Kan man köra hybrid utan batteri?

Hybridbilar är fortfarande de nya barnen i klassen, och därför brukar folk ställa många frågor om hur de fungerar och vad de kan och inte kan göra. För att undanröja all förvirring är det säkert att säga att de allra flesta hybrider inte kan köra utan batteri, men några få av dem kan det på sätt och vis.

De flesta hybrider nuförtiden är byggda på ett sådant sätt att förbränningsmotorn och elmotorn hela tiden är beroende av varandra. Dessa bilar kan inte köra utan batteri eftersom detta tenderar att orsaka allvarliga skador på hybridsystemet.

Å andra sidan kan hybrider som bygger på ett så kallat ”parallellt system” köra utan batteri, Toyota Prius är ett utmärkt exempel. Det parallella hybridsystemet fungerar så att förbränningsmotorn och elmotorn arbetar separat, och de kan köra utan batteri, men bara under en kort tid.

Hur som helst räknar Toyota med att köra din hybrid med 0 procent batteri endast är för situationer där du inte har något val. Om det händer ska du bara köra bilen till en säker plats eller en serviceverkstad för att inte skada hybridsystemet.

Det viktigaste om en hybriddriftslinje

En hybrid är en bil som använder en elmotor och en förbränningsmotor för att maximera effektiviteten genom regenerativ bromsning och smarta motorstyrningssystem. Detta innebär att en hybrid fungerar bäst i en stadsmiljö fylld av mycket stopp-och-go-trafik.

En stor fördel med en hybridbil är att du i de flesta fall inte förlitar dig på friktionsbromsarna eftersom en hybrid är utrustad med friktionsmotorer som bromsar bilen och lagrar den energin för framtida användning. Som sådan använder du bara dina friktionsbromsar när du behöver göra ett plötsligt stopp.

  Förlorar elbilar sin laddning när de står parkerade?

Vissa hybridbilar använder högspänningsbatteripaketet för att starta förbränningsmotorn, vilket innebär att du inte kan köra sådana bilar utan batteri. Under körning ska ett fungerande hybridsystem växla mellan förbränningsmotorn och elmotorn för maximal effektivitet.

Det är värt att nämna att hybrider bör köpas av personer som tillbringar majoriteten av sin körtid i staden. Om du däremot mestadels kör långa sträckor på motorväg är det mest effektiva motoralternativet en stor dieselmotor med mycket vridmoment.

Att köra en hybrid med ett tomt batteri

Som tidigare nämnts kan du, om du äger en bil som använder ”parallellhybridsystemet”, köra bilen utan att förlita dig på batteriet. Detta beror på att elmotorn och förbränningsmotorn inte är beroende av varandra för att fungera, vilket innebär att du kanske också kan köra sådana bilar utan bensin.

Sådana scenarier bör dock undvikas eftersom de inte rekommenderas av någon tillverkare som tillverkar en hybrid som kan köra utan batteri. Eftersom vissa hybrider använder högspänningsbatteriet för att starta bilen kan det hända att du inte kan starta den igen om du stänger av förbränningsmotorn.

Dessutom gör körning utan batteri bilen extremt obekväm att köra och ganska långsam eftersom systemet inte är konstruerat för att fungera utan batteri. Det bästa vore att hitta en säker plats att stanna på och ringa efter en platta.

Körning av en hybridbil utan bensin

De flesta hybrider är helt oanvändbara utan bensin, men andra som Chevy Volt kan köras utan en enda droppe bensin i tanken. Resonemanget för detta är enkelt, utan bensin förlorar en hybridbil sin primära energikälla vilket gör bilen långsam och extremt ryckig.

  Kan hybridbilar köras enbart på el?

Om du till exempel äger en hybrid Nissan Altima kan du inte köra den utan bensin eftersom bilen stängs av omedelbart. Som tidigare nämnts använder vissa hybridbilar sina elsystem för att starta förbränningsmotorn vid behov, och om du inte har någon bensin kan detta till och med skada batteriet.

Det är huvudskälet till att de flesta hybrider inte kan köras utan bensin eftersom det kan orsaka irreparabla skador på hybridsystemet. Om du äger en hybrid som kan köras utan bensin ska du se till att inte förlita dig på detta alternativ och använda det endast vid behov.

FAQ-avsnitt

Måste man byta ut batteriet på en hybrid?

De flesta batterier i hybridbilar bör hålla minst 100 000 mil, men många av dem kan hålla mer än dubbelt så länge. Om du äger en hybridbil med hög körsträcka och originalbatteri är det dock troligt att du bör byta ut det så småningom.

Ett genomsnittligt nytt hybridbatteri kostar så mycket som 6 000 dollar beroende på bil och batteriets storlek, och det är utan att ta hänsyn till arbetskostnader. Se till att kontrollera garantin eftersom vissa biltillverkare ibland täcker batterierna i så mycket som 100 000 mil.

Kommer diesel- och bensinbilar att förbjudas i framtiden?

Enligt färska uttalanden från många regeringar och tjänstemän från internationella organisationer förväntas dieselbilar om ett eller två decennier upphöra helt och hållet att tillverkas. Även om det fortfarande är oklart, är det troligt att även bensinbilar kommer att sluta tillverkas.

  Accelererar hybridbilar snabbare?

För en renare framtid kommer vi alla att köra hybrider och elbilar. Dessa uppskattningar är inte 100 procent korrekta, och vi får vänta och se vad som händer. Det är värt att nämna att du inte kommer att behöva skrota befintliga diesel- och bensinbilar eftersom förbudet endast kommer att påverka nya bilar.

Är det värt att köpa en hybridbil just nu?

Om du kan använda hybriden för vad den är så är den det. Om du inte kan eller vill använda en hybrid för vad den är, är den inte värd det. Hybridbilar är gjorda för stopp- och gångtrafik i städer eftersom man kan förlita sig på regenerativ bromsning i motsats till friktionsbromsning.

Regenerationsbromsning är utformad för att fånga upp förlorad energi när man bromsar in för att lagra den i batteriet för senare användning. Detta innebär att hybrider inte är gjorda för motorvägskörning, och du bör hoppa över dem för tillfället om det är vad du gör för det mesta.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts