Vilka Mercedes har dieselmotor?

Vilka Mercedes har dieselmotor?

Mercedes har erbjudit dieselmotorer ända sedan företaget grundades. Numera är dieselmotorer inte lika populära som tidigare och på vissa marknader erbjuder Mercedes inte ens några dieselmodeller längre.

I USA har Mercedes slutat erbjuda dieselmotorer förutom Sprinter van sedan några år tillbaka. I Europa finns det många dieselvarianter av dagens Mercedes Benz-modeller, varav de flesta använder BlueTec-dieseltekniken.

Nästan alla Mercedes-modeller erbjuds som diesel i Europa och på vissa andra marknader, och Mercedes är angelägen om att hålla dieseln vid liv. Vissa dieselmotorer, som den som finns i den nya S-klassen, lovar att erbjuda stor kraft och effektivitet.

Mercedes diesel-sedaner

Mercedes har gjort sitt rykte om lyx och komfort över genomsnittet främst med sedans. Den minsta sedanen i Mercedes sortiment är C-klassen, och den mest populära diesel-C-klassen är C220d med en 4-cylindrig 2,0-liters dieselmotor med 191 hk. Den bästa dieseldrivna Mercedes C-klass är C300d med 254 hk.

Mercedes E-klass är den mellanstora lyxsedanen från Mercedes som också erbjuder några dieselmotorer. Den mest populära är E220d med en 2,0L 4-cylindrig motor med 194 hk. Toppmodellen i E-klassens dieselmotor är E400d med en kraftfull 6-cylindrig dieselmotor med 325 hk.

Mercedes S-klass är Mercedes Benz flaggskepp bland sedanerna, och S-klassen erbjuds också med en dieselmotor. S400d har 340 hk och Mercedes säger att denna motor i S400d är den mest kraftfulla Mercedesdiesel som någonsin tillverkats, särskilt om man beaktar vridmomentet på 720 Nm.

Mercedes diesel SUV:er

GLA200d är Mercedes diesel-SUV på ingångsnivå som erbjuder 150 hk från en 4-cylindrig 2.0L turbo 4-cylinder kopplad till en halvautomatisk 8-växlad växellåda som lovar en bränsleeffektivitet på 40MPG US. Även om den här versionen av GLA inte är lika kraftfull som vissa andra gasdrivna GLA-modeller är GLA200d den mest populära i Europa.
Nästa i raden är Mercedes bästsäljande SUV, GLC. Mercedes erbjuder en 2,0 l fyrcylindrig turbo GLC220d med 170 hk eller en 2,0 l fyrcylindrig turbo med 241 hk. Båda dessa motorer är extremt populära eftersom de erbjuder hyfsad effekt och bränsleeffektivitet.

  Vilka Mercedes har fjärrstyrd parkering?

GLE SUV är en mellanstor lyxig SUV från Mercedes som kan transportera upp till 7 passagerare. GLE erbjuds även som diesel i Europa, och dieselmodellen GLE 300d 4MATIC är en av de mest populära modellerna i sortimentet. 300d erbjuder en 2,1 l 4-cylindrig turbo med 200 hk och imponerande 30+MPG amerikanska bränslevärden.

GLS är Mercedes SUV-flaggskepp, den största och mest överdådiga Mercedes SUV som också kan köpas med dieselmotor. Modellen i fråga är GLS400d med en 3,0L 6-cylindrig turbo med 330 hk som syftar till att hitta en perfekt balans mellan bränsleeffektivitet och motorförfining.

Mercedes dieselmodeller i USA

Som tidigare nämnts har Mercedes slutat erbjuda dieselmotorer i USA eftersom diesel inte passar in i en Mercedes amerikanska modellportfölj. Det finns många anledningar till varför Mercedes beslutat att sluta erbjuda dieselmodeller i USA, det kan bero på popularitetsfrågor, bränslefrågor, bränslepriser eller den allmänna motviljan mot dieselmotorer.

I USA betraktas dieselmotorer i viss mån som arbetarmotorer. De flesta kommersiella fordon drivs av en dieselmotor och de flesta konsumentfordon är gasdrivna. Endast ett fåtal bilar, t.ex. stora pick-up trucks, drivs av dieselmotorer.

Mercedes har också uppgett att dieselbränslena i USA inte är lika raffinerade som i Europa, och om någon använder sådana dieselbränslen under en längre tid kan det skada själva motorn. Detta anses vara den främsta anledningen till att Mercedes beslutat att sluta erbjuda dieselmotorer i USA.

FAQ-avsnitt

Vad är fördelarna med dieselbilar?

Det finns en hel del fördelar med att äga en dieselmotor nuförtiden, och det är ganska tydligt att Mercedes och många andra tyska tillverkare fortfarande är angelägna om att erbjuda och ytterligare förbättra dieselsortimentet. Dieselmotorer är kända för att hålla länge, vanligtvis längre än vissa av deras gasdrivna motsvarigheter.

  Är Mercedes bra i snö?

Dessutom är dieselmotorer mer lämpade för motorvägshastigheter eftersom dieselmotorer vanligtvis erbjuder högre vridmomentsiffror, allt detta leder till att dieselmotorer är effektivare och därmed billigare än en gasdriven motor.

Dieselbilar är också dyrare, och de kostar mer på begagnatmarknaden. De är generellt sett mer bränsleeffektiva, men de kostar mer om de går sönder. Dessutom är dieselns öde fortfarande osäkert, och framtiden kommer snart att bestämma dieselmotorns öde under de kommande åren.

Kommer Mercedes att sluta erbjuda dieselmodeller även på andra marknader?

Just nu verkar det som om Mercedes långsamt slutar med dieselmotorer även på marknaden i Australien/Oceanien. Fast detta kan bara vara ett rykte eftersom Mercedes ännu inte har bekräftat något. I Europa är dieselmotorerna lika starka som de någonsin varit och det finns inga tecken på att de kommer att avta när det gäller försäljningen.

Allt detta kommer att bero på många av de framtida statliga bestämmelserna, och tidvattnet skiftar ständigt så det finns inga tydliga indikationer på vad som kommer att hända eller när det kommer att hända.

Finns det några problem med dieselmotorer?

En dieselmotor har många fördelar, och många anser att en gasmotor aldrig kommer att erbjuda samma livslängd och vridmoment som en dieselmotor. Men diesel är förståeligt nog inte perfekt. Vissa dieselspecifika problem som överhettning på grund av ökad motorbelastning är ganska vanliga under sommardagarna.

Även om Mercedes och många andra biltillverkare numera lägger ner enorma summor på förfining av dieselmotorer kommer en diesel alltid att låta traktorliknande, och det är inte något som anstår en lyxsedan.

  Vilka Mercedes-modeller har turbodiesel?

Några andra problem som oxidation av motorolja, fuktreaktioner, svarta avgaser, förorenat bränsle, felaktiga glödstift, svårstart och oväntade effektförluster hos motorn är ganska vanliga i dieseluniversumet. Men om du underhåller din diesel enligt rekommendationerna bör du lyckas undvika alla dessa.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts