Vilken kylvätska för min bil

Om du vill att din bil ska fungera optimalt så länge som möjligt ska du se till att utföra allt regelbundet underhåll enligt tillverkarens eller återförsäljarens rekommendationer. På så sätt ser du till att din bil får rätt behandling vilket innebär att du maximerar din bils potential.

Att lägga till rätt kylvätska till din bil är en del av det regelbundna underhållet, men många är osäkra på vilken typ av kylvätska de ska välja eftersom det finns flera olika alternativ. Att utföra en grundlig kylmedelsspolning av motorn är nödvändigt ungefär var 30 000:e mil för att din bil ska hålla sig sval i alla typer av miljöer.

Det finns många olika faktorer som du måste ta hänsyn till när du väljer rätt kylvätska, till exempel bilens märke och modell, hur gammal bilen är och var du brukar köra den. Hur som helst kan du välja mellan kylmedel med oorganisk additivteknik, kylmedel med organisk syreteknik, kylmedel med hybridsyreteknik och så vidare.

Det bästa sättet att avgöra vilken kylvätska din bil behöver är att leta efter information om kylvätska i ägarens manual. Om du inte har någon bruksanvisning till hands kan du också fråga efter rätt kylvätska direkt hos din återförsäljare.

Motor kylvätska – kylar motorn och får den att fungera längre.

För att din motor kontinuerligt ska kunna ge både optimal effektivitet och optimal effekt måste du se till att motorn är ordentligt oljad och ordentligt kyld. På så sätt kommer den friktionsminskning som motoroljan erbjuder att se till att arbetstemperaturen i din motor är den som tillverkaren har avsett.

  Har alla nya bilar backkameror?

Å andra sidan kommer rätt kylmedel att se till att motorn håller rätt temperatur så länge som möjligt. Även om motoroljan också kyler motorn kan din motor utan kylvätska till och med börja smälta eftersom temperaturen i den inre motorn i förbränningskammaren kan nå upp till 2000ºC.

Det är här som motorkylmedel kommer till nytta eftersom det cirkulerar från kylaren där det kyls och in i motorn för att avlägsna värme. Denna process upprepas kontinuerligt tills du behöver byta ut själva kylvätskan. Kylvätska ser dock också till att din motor fungerar smidigt även vid iskalla temperaturer.

Olika typer av kylvätska

Det finns många olika kylvätskealternativ att välja mellan och de skiljer sig oftast åt beroende på deras kemiska strukturer, färg och namn. Äldre bilar är kända för att använda IAT-kylmedel (Inorganic additive technology), som oftast förknippas med amerikanska bilar från före 1990-talet, är grönt färgat och bör bytas ut ungefär var 30 000:e mil.

OAT (Organic acid technology) är tillverkad för nyare bilar och GM och VW rekommenderar till och med denna typ av kylvätska för sina bilar. OAT-kylmedel är vanligtvis orangefärgade vilket gör att de sticker ut från andra typer av kylmedel som finns där ute. Dessa måste bytas var 50 000 miles eller så.

Hybrid organic acid technology (HOAT) kylvätska är något av en blandning av OAT- och IAT-kylvätska och används främst av europeiska bilar och Ford Chrysler. Dessa finns i många olika färger, så se till att välja en beroende på typ och inte på färg. HOAT-kylmedel kräver en fullständig spolning var 50 000 kilometer.

  Vilka bilar är bra för överviktiga förare?

HOAT kylvätska erbjuder även fosfatinducerade och fosfatfria iterationer som bör beaktas när du väljer den perfekta kylvätskan för din bil. Silikaterad HOAT-kylvätska erbjuder det bästa skyddet av alla kylvätsketyper eftersom den håller din motor kall i mer än 150 000 mil.

Den perfekta kylvätskan för din bil

Du kan använda alla de faktorer som anges ovan för att hjälpa dig att välja rätt kylvätska för din bil. Den viktigaste punkten att ta hänsyn till bör dock vara instruktionsboken eftersom den innehåller all nödvändig underhållsinformation som är särskilt utformad för din bil.

Detta innebär att du bör förlita dig på din bruksanvisning för alla frågor du har om underhållet av din bil. Se dessutom till att kontrollera om den kylvätskeformel du använder blandas med vatten eller inte.

Förhållandet bör vara så exakt som möjligt för att säkerställa att allt går enligt plan. Det är bäst att överlåta kylvätskebytesjobb till proffs eftersom de är mindre benägna att göra ett misstag.
Om du är väl insatt i bilunderhåll kan du dock utföra kylvätskebytet själv. Se också till att utföra en grundlig kylmedelsspolning när du bestämmer dig för att byta ut själva kylmedlet.

FAQ-avsnittet

Använder dieselbilar en annan typ av kylvätska?

Dieselmotorer fungerar annorlunda än gasmotorer, vilket innebär att de använder en annorlunda sammansatt kylvätska. Dieselfrysmedel använder speciella tillsatser som är utformade för att skydda motorn från erosion på motorns inre delar, t.ex. cylinderväggarna.

  Bästa hybridbil för vinterkörning

Dieselmotorer har en lägre driftstemperatur vilket innebär att kylmedlet måste närma sig kylaspekten på ett lite annorlunda sätt. Om du vill hitta det perfekta kylmedlet för din dieselbil ska du dock se till att rådfråga ägarens manual och följa alla steg som du vanligtvis skulle göra med en gasbil.

Hur viktig är kylvätskans färg?

Det finns många människor där ute som urskiljer olika typer av kylvätskor beroende på färgen, men detta är inte direkt en bra idé eftersom vissa tillverkare tenderar att använda samma färger för olika typer av kylvätskor.

Hur som helst tenderar de allra flesta tillverkare att följa den allmänna formeln. Som sådan bör du i första hand använda färgen som referenspunkt, men du bör främst fokusera på varumärket och etiketten som följer med kylvätskan du valt.

Hur mycket kostar en kylmedelsspolning?

En kylmedelsspolning bör kosta dig mellan 71 och 120 dollar. Det är värt att nämna att huvuddelen av det priset är förknippat med arbete, och inte med delarna. Hur som helst tenderar dessa att skilja sig åt beroende på vilken typ av motor din bil använder, motorns cylindervolym, motorns ålder och vilken typ av kylvätska din motor använder.

Äldre bilar som använder IAT-kylmedel är vanligtvis billigast när det gäller kylmedelsbyten. Priser som dessa kan verka lite överdrivna, därför bör du alltid lära dig att utföra allt grundläggande underhåll själv.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts