Vilken begagnad SUV bör jag undvika?

1984 kom Jeep med Jeep Cherokee XJ, och många tror att detta är historiens allra första SUV. Sedan dess har SUV:erna blivit bättre och bättre, men vissa av dem har inte lyckats leverera, även efter årtionden av forskning och utveckling.

Vi lever i en SUV-eran, vilket innebär att det finns massor av bra SUV-alternativ där ute, nya eller begagnade. Men innan du går ut och börjar leta efter din nästa 4×4, se till att hoppa över dessa för att leva ett hälsosammare och stressfritt liv.

Listan börjar med 2005 V6 Chevy Equinox, 2008/09 Buick Enclave och 2011/2013 Dodge Durango. Vidare bör du också hoppa över 2002-2004 Ford Explorer, 2015 Honda CR-V och en hel del Jeep Cherokee-modeller.

Börja med den vanliga 2014/15-modellen, följt av 2014/15 Grand Cherokee och 02/07 Jeep Liberty. Dessutom bör en 2012-2014 Kia Sorento undvikas till varje pris. Samma sak gäller för 2005-2008 Nissan Pathfinder och 2006-2008 Toyota RAV-4.

2005 V6 Chevy Equinox

Chevy Equinox verkar vara ett rimligt billigt alternativ till många nyare kompakta SUV:er. Generationen från 2005 som drivs av en 3,4 liter V6 har dock varit känd för att fungera dåligt på grund av ett felaktigt kylsystem. Även om problemet kanske inte verkar så allvarligt kan det lätt spränga motorns huvudpackning.

Om detta händer, vilket det kommer att göra, innebär det att du sannolikt står inför en komplett motorombyggnad eller byte, och det är säkert att säga att en begagnad 05 Equinox inte riktigt är en dyr bil nuförtiden för att en motorombyggnad ska vara meningsfull. Undvik det bara och spara dig själv en huvudvärk.

  Ska jag rostskydda min nya bil?

2011-2013 Dodge Durango

En Dodge Durango är en ganska populär SUV, men vissa årsmodeller bör undvikas till varje pris. Durango 2011-2013 är plågad av ett välkänt TIPM-problem (Totally integrated power module) som leder till alla möjliga elektriska problem och funktionsstörningar.

Dodge återkallade till och med ett gäng 2011-2013-modeller av just denna anledning, och den bästa idén vore att helt hoppa över dessa årsmodeller. Du bör också hoppa över Durango-modellerna 1999-2000 eftersom de var utrustade med otroligt opålitliga motorer.

2000-2004 Ford Explorer

Vi vet alla att en Ford Explorer tenderar att ha problem, men modellen 2000-2004 är känd för en extremt usel växellåda. Enligt ett par välrenommerade källor har till och med en Ford-återförsäljare sagt att så mycket som 10 % av dessa Explorer-modeller är tvungna att ha transmissionsproblem, allt från hårda växlingar, glidande växlar och många andra transmissionsproblem.

Vissa äldre modeller är kända för att misslyckas helt och hållet, och som sådana bör de alla bara undvikas. Det är mycket svårt att motivera en komplett ombyggnad av växellådan efter bara 50-100 000 miles. För att vara helt ärlig bör en väl sammansatt bil inte behöva ett växellådsbyte ens med det dubbla.

2014-2015 Jeep Grand Cherokee

Även om Jeep påstås ha uppfunnit SUV:n verkar det som om de någonstans på vägen har glömt hur man gör en SUV. Tillbaka under 2014-2015 har de redan nämnda TIPM-problemen från FCA också plågat Grand Cherokee. Durango var felaktig främst på grund av TIPM-problemet, men Cherokee har betydligt fler problem än så.

  Vilken är den mest pålitliga Mercedes SUV?

Huvudproblemet är växellådan eftersom vissa Grand Cherokee-modeller är kända för att bara börja rulla även när de står i parkeringsläge. Några tragiska incidenter har inträffat som har förknippats med just detta problem. Förutom detta har Grand Cherokee också haft problem med att hålla sig på marken eftersom en del av dessa lyckades hamna på taket.

2006-2008 Toyota RAV 4

Det är svårt att tro att någon Toyota-modell, än mindre RAV4, ska undvikas. Tyvärr har även Toyota på sin tid haft problem som varit tillräckligt allvarliga för att helt förstöra en viss modell. Modellerna 2006-2007 och 2008 har varit kända för att använda alldeles för mycket olja, så mycket att det ibland är svårt att hänga med.

Enligt ett par rapporter var så mycket som en fjärdedel av oljan borta efter bara 1000 mil eller så. Även om Toyota aldrig helt erkände detta som ett problem är det bara bäst att undvika denna RAV4-modell, ingen anledning att kasta tärningar.

FAQ-avsnitt

Är det sant att vissa modeller bör undvikas helt och hållet?

Så gott som alla SUV:er på den här listan har en väldokumenterad historia av olika problem, men listor som dessa ska bara fungera som en vägvisare för dem som är intresserade av vad de ska hålla utkik efter. Sanningen är att varje bil är unik, och utan en ordentlig inspektion bör varje begagnad SUV undvikas.

Med det sagt, om bilen i fråga är relativt ny och säljs av en välrenommerad återförsäljare är chansen stor att bilen är i gott skick. Hur som helst är det alltid en bra idé att gräva lite djupare i varje bil innan man trycker av och köper den.

  De bästa hybridbilarna för pendling

Är det säkert att köpa en bil efter återkallelse?

Det är ingen hemlighet att många modeller genomgår en eller två återkallelser, och att se sådana bilar säljas för mycket mindre än tidigare kan vara en frestande idé. Allt beror dock på vad återkallelsen gällde. Om det bara är ett rutinproblem som inte påverkar något annat, och som lätt kan åtgärdas, är en sådan bil en stöld.

Men om sådana problem var kopplade till många andra vitala system i bilen är det bara bäst att undvika dessa bilar, och kanske överväga dem ibland i framtiden om allting löser sig.

Vilken är den sämsta SUV:n i historien?

Det är svårt att välja ut en enskild modell som den sämsta SUV:n genom tiderna, men om jag måste välja skulle jag säga att det är Pontiac Aztek. För det första ser Aztek förfärligt ut, till och med Heisenberg själv kunde inte hjälpa till. För det andra såg interiören konstig ut och den var billig och absolut tråkig.

För det tredje, och viktigast av allt, gick Aztek igenom flera återkallelser, och några av dem var faktiskt allvarliga. Aztek var dödsdömd redan från början, och efter bara cirka fem år skrotades projektet, och Aztec fanns inte längre, tack och lov.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts