Tesla startar inte – orsaker och hur man åtgärdar det

Tesla startar inte - orsaker och hur man löser det

Tesla är en nykomling i bilvärlden, men verkar ha fått en hel del anhängare under de senaste åren. Man kan säga att Tesla var den främsta anledningen till att vi fokuserade på elbilar och att så många andra märken ville komma ikapp Tesla med sina EV-erbjudanden. Hur som helst är en Tesla inte en fyrbåk av tillförlitlighet, och vi kommer att fokusera på varför en Tesla inte startar – orsaker och hur man åtgärdar det.

Till att börja med är en Tesla också utrustad med ett 12-voltsbatteri som ger den nödvändiga saften för att starta bilen. Detta innebär att om batteriet är tomt eller svagt kommer du inte att kunna starta bilen. Dessutom måste vi också nämna att centralskärmen ibland kan krångla och inte låta dig starta bilen.

Om din Tesla inte har någon batteriladdning kvar kommer den inte heller att starta. Tesla säger också att innerdatorn kan starta om sig själv några gånger per år vilket gör att du inte kan starta bilen under några minuter medan processen pågår. En Tesla som vägrar att starta är inte så vanlig vilket innebär att dessa problem inte heller är vanliga.

Om det är något annat som är orsaken är det troligt att din Tesla behöver en professionell mekaniker som kan sin sak med en Tesla. Se därför till att ta din bil till en återförsäljare om den verkligen inte lyckas sparka igång.

Problem med 12-voltsbatteriet

Din första punkt av intresse bör vara 12-voltsbatteriet som kan ta slut som i alla andra bilar. En Tesla har visserligen ett stort batteri som är till för körning, men den har också ett vanligt 12-voltsbatteri som du vanligtvis hittar i en vanlig bil med förbränningsmotor. För att testa 12-voltsbatteriet ska du se till att ta en multimeter och kontrollera batteriets effekt. Om avläsningarna säger 12-13 volt är batteriet bra.

  Aiways vs Tesla - vilken är bäst?

Om avläsningen säger mer än så är det något som drar ström när bilen är i standby-läge, vilket kan leda till ett dött batteri. Om avläsningen å andra sidan är lägre än så, närmar sig ditt batteri slutet av sin livslängd. Sammantaget bör du också se till att kontrollera terminalerna för att se om det finns några tecken på korrosion, vilket inte ofta är fallet.

Den centrala skärmen blir tom

De flesta Tesla-modeller har stora centrala skärmar som används för att styra bilen helt och hållet. Detta innebär att dessa skärmar innehåller alla nödvändiga funktioner som är utformade för att styra luftkonditioneringen, din körinformation, dina körlägen, din navigering och dina säkerhetssystem. Om skärmen inte går igång kommer bilen troligen inte heller att starta på grund av att det är farligt att köra utan att veta något om hastigheten.

Om skärmen går tom bör du felsöka den och starta om den tills den vaknar till liv igen. Det här problemet verkar vara vanligt när du snabbladdar din Tesla eftersom pekskärmen kan överhettas och därmed stänga av sig själv för att förhindra ytterligare skador. Som sådan tenderar detta inte att pågå så länge vilket innebär att du bör kunna köra om några minuter gånger.

Ingen batteriladdning

Om du tömmer batteriladdningen helt och hållet kommer bilen inte att visa några som helst livstecken och kräver att du öppnar laddningsporten manuellt för att ladda upp bilen. Detta händer dock riktigt sällan, endast om du använder hela batteriet och låter bilen stå stilla ett tag.

  Är en Tesla en bra första bil?

Om du är nära att tömma batteriet och inte laddar det kommer bilen att gå in i ”djupt dvala-läge” som i huvudsak försöker bevara de allra sista dropparna av batteriets juice. Att inte kunna starta bilen och köra är en uppenbar konsekvens eftersom bilen helt enkelt inte har tillräckligt med kraft för att förflytta sig från punkt A till punkt B.

Datorn startar om sig själv

Slutligen kommer vi också till avsnittet där vi måste prata om att Teslas centrala dator startar om av sig själv några gånger per år, vilket kräver att du står stilla för att inte hindra säkerheten. Detta innebär att du inte kommer att kunna köra bilen medan denna process äger rum utan måste vänta några minuter tills den är klar.

Verkligheten är att en Tesla inte är en vanlig bil med förbränningsmotor vilket innebär att det inte är så vanligt att en Tesla inte startar. Men om din Tesla inte startar ska du se till att gå igenom alla dessa i direkt ordning.

FAQ-avsnittet

Hur mycket kostar ett Tesla-batteri?

Ett 12-voltsbatteri till en Tesla kommer troligen att kosta dig runt 300 dollar, men priserna varierar kraftigt beroende på modell, årstid och lagarna om utbud och efterfrågan. Tesla täcker 12-voltsbatteriet under garantin, vilket innebär att Tesla ersätter det gratis om det dör.

Ett helt nytt drivmedelsbatteri är dock mycket dyrare än så vilket innebär att du kan räkna med att betala mellan 5 000 och 17 000 dollar beroende på modell och batteriets storlek.

  Ska jag köpa en Tesla eller en Mercedes?

Gör Tesla pålitliga bilar?

Jämfört med bilar med normal förbränningsmotor tillverkar Tesla tillförlitliga bilar, men jämfört med andra elbilar är Tesla inte det märke man ska gå till om man vill ha tillförlitlighet. Visst har märket förbättrats mycket under de senaste åren, men bilarna går fortfarande sönder av många olika anledningar.

Långsiktig tillförlitlighet är mestadels ett mysterium, men en sak är säker när det stora batteriet dör kommer du att stå med enorma räkningar för reparationer och batteribyte som ofta är lite eller inte alls vettiga.

Ska jag köpa en Tesla?

Om du är ett fan av Tesla och vill unna dig en toppmodern elbil är det en upplevelse som inte liknar någon annan att köpa en Tesla. Människor som älskar Tesla-bilar svär på dem och är inte benägna att röra något annat än en Tesla.

Om du är den typen av kille och är bekväm med att leva med en EV är det verkligen vettigt att köpa en Tesla.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts