Den mest pålitliga Mercedes-motorn och vilka du bör undvika

Motorn är varje bils hjärta och måste därför vara så pålitlig och effektiv som möjligt för att göra din körupplevelse så bra som möjligt. Vissa människor är villiga att byta effektivitet mot dragkraft medan andra värderar förfining och sofistikering högre än allt annat.

Hur som helst, om motorn inte är tillförlitlig spelar det ingen roll om den är sofistikerad, raffinerad eller kraftfull. Mercedes är känd för att tillverka några av de mest raffinerade och kraftfulla motorerna i världen, men tillförlitligheten är inte lika konsekvent.

Det finns ett par extremt pålitliga Mercedes-motorer, till exempel 2,6 R6 som finns i W124, men om du vill ha en kraftfull och pålitlig motor är det V8-motorn som finns i W123, W124 och W190 som du ska köpa. V8-motorn W140 är också värd din uppmärksamhet eftersom den är extremt pålitlig, men inte så effektiv.

V6:an som finns i W211 är också en ganska pålitlig motor och det är också 2.0d-motorn som finns i W123, W124 och W190. Om du vill ha en potent legendarisk Mercedes-dieselmotor är 3.0d som finns i W124 den rätta för dig.

Mercedes 2.6 R6 (W124) motor

Om du vill hitta de mest tillförlitliga Mercedes-motorerna som finns behöver du bara fråga en äldre taxichaufför, och R6 är utan tvekan den mest tillförlitliga motorn i gänget. Även om nyare motorer erbjuder en mer konsekvent tillförlitlig och problemfri drift, kan knappast någon Mercedes-motor som finns nå den körsträcka som R6:an kan.

Den 6-cylindriga bensinmotorn på 2,6 liter som finns i W124 är känd för sin enkla konstruktion, vilket innebar att den här motorn är känd för att kunna passera 500 000 mil utan några större översyner. Motorn har 160 hk och 220 Nm vridmoment och det enda du behöver göra är att byta tändstift, byta olja och tillfälliga filter.

  Vilken är den bästa Mercedes för hundägare?

Mercedes 2.0 V8 (W123, W124, W190)

Även om R6-motorn är pålitlig är den inte så effektiv. Men om du vill kombinera både effektivitet och tillförlitlighet är det 2,0 V8-motorn som finns i W123, W124 och W190 som gäller. Den här motorn har endast en bristfällig effekt på 106 hk och ett vridmoment på 158 Nm, men den ökades senare till en lika bristfällig effekt på 118 hk och ett vridmoment på 182 Nm.

Detta var inte så mycket med tanke på att några av dessa listade modeller är lite på den tyngre sidan. Trots detta kunde ingen klaga på tillförlitlighet och effektivitet. 2.0 V8 är fortfarande en ganska hygglig motor för stadsmiljöer, men den är inte så bra för motorvägssyften.

Mercedes 4.2 V8 (W140)

1980-talet var den gyllene tiden för Mercedes eftersom de flesta motorer och deras motsvarande bilar från den tiden var oförstörbara. Den viktigaste prioriteringen var trots allt tillförlitlighet. Numera är Mercedes mest inriktad på lyx, effektivitet, komfort och innovation, som alla är till nackdel för tillförlitligheten.

Den 4.2 som finns i W140 erbjuder en hälsosam 280hk och 400 Nm, men de senare versionerna ökades till 326hk och 480Nm. Dessa motorer är fortfarande kända för att erbjuda en exceptionell körupplevelse eftersom de låter bra och kör bra. De var dock aldrig avsedda att vara ekonomiska.

Mercedes 3.5 V6 (W211)

W211 E-Klass är en av de mest framgångsrika Mercedes Benz-modellerna genom tiderna eftersom den erbjuder en perfekt balans mellan en modern lyx/effektivitets-Mercedes-filosofi och den goda gamla Mercedes-filosofin ”built to last”.

  Bästa Mercedes GLA-modellen

De flesta motorer från den här eran var tveksamma, med undantag för 3,5L V6:an. De mest kraftfulla versionerna av denna motor erbjuder 306 hk och 400 Nm vridmoment, vilket är en hälsosam siffra för en naturgasmotor.

Mercedes 2.0d (W123, W124, W190)

Det är helt rätt att inkludera diesel i den här listan också eftersom 2.0-dieselmotorn som finns i W123, W124 och W190 är en ikon. Denna 2.0d var taxichaufförernas favorit eftersom den lätt kunde köra över en miljon mil utan några större översyner.

Den här motorn erbjuder dock bara ynka 75 hk och 126 Nm vridmoment, vilket är en siffra som är nästan otänkbar för den moderna eran.

Mercedes 3.0d (W124)

För att avsluta listan över de mest pålitliga Mercedes-motorerna genom tiderna måste vi tala om 3.0-dieseln som finns i W124. Den sugmotorversionen av den här motorn erbjuder cirka 110 hk och 190 Nm, vilket inte alls är tillräckligt, men bränsleeffektiviteten var hyfsad.

Du kunde också ta steget upp till 3.0d med en turboladdare om du ville ha 150 hk och ett mycket mer potent vridmoment på 273 Nm. Den är känd som en av de mest pålitliga Mercedes-motorerna någonsin, precis som alla andra motorer som listas i den här artikeln.

FAQ-avsnittet

Är dagens Mercedes-motorer lika tillförlitliga som de äldre?

Dagens Mercedes-motorer är övervägande tillförlitliga, men de kan inte vara lika tillförlitliga som de mest tillförlitliga Mercedes-motorerna från 1980-talet eftersom dessa motorer inte var lika strikt reglerade som dagens motorer är.

  Vilken modell är den minsta Mercedes SUV?

Dagens Mercedes-motorer använder sig av turboladdare, elektrisk motorförstärkning och alla möjliga trollkonster för att öka effektiviteten och minska utsläppen. Som sådana kommer dessa sannolikt inte att kunna hålla lika länge.

Vilken är den bästa Mercedes-motorn genom tiderna?

Den bästa Mercedes-motorn genom tiderna är den 6,2 l sugmotor som finns i många AMG-modeller från 00-talet fram till mitten av 2010-talet. Denna sugmotorgloria erbjuder mellan 400 hk hela vägen upp till mer än 600 hk i SLS AMG Black Series.

Det är verkligen svårt att jämföra den här motorn med någon annan motor där ute eftersom den är pålitlig, full av karaktär och låter som en muskelbil. Lätt en av de bästa motorerna genom tiderna.

Varför blir motorerna mindre?

Downsizing, tvångsinduktion och hybridisering är de tre mest populära orden när det gäller bilmotorer nuförtiden. Med varje nyare generation blir motorerna allt mindre och mindre till den grad att till och med vissa toppbilar nu erbjuder 4-cylindriga motorer på 2,0 liter, vilket var otänkbart för några år sedan.

De gör detta eftersom downsizing, tvångsinduktion och hybridisering leder till en effektivare, lättare men lika kraftfull motor med minimala utsläpp.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts