Vanliga problem med Citroën C5 X

Citroën C5 X problem & fel

Citroën C5 X är Citroëns återkomst till D-segmentet med en bil som försöker konkurrera med mycket dyrare bilar när det gäller komfort och användarvänlighet. Citroën designade inte C5 X för att vara en sportbil, vilket inte nödvändigtvis är bra om du gillar bilar som är roliga att köra, men om du gillar bekväma bilar är C5 X bilen för dig.

När det gäller tillförlitlighet kan vi inte riktigt säga något just nu eftersom C5 X nu bara börjar rulla av produktionsbandet. Motorjournalister har haft tillräckligt med tid med C5 X och de var angelägna om att påpeka vissa problem som inte nödvändigtvis har med tillförlitlighet att göra.

Dessa problem inkluderar det faktum att bilens hybriddrivlina inte är kalibrerad lika bra som vissa andra hybrider och att bilen tenderar att rulla ganska mycket i kurvorna. Ett annat potentiellt problem är det faktum att C5 X inte kommer att erbjudas i dieselform alls, vilket säkert är en besvikelse för dem som föredrar dieselbilar.

Vi måste också nämna att C5 X inte kommer med AWD, vilket är synd eftersom bilen påminner något om terrängkörningsfärdiga bilar som Subaru Outback till exempel. Hur som helst får du vänta lite längre innan alla relevanta tillförlitlighetsbedömningar kommer ut eftersom bilen fortfarande är alldeles för färsk för att det ska ske.

Citroen C5 X – Problem med kalibrering av hybriddrivlinan

Först och främst är detta inte nödvändigtvis ett problem av två olika skäl. Till att börja med kan dessa kalibreringar ändras via en mjukvaruuppdatering mycket lätt, så om Citroen anser att hybriddrifts-kalibreringen kan bli bättre kommer de troligen att göra det någon gång. Vi måste dock påpeka att många motorjournalister sade att kalibreringen inte är lika smidig som konkurrerande bilar.

  Vanliga problem med Citroën C4 Aircross

Den andra anledningen till att detta inte är ett problem i sig är att det bara händer när du vill accelerera snabbt. När vi har rensat ut allt detta kan vi nu säga att många journalister klagade på hur elmotorn interagerar med bensinmotorn vid snabba accelerationer.

Detta hybridsystem är utformat för att spara bränsle vilket innebär att elmotorn och förbränningsmotorn kompletterar varandra för att alltid erbjuda dig en så effektiv upplevelse som möjligt. När du lägger ner kraften kan dock förbränningsmotorns sätt att sparka in ofta kännas nervös och osofistikerad för vissa.

Citroen C5 X – Kroppsrullning i kurvorna

I inledningen av den här artikeln sa vi att C5 X inte är konstruerad för att vara en sportbil. Det betyder inte bara att bilen inte är snabb i en rak linje. Det är värt att nämna att ett stort antal biltillverkare tenderar att designa bilar som försöker göra flera saker samtidigt. Som sådan vill vissa av dem att deras bilar ska vara sportiga och bekväma, medan andra prioriterar andra saker.

Citroen bestämde sig för att dumpa sportbilsetoset och fokusera enbart på komfort och användarvänlighet, vilket innebär att bilen tacklar vägböljor riktigt bra. Aggressiva gropar gör inte bilen orolig eftersom bilen glider över gupp på ett riktigt graciöst och lugnt sätt.

Nackdelen här är dock att när du lägger ner kraften under kurvtagning kommer bilen att rulla ganska mycket vilket kan orsaka understyrning riktigt lätt. Detta är inte heller något problem om du gillar komfortorienterade bilar, om du gillar sportbilar kommer du troligen inte att älska detta.

  Är Citroën C4 Aircross en bra bil?

Citroen C5 X – Ingen diesel C5 X och ingen AWD C5 X

Vi måste också nämna det faktum att C5 X inte erbjuds som diesel eller AWD-bil. Dieselbilar är något hatade för tillfället på grund av att de inte är så bra för miljön, och många märken (Citroen inkluderat) vill bli av med dieselbilar helt och hållet. C5 X finns därför inte som dieselbil.

Dieselbränsle är mer effekttät vilket är anledningen till att de flesta dieselbilar har högre vridmomentsiffror och är också det föredragna valet för dem som tillbringar den mesta tiden på motorvägen, åtminstone i Europa. Till råga på allt kommer C5 X inte med något AWD-system, vilket är synd eftersom den höjda körhöjden och den förstärkta fjädringen skulle kunna vara ett välkommet tillskott under vintertid.

FAQ-avsnitt

Är Citroen C5 X en kombi eller en crossover?

Citroen C5 X verkar vara en bil som lånar sin designinspiration från många olika typer av bilar. Till att börja med ser bilen ut som ett kombibolag när man tittar på den från sidan. Men när du tar en titt på taklinjen ser du en tydlig krökning som gör att C5 X liknar coupéliknande kombibilar också.

C5 X har dock också en upphöjd förarplats och en upphöjd markfrigång, vilket också ger den ett utilitaristiskt utseende, men mer på crossover-sidan. Som sådan är C5 X unik eftersom det inte finns många bilar som ser ut på det sättet. Audi A6 Allroad och Subaru Outback verkar dock vara något liknande.

  Är Citroën DS3 en bra bil?

Är Citroen C5 X en lyxbil?

Citroen C5 X är inte en genomgående lyxbil eftersom den inte kommer med en prislapp som kan konkurrera med A6 Allroad, en riktig lyxbil från det här segmentet. Men C5 X är inte heller en vanlig bil på ekonomisk nivå eftersom den har massor av lyxiga detaljer som höjer upplevelsen ganska mycket.

När kom Citroen C5 X ut på marknaden?

Citroen C5 X har funnits till försäljning i några månader nu, medan vissa marknader (som Australien och Nya Zeeland) kommer att få C5 X förmodligen i slutet av året. Därför bör vi vänta några månader till tills vi kan göra en grundlig och korrekt bedömning av C5 X:s tillförlitlighet, eftersom korrekta bedömningar av tillförlitligheten tar tid, ibland till och med år.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts