept, men underredet var faktiskt baserat på Holden Monaro. Detta var nödvändigt av prestandaskäl eftersom Camaro Concept bara var ett koncept vid den tidpunkten.

Som sådan blev originalet Bumblebee ikoniskt, och nästan alla visste att denna Camaro-modell sannolikt kommer att bli en framtida klassiker. Mellan ett stort antal filmkända bilar är denna gula muskelbil säkerligen en av de mest ikoniska.

2:a generationen Bumblebee Camaro – en värdig efterföljare

Innan andra generationens Bumblee introducerades beslutade Chevy att använda en modifierad produktionsversion av den första Camaro för Revenge of the Fallen-uppföljaren. Uppföljaren kom ut bara några månader efter att den femte Camaron släppts offentligt, vilket ytterligare ökade försäljningen.

För filmen Dark of the Moon från 2011 beslutade Chevy dock att uppgradera Bumblebee till SS-specifikationen. Den här versionen av Bumblebee hade en liknande men annorlunda gul färg som mer liknade en bärnstensfärgad nyans än en platt gul färg som föregångaren.

Andra förändringar omfattade en uppsättning nyare sportiga svarta hjul, svarta sidospeglar och en uppsättning målade svarta ränder som löpte längs med huven. Den här versionen av Camaro var ganska mycket mer strömlinjeformad, men ändå aggressiv, och många anser att den här versionen är den snyggaste.

3:e och 4:e generationens Bumblebee Camaro-modeller – Ett betydande avsteg från originalet

Den tredje bilen var mycket annorlunda jämfört med sina föregångare med en modernare fram- och baksida. Den här versionen rockade också ett mer aggressivt kaross kit runt hela bilen och en uppsättning nya hjul med däckskrift.

  Vilken är den bästa bilen för äldre personer?

Denna Bumblebee Camaro är baserad på ett koncept för den efterföljande femte generationens Camaro-modell, vilket ytterligare bekräftar det faktum att Chevy skickligt använde Transformers-franchisen för att marknadsföra alla kommande Camaro-modeller.

Den sista Camaro-modellen är utan tvekan den mest aggressiva hittills. Med ett galet aerokit ser denna Camaro mer ut som en banbil än en muskelbil. Den här generationen var också i princip nästa serietillverkade Camaro också, precis som alla sina föregångare.

Oavsett vilken Camaro-generation du tycker är den bästa, gjorde alla dessa modeller mycket bra ifrån sig när det gäller försäljningen. Numera blir Chevy Camaro långsamt mindre och mindre populär på grund av kontroversiella designbeslut, och detta kan spela till förmån för alla föregående modeller.

FAQ-avsnitt

#### Hur mycket sålde Bumblebee-kollektionen för?

Redan 2019 såldes alla fyra Bumblebee Camaro-modellerna för rapporterade 500 000 dollar. Detta kan tyckas inte vara så mycket för fyra filmkända bilar, men anledningen till att de inte inbringade ännu mer är att de inte är lagliga på gatan, och som sådana kan dessa bara köras på en bana.

Ingen vill dock riskera att skada en filmbil på en bandag, och det är mer än troligt att alla fyra av dessa aldrig kommer att få se någon körning. Därför är de bara värdefulla för personer med bilsamlingar och mycket pengar. Om de var lagliga på gatan är chansen stor att auktionspriset skulle vara betydligt högre.

  Kan man köra hybrid utan batteri?

Varför var Bumblebee en Camaro och inte en VW Beetle?

I originalserien finns en gul WV Beetle som heter Bumblebee, men ryktet säger att Michael Bay tyckte att VW Beetle var alldeles för lik Herbie och ville ändra på det. Dessutom gick Chevy med på att skriva ut en stor check om Camaro skulle användas som Bumblebee.

I efterhand gjorde Chevy rätt val eftersom Transformers-franchisen var viktig för att marknadsföra alla nyare Camaro-modeller. I framtiden kan VW Beetle komma att göra comeback som Bumblebee enligt en av filmens producenter.

Vilken är den bästa Chevy Camaro genom tiderna?

Att välja den bästa Camaro genom tiderna är ganska svårt, men det verkar som om Camaro ZL1 från 1969 är den allra bästa Camaro av dem alla. Tack vare en fantastisk design, ett långt arv och en dundrande L88 427 big block-motor regerar 69 års Camaro som den obestridda Camaro-mästaren.

Den här versionen av Camaro erbjöd 430 hk vilket var en enorm siffra 1969. Förutom den tekniska flexen var den här versionen också begränsad till endast 69 exemplar vilket gjorde 69 års Camaro till en otroligt värdefull bil.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts