Mercedes GL450 – Allt du behöver veta

Mercedes GL-klass är en fullstor lyx-SUV från Mercedes med plats för upp till sju passagerare, en hund eller två och en massa bagage. GL-klassen, eller den numera omdöpt till GLS-Klass Mercedes SUV, riktar sig till dem som vill maximera utrymme och användbarhet utan att göra avkall på komfort, lyx och teknik.

Den första generationen av GL (X164) tillverkades mellan 2006 och 2012 och ersattes senare av generationen X166. X166 var i produktion mellan 2012 och 2019 och ersattes senare av GLS-klassen som den nya Mercedes fullstora lyxiga familje-SUV.

Designmässigt ser X164 något ut som en förhöjd version av mellanstora ML, vilket innebär att den ser aggressiv, utilitaristisk och stilren ut. X166 ser lite mer speciell ut tack vare Mercedes nya strålkastarteknik, ett mer tillförlitligt chassi och mycket mer teknik.

GL450 använder en 8-cylindrig motor vilket innebär att den är placerad i toppen av Mercedes SUV-utbud. Den erbjuder ett överflöd av utrymme, upp till sju sittplatser och massor av lastutrymme. Värdemässigt erbjuder GL ett bra värde, men den kostar ganska mycket pengar att underhålla.

Mercedes GL450 – Drivlinan

Den första generationen av GL450 använder en 4,7L V8 som ger 335 och 339lb-ft vridmoment. Den levereras uteslutande med Mercedes 7G-Tronic automatlåda. Den här motorn är känd för sin dragkraft och sina ansträngningslösa prestanda utan att offra smidighet förfining.

Den andra generationen av GL450 använder samma motor, men effekten har ökat till 362 hk och 406 lb-ft vridmoment. Denna GL450 använder en nyare, mer raffinerad och effektiv växellåda som kallas 9G Tronic-automatisk växellåda.

  Mercedes Benz CLA Class Tillförlitlighet

GL450 är GL-klassens instegsmodell, men den erbjuder mer än tillräckligt med dragkraft för de flesta. 450-modellen är också den mest effektiva av alla eftersom båda dessa GL450-modeller kan ge en hygglig 18-22MPG kombinerad.

Mercedes GL450 – Design och chassi

Som vi nämnde i början lånar den första generationen av GL450 sina designknep från mellanstora ML-klassen. Detta gör att X164 ser ganska aggressiv ut med utpräglade axlar och en ganska imponerande frontgrill. Ridhöjden har höjts, men GL450 är inte någon all-out off-roader.

Den andra generationen av GL450 använder sig av en modernare design tack vare en helt ny grill, nya LED-strålkastare med flera strålkastare och en slankare silhuett. X166 ser inte lika aggressiv ut som X164, men den ser fortfarande imponerande ut för de flesta.

Chassit och fjädringen i GL450 är i första hand skräddarsydda för komfort och cruising. Karossen tenderar att rulla ganska mycket, och om du kombinerar det med en hög tyngdpunkt och mycket vikt kommer du omedelbart att inse att GL450 är en bekväm SUV och inget annat.

Mercedes GL450 – Tillförlitlighet och vanliga problem

Båda generationerna av GL450 anses vara tillförlitliga, men X166 är mycket mer tillförlitlig än X164. Båda dessa kostar mycket pengar att underhålla och rätt underhåll är en nödvändighet, utan det kommer dessa SUV:er inte att kunna hålla länge.

De vanligaste problemen som dessa SUV:er tenderar att drabbas av är elektriska problem, upphängningsproblem (särskilt om de är utrustade med AIRMATIC-upphängning), den fruktade Takata-återkallelsen i samband med problem med krockkuddar, motorproblem och eventuella problem med servostyrningssystemet.

  Vad står SLK för i Mercedes?

Mercedes GL450 – Värde och praktiska egenskaper

Du kan hitta en mycket begagnad X164 GL450 med hög körsträcka för cirka 10 000 dollar. Det är inte dessa du bör leta efter eftersom de tenderar att vara kostsamma att underhålla, även om det ursprungliga begagnatpriset verkar frestande. Du bör spendera omkring 17k-$20k på en GL450 av första generationen om du vill ha ett relativt hyggligt exemplar.

Den andra generationen av GL450 kan fås för cirka 15 000 dollar i den allra lägsta änden medan de bästa X166 GL450-exemplaren går för cirka 40 000 dollar och mer. Du bör spendera minst 27-32 000 dollar på en av dessa om du vill ha ett anständigt exemplar med inte alltför många mil på klockan.

Praktiskt sett är båda generationerna av GL överlägsna varje annan Mercedes SUV som finns. De erbjuder massor av utrymme, massor av skåputrymmen och förvaringsutrymmen samtidigt som de erbjuder en fantastisk sikt runtomkring. De är utformade för familjeanvändning i åtanke vilket innebär att det fortfarande är enormt bra familjebilar.

FAQ-avsnitt

Ska jag köpa en Mercedes GL450?

Det beror på hur mycket du är villig att lägga ut på en ny bil och om du ens behöver en så stor bil som GL. Du måste också komma ihåg att dessa fullstora begagnade lyxiga SUV:er tenderar att kosta ganska mycket pengar att underhålla, vilket är något du måste göra om du vill att den ska hålla länge.

På det hela taget är GL450 en bra bil för familjer eftersom den erbjuder mycket utrymme samtidigt som den är en riktigt säker bil. V8:an på 4,7 liter är mer än tillräckligt för de flesta och V8-modellen GL63 storming V8 är egentligen inte nödvändig för en sådan icke-dynamisk bil.

  Vilken är den bästa Mercedes för hundägare?

Är GL450 säker?

Eftersom de flesta SUV:er i GL- och GLC-klassen köps av större familjer måste GL vara säker för att överhuvudtaget kunna säljas. Det är därför Mercedes har gjort stora ansträngningar för att se till att GL uppfyller alla moderna säkerhetsnormer.

Den första X164-generationen av GL450 är säker, men den saknar många moderna säkerhetsfunktioner i programvaran. Den fruktade Takata-återkallelsen gjorde dessa relativt osäkra när det gäller krockkuddar, så se till att kontrollera om den modell du tittar på är fri från dessa problem. Den andra generationen av GL450 är dock mycket säkrare oavsett utrustningsnivå.

Är GL450 en bra terrängbil?

Alla generationer av GL450 kan hålla måttet när det gäller mild och måttlig terrängkörning, men de är inga terrängkörnings-SUV:ar, inte på långa vägar. De är alldeles för tunga, för långa och för stora. Detta innebär att de i första hand är utformade för vägbruk.

Hur som helst bör GL450 göra susen för 99 procent av människorna, om du vill ha en mer seriös terrängkörare från Mercedes bör du rikta din uppmärksamhet mot G-klassens SUV.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts