Vilka är nackdelarna med en hybridbil?

Under de senaste åren har vi bevittnat något av en revolution. Enorma V12- och V10-motorer ersätts med mindre slagvolym och turboladdning, och förbränningsmotorn som helhet är potentiellt på väg ut.

Bilindustrin går långsamt över till elektricitet, och vissa märken som Audi planerar att helt upphöra med utvecklingen av nyare förbränningsmotorer. Men just nu är laddningsinfrastrukturen fortfarande i sin linda, och bekvämligheten kan inte jämföras med bensindrivna bilar.

Och i en sådan övergång kan det vara en bra idé att välja en hybrid. När allt kommer omkring är en hybrid en övergång mellan en vanlig förbränningsmotor och en helt elektrisk bil. Men hybrider är inte perfekta, de är dyra, komplexa och kostsamma att säkerställa.

Dessutom ger de fortfarande upphov till många utsläpp av fossila bränslen och underhållskostnaderna är högre jämfört med en elbil eller en bil med förbränningsmotor. Batterierna återvinns inte och hybriderna är tunga och inte särskilt roliga att köra dynamiskt.

Inköpskostnader för hybridfordon

Hybridbilar är inte så populära som vissa tillverkare förväntade sig att de skulle bli. Därför är det inte så ekonomiskt fördelaktigt att utveckla en sådan bil. Om man vill göra vinst måste man höja inträdespriset eftersom utvecklingskostnaderna är höga.

Även om något som en V8-motor kostar mest pengar att utveckla nuförtiden älskar folk V8:or och tillräckligt många människor kommer att köpa en V8 för att det ska vara ekonomiskt lönsamt att utveckla dem. Man kommer dock att amortera kostnaderna för en hybrid genom statliga stimulansåtgärder, men inte särskilt mycket.

Komplexitetsnivåer

Hybridbilar har i princip minst två motorer, vilket gör dem mycket mer komplexa än en vanlig bil med motor. När en tillverkare vill maximera effektiviteten kopplar de vanligtvis ihop en mindre bensinmotor med en elmotor.
Men bensinmotorn är också vanligtvis turboladdad eller komprimerad, eller till och med båda ibland. Volvo erbjuder till exempel en bensinmotor som är turboladdad, överladdad och assisterad av en elmotor. Och en sådan komplexitet kommer garanterat att gå sönder, och när den gör det kommer det att kosta dig.

  Gör Mercedes en hybridlimousin?

Hybrider försäkringskostnader

Med en sådan hög grad av komplexitet stiger också försäkringskostnaderna. Hybrider tenderar att vara dyrare att försäkra av främst två skäl. De är dyrare att utveckla, serva och underhålla. Dessutom köper folk hybrider för att köra många mil, och de flesta mekaniker där ute kanske inte är tillräckligt skickliga för att arbeta med en hybrid.

Det tar längre tid att serva en hybridmotor och tillgången på reservdelar är betydligt sämre jämfört med en vanlig ICE-bil. Det här segmentet är fortfarande för ungt och inte så populärt, och det är osannolikt att detta kommer att förändras så snart.

Miljöeffekter av hybridbilar

I teorin är hybridbilar rena om du bara använder förbränningsmotorn vid vissa tillfällen när du behöver mer kraft eller när du får slut på juice. Men i praktiken tenderar människor att använda sina förbränningsmotorer hela tiden. Hybridbilar är verkligen bättre för miljön, men bara om man använder dem som sådana.

Och faktum är att de flesta människor inte gör det. Hybrider är inte så kraftfulla i de flesta fall, och om du vill maximera din bils prestanda kommer du sannolikt att använda förbränningsmotorn hela tiden.

Hybridbilar underhållskostnader

I teorin behöver hybridbilar mindre underhåll eftersom stressnivåerna som dessa bilar utsätts för vanligtvis inte är lika intensiva. Men från tid till annan är underhåll nödvändigt för att du ska kunna hålla din bil i gott skick, och sådant underhåll kostar mer.

  Vilken bil med hatchback har bäst markfrigång?

Särskilt om du måste byta ut ett batteri eftersom batterier kan kosta uppåt 2000 dollar. Med detta sagt brukar de flesta tillverkare garantera sina batterier i upp till 10 år eller 150 000 mil. Men efter det är det upp till dig att underhålla det.

Hybrider är tunga

På senare år har bilar blivit extremt tunga. För ett eller två decennier sedan var en två ton tung sedan inte så vanlig, men numera är det så. En så tung bil påverkar många saker, till exempel den allmänna körbarheten och säkerheten.

Det tar längre tid för sådana bilar att stanna eller att accelerera till motorvägshastigheter, vilket påverkar trafikflödet. Och vid en olycka kan sådana bilar orsaka enorm förstörelse.

Hybridbilar är inte dynamiska

Porsche 918, McLaren P1 och Ferrari LaFerrari är hybrider och är några av de mest dynamiska bilarna i modern tid. Men de flesta hybrider är raka motsatsen, de är för tunga och för stora för att kännas underhållande att köra.

De saknar smidighet och hela drivlinan tenderar att vara lat och icke-linjär. Ibland känns de också alldeles för robotiserade och syntetiska, vilket ytterligare försämrar det roliga.

FAQ-avsnitt

Är det värt att köpa en hybridbil?

Om du verkligen drar nytta av elmotorn och inte har något emot merkostnaderna är det det. Om du dessutom planerar att snart övergå till en elbil är en hybrid definitivt värd att överväga.

  Hur vet jag om mitt hybridbatteri håller på att dö?

I takt med att världen fortsätter att förändras blir hybrider allt vanligare och mer raffinerade. Som sådana är dessa bilar väl värda att köpa.

Är hybridbilar mindre tillförlitliga?

Ja, det är de, men inte särskilt mycket. En studie av 55 000 fordon visade att hybridbilar faktiskt är mindre tillförlitliga än sina bensin- och dieselbilar. Men endast 15 % av hybridbilarna hade problem, vilket inte är mycket.

Med detta sagt förbättras hybriderna snabbt, och om några år kommer vi troligen att ha hybrider som är lika tillförlitliga som sina bensin- och dieselmotparter.

Håller hybrider längre?

Enligt vissa källor tenderar hybridbilar att hålla längre än sina bensin- och dieseldrivna motsvarigheter. Anledningen är att garantierna tenderar att täcka batterierna i upp till 10 år eller 150 000 mil i genomsnitt.

Och om du tar väl hand om din hybridbil bör den hålla länge. Just nu är Toyota det märke vars batterier tenderar att hålla längst, vilket inte är någon överraskning med tanke på att Toyota är det mest pålitliga bilmärket på marknaden sedan ett tag tillbaka.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts