Vad händer när batteriet tar slut i en hybridbil?

I dagens läge anser många att hybridbilar är de allra bästa bilarna på marknaden eftersom de kombinerar räckvidden och bekvämligheten hos en bil med förbränningsmotor med miljömedvetenheten, effektiviteten och tekniken hos en elbil.

Även om du aldrig bör prova detta kan vissa hybridbilar köra utan batteri, men körupplevelsen kommer att bli helt förskräcklig. Förutom att det är obekvämt kan körning av en hybridbil utan batterikapacitet också orsaka irreparabla skador på ditt hybridsystem.

Det är alltid bäst att bara använda bilen för det den är gjord för. Om du inte kan utnyttja hybridplattformen helt och hållet ska du inte köpa en hybrid överhuvudtaget. Om du köper en hybrid och inte ansluter den förlitar du dig på förbränningsmotorn, vilket är raka motsatsen till vad du bör göra.

Om en hybrid å andra sidan får slut på bensin kommer du inte att kunna köra bilen. Även om en hybrid kan köra i elektriskt läge är detta endast möjligt om du har en hyfsad mängd bränsle i tanken. Om detta någonsin inträffar kommer de flesta bilar inte att vara körbara.

Att köra på ett tomt batteri

Alla hybridbilar kan inte köra med ett dött batteri, en del av dem stängs bara av för att skydda hybridsystemet. Dessa typer av hybridbilar är konstruerade så att bensinmotorn och elmotorn arbetar tillsammans, vilket innebär att de är beroende av varandra för att fungera korrekt.

Å andra sidan är vissa hybrider, som Prius, utformade på ett annat sätt. Prius arbetar med ett så kallat ”parallellt system” där bensin- och elmotorn arbetar tillsammans, men de är inte beroende av varandra på samma sätt som vanliga hybriddrivlinor.

  De bästa bilarna med halvkombi för långa förare

Detta innebär att Prius kan köra enbart på förbränningsmotorn, men detta är endast reserverat för när du behöver nå en bensinstation eller en säker plats att stanna på. Förutom att man inte riktigt kan köra bilen kan man inte heller slå av den igen om man stänger av den, eftersom elsystemet sätter igång förbränningsmotorn.

Det är värt att nämna att det är extremt svårt att ladda ur ett batteri i en elbil helt och hållet eftersom många system är utformade för att förhindra detta. Om du tömmer batteriet helt och hållet är chansen stor att något är trasigt.

Att få slut på bensin i en hybrid

Om du hamnar på den motsatta sidan av spektrumet beror det återigen på vilken bil du har. Vissa hybrider som Chevy Tahoe eller Nissan Altima går inte att köra utan bensin, medan en Chevy Volt till exempel kan köra utan en enda droppe bränsle i tanken.

Anledningen till att du inte kan köra vissa hybrider utan bensin är att sådana omständigheter kan skada hybridsystemet. Många hybridbilar har till exempel inga vanliga motorstartmotorer eftersom förbränningsmotorn kopplas in av elsystemet.

Detta innebär vanligtvis att om förbränningsmotorn stängs av kommer elsystemet att försöka starta motorn, men det kommer inte att kunna göra det om det inte finns någon bensin i bränsletanken. Toyota Prius kan också köras utan bensin, men detta är endast begränsat till ett par kilometer.

  Hur vet jag om mitt hybridbatteri håller på att dö?

Efter det stängs bilen av för att bevara batterikapaciteten. Det är värt att nämna att du inte bör köra din hybrid utan bensin, oavsett om det är möjligt eller inte.

Ett hybridsystems inre arbete

Som tidigare nämnts finns det olika sätt på vilka man kan bygga en hybridbil. Vissa av dem är konstruerade med ett parallellt system i åtanke som gör att bilen kan förlita sig enbart på sin elmotor eller på sin förbränningsmotor.

Å andra sidan är vissa hybrider också konstruerade för att alltid förlita sig på både förbränningsmotorn och elmotorn. Hybrider har ofta två batterier, ett mindre 12 V-batteri och ett större högspänningsbatteri.

De har också en funktion som kallas regenerativ bromsning som lagrar förlorad rörelseenergi vid inbromsning i det större batteriet. Poängen med en hybrid är att försiktigt övergå mellan förbränningsmotorn och elmotorn för att maximera effektiviteten.

Hybrider fungerar bäst i stadsmiljöer eftersom de då kan använda regenererande bromsning och huvudsakligen köra med elmotorn och spara förbränningsmotorn till endast när den behövs.

FAQ-avsnitt

Hur mycket kostar det att byta ut ett hybridbatteri?

Hybridbatterier är dyra, och det finns inget sätt att komma runt det. I genomsnitt får du räkna med 1000-6000 dollar för ett helt nytt batteri beroende på storlek och tillverkare. Dessa uppskattningar tar inte hänsyn till arbets- och återförsäljarkostnader, så detta pris kan till och med nå 10 000 dollar vid vissa tillfällen.

  Är Mercedes hybrider bra?

Tillverkarna planerar dock att sänka batterikostnaderna under de kommande åren, och när hybrider och elbilar blir vanliga bör batteripriserna sjunka till en mer uppnåelig nivå.

Är hybrider värda det?

Det beror på vad du behöver din bil till. Om du planerar att köpa en bil för daglig stadspendling med några tiotal mil per dag kan en hybrid vara det bästa alternativet. Om du däremot huvudsakligen kör långväga motorvägsresor bör du hoppa över att köpa en hybrid.

Detta beror på att en hybrid fungerar bäst i stadsmiljöer där du kan förlita dig helt på elsystemet och eftersom du kan använda regenbromsning.

Hur länge håller ett hybridbatteri?

Enligt några välrenommerade källor på nätet ska ett hybridbatteri hålla minst 80 000 mil, medan de flesta batterier kan hålla till och med dubbelt så länge. Det är värt att nämna att de flesta tillverkare erbjuder en garanti på 8-10 hybridsystem som inkluderar batteriet.

Sammanfattningsvis kan man säga att ett hybridbatteri kan hålla länge. Om du gör allting rätt och följer tillverkarens anvisningar när det gäller laddning och underhåll av batteriet bör du kunna lita på det i många år framöver.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts