Är en Tesla en bra första bil?

Är en Tesla en bra första bil?

En av de bästa känslorna i världen är att ta körkort och äga sin första bil. Att välja första bil är dock aldrig lätt eftersom det finns många faktorer att ta hänsyn till. Så är en Tesla en utmärkt första bil?
Inte riktigt. Att köpa en Tesla som första bil är en dyr satsning som du inte vill vara med om. Till att börja med är den initiala kostnaden för att köpa en Tesla mycket hög. För det andra är Tesla ett lyxmärke som kommer att locka till sig höga försäkringsavgifter. Slutligen är reparationskostnaderna mycket höga.
Att ha en Tesla som första bil är ingen bra investering. Naturligtvis är detta om du inte kommer från en rik familj och inte har något emot de kostnader som följer med.
Ett par anledningar till att Tesla-bilar är bra för nya förare är att de är enkla att använda och lätta att ta hand om. Så om du har råd och har blivit förälskad i en Tesla, var inte rädd för att skaffa en sådan som första bil.

Vad gör en Tesla till en bra första bil?

Lätt att underhålla

Den första anledningen till att du bör skaffa en Tesla som din första bil är att den är lätt att underhålla. Till skillnad från vanliga gasbilar är elbilar lätta att underhålla eftersom de inte har många delar som kan gå sönder. Så om du är bilägare för första gången har du inte mycket att oroa dig för.

Enkel att köra

Tesla är en perfekt bil för första bilägare eftersom den är lätt att köra. Den har ett autopilotsystem som kan rädda dig från att krascha om du somnar vid ratten, och Tesla har bara två pedaler. Den enda utmaning som föraren kommer att möta är att lära sig att köra bilen.

  Vilka är nackdelarna med en Tesla?

Vad gör Tesla till en dålig första bil?

Hög startkostnad

Tesla är ett lyxigt bilmärke. På grund av detta är dessa bilar mycket dyra och inte ett gångbart alternativ för de flesta förstagångsköpare av bilar. Om du krockar eller kör på någon kan du också få höga reparationskostnader, vilket kan skada dig på lång sikt.

Höga försäkringspremier

En annan anledning till att Tesla inte är fantastisk som första bil är på grund av de höga premierna. Försäkringsbolagen tar normalt ut högre försäkringspremier för lyxbilar. Eftersom Tesla är en lyxbil och du är en ny förare bör du räkna med att betala ännu högre försäkringspremier.

Ökad elräkning

När du bestämmer dig för att köpa en Tesla bör du också vara beredd på att drabbas av ytterligare elavgifter. Detta innebär att din elräkning kan öka med över 30 dollar i månaden. Och om du inte har en laddare eller ett lämpligt uttag på plats kan du behöva spendera ännu mer för att få en sådan monterad.

Dyra reparationer

Överlag är det billigt att underhålla en Tesla jämfört med vanliga fordon. Du kan dock genomgå en del dyra reparationer, till exempel regelbundet byte av fönstermotor och byte av bromskaliper. Nya förare med bristande erfarenhet på vägen är mer benägna att göra misstag som kan leda till kostsamma reparationer.

Extremt snabb

En av de största orsakerna till olyckor på vägarna är överhastighet. När det gäller Tesla är detta en av deras bäst säljande punkter. Alla Tesla-fordon är snabba, vilket inte är bra för förstagångsbilägare. Detta eftersom de kan försöka köra snabbare och ställa till med förödelse på vägarna.

  Varför slits Teslas däck så snabbt?

Ganska utmanande att parkera

De flesta Tesla-modeller är stora, vilket kan vara ett problem när det gäller parkering. Nyblivna bilägare är bättre med mindre bilar som de lätt kan parkera. Men med en Tesla kan det sluta med att de skrapar nästa bil när de försöker köra in i eller ut ur en parkeringsplats.

FAQ

Vilken Tesla-modell ska jag skaffa som första bil?

Om du måste köpa en Tesla som din första bil ska du överväga att köpa Tesla Model 3. Den här bilen är inte bara prisvärd, utan den är också säker och presterar på en hög nivå. Den använder också mindre el för att ladda än alla andra Tesla-modeller.

Är det okej att köpa en Tesla till en tonåring?

Ja, det är det. Om tonåringen är ansvarsfull och har goda körkunskaper kan du överväga att köpa en Tesla till honom eller henne. Men om din tonårige son eller dotter inte har någon erfarenhet eller saknar god körförmåga bör du förmodligen överväga att köpa en annan bil till dem som startbil.
Annars bör du vara beredd på att hantera höga reparationskostnader om din tonåring krockar med bilen. Du bör också vara beredd att betala höga försäkringspremier för en ny, oerfaren förare. På det hela taget är Tesla förmodligen inte det bästa valet för en ny tonårsförare.

Vilka är några av nackdelarna med att äga en Tesla?

Tesla må vara en vacker och avancerad elbil, men den har flera nackdelar som du bör känna till. Först och främst är Tesla inte bra för långväga resor. För det andra är det krångligt att underhålla en Tesla, och slutligen kanske din Tesla inte fungerar bra i kalla klimat.

  Tesla vs. Mercedes - vilken är bäst?

Är Tesla en pålitlig bil?

När det gäller tillförlitlighet är Tesla en av de minst tillförlitliga lyxbilarna på marknaden. Detta beror på att dessa bilar vanligtvis kommer med kvalitetsproblem. De flesta Tesla-ägare älskar dock sina bilar oavsett de problem som de kommer med.

Är Tesla dyr att underhålla?

Nej, Teslafordon är inte dyra att underhålla. I genomsnitt ska du räkna med att spendera minst 300 dollar varje år för att underhålla din Tesla. Detta beror på att det finns färre delar i Teslas drivlina jämfört med vanliga ICE-fordon.
Det är dock viktigt att notera att Teslas underhållskostnad kan öka eller minska när som helst. Om du vill göra allvarliga reparationer kan du dessutom behöva vänta ett tag. Underhållsservice kan ta längre tid och få dig att vänta i flera dagar innan du får tillbaka din bil, på grund av begränsade reservdelar och reparationsställen.

Välj något annat

Generellt sett är en Tesla inte en bra första bil. Tesla-bilar är inte bara dyra att köpa, utan lockar också till sig höga försäkringsavgifter. Dessutom får de din elräkning att skjuta i höjden och är väldigt snabba, vilket inte är bra för en förstagångsförare.
Om du är en ivrig och skicklig förare kan Tesla dock fortfarande vara en bra första bil. Undvik bara att krascha din bil eftersom det kan driva upp underhållskostnaderna.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts