Mercedes GLK350 – Allt du behöver veta

Mercedes GLK350 (X204) är en kompakt lyxig SUV som tillverkades av Mercedes mellan 2006 och 2015. Under denna period har Mercedes lyckats sälja mer än 200 000 exemplar enbart i USA. Det betyder att det finns en hel del av dessa som ligger och väntar på att bli köpta.

GLK350 är den vanliga löpande GLK-modellen som använder en 6-cylindrig motor och kommer med Mercedes 4MATIC. GLK350 är också en av de mest populära GLK-modellerna ända sedan den först släpptes och många anser att det är den bästa GLK-modellen för pengarna som finns.

Designmässigt tenderar GLK att splittra åsikterna en hel del eftersom många anser att den ser alltför äldre ut. AMG-paket brukar dock liva upp den yttre designen avsevärt. Interiören är inte så speciell eftersom den använder ett Mercedes interiördesignspråk från två decennier sedan.

GLK350 är en överraskande pålitlig bil, men bara om du underhåller den på rätt sätt. Praktiskt sett är GLK mer än hygglig eftersom den erbjuder mycket huvudutrymme, benutrymme och lastutrymme. Den kan också fås för inte så mycket pengar vilket gör GLK350 värd att överväga.

Mercedes GLK350 – Drivkraften

Den första iterationen av GLK350 använder en 6-cylindrig motor på 3,5 liter med 272 hk och 258 lb-ft vridmoment. Den levereras med Mercedes 7G-Tronic automatlåda, 4MATIC AWD-system och den kan ge 28MPG kombinerat vilket var ett ganska hyggligt resultat för den tiden.

Senare införlivade Mercedes även Blue Efficiency-tekniken i GLK350 vilket innebär 306hk, 272lb-ft vridmoment. 7G-Tronic finns även i den här modellen och det gör även det Mercedes egenutvecklade 4MATIC AWD-systemet.

  2022 Mercedes GT vs Audi R8

Blue Efficiency GLK350 infördes för att få ett bättre MPG-resultat vilket innebär att BF GLK350 kan ge 34MPG vilket är mycket bättre jämfört med den tidigare generationen. Man kan lugnt säga att drivlinan som finns i GLK350 är mer än tillräcklig för GLK:s vikt och storlek.

3,5L-motorn är trimmad för linjär och sofistikerad kraftöverföring, vilket innebär att den känns som en äkta Mercedes SUV ska göra.

Mercedes GLK350 – Design och chassi

GLK350 före faceliftet ser boxig och ganska fantasilös ut för att vara en Mercedes. Många Mercedes-entusiaster anser att GLK före fasadskiftet är den minst attraktiva kompakta SUV:n från Mercedes genom tiderna, eftersom den ser överdrivet seniorvänlig och tråkig ut.

AMG-paketet är mer eller mindre en nödvändighet för både pre-facelift- och post-facelift-GLK även om faceliftet i sig är en betydande designuppgradering jämfört med pre-faceliftmodellen. Interiören i GLK ser ut och känns förstklassig och hållbar, men den använder komponenter av den äldre generationen som gör att interiören känns daterad nuförtiden.

Det är också säkert att säga att GLK är ganska spec-beroende vilket innebär att vissa versioner av GLK ser mer lovande ut än andra. Skönhet ligger i betraktarens öga, men knappast någon betraktare kommer att tycka att GLK är vacker.

Mercedes GLK350 – Tillförlitlighet och potentiella problem

Mercedes GLK350 är en Mercedes över genomsnittet när det gäller tillförlitlighet, särskilt om den underhålls på rätt sätt. Detta innebär att GLK är en av de mest tillförlitliga nyare Mercedes-modellerna. Det betyder dock inte att GLK inte kommer med sin beskärda del av problem.

  Vanliga problem med Mercedes GT 53

De vanligaste GLK350-problemen är förknippade med krockkuddar, el, upphängningsproblem och problem med motorkylning. De mest stressande problemen som GLK tenderar att drabbas av är de som är förknippade med den fruktade Takata-återkallelsen av krockkuddar, som verkligen är en stor säkerhetsrisk.

Mercedes GLK350 – Praktiskhet och värde

Numera kan du hitta en hygglig GLK350-modell mellan 15k-$30k. Detta innebär att en nyare GLK350 med färre mil på klockan kan köpas för cirka 25 000 dollar, vilket verkligen är värt det. GLK350-modeller med högre körsträcka före faceliftet kan till och med köpas för nära 10 000 dollar.

GLK350 är positionerad som en familje-SUV och det är ganska uppenbart när man tar en titt på allt tillgängligt utrymme som GLK350 erbjuder. Det finns mer än tillräckligt med plats för upp till 5 passagerare tack vare en ganska hög taklinje och mycket fotutrymme. Lastutrymmet är också mer än tillräckligt för 99 procent av personerna.

FAQ-avsnitt

Är Mercedes GLK350 säker?

Mercedes GLK350 är verkligen en säker bil eftersom Mercedes alltid har lyckats erbjuda överlägset säkra bilar. Det är sant att GLK350 inte har alla de senaste Mercedes aktiva mjukvarusäkerhetssystemen, men en del av dem finns även i de äldsta GLK-modellerna.

Det är också säkert att säga att GLK är ganska specberoende när det gäller säkerhet. Du måste också komma ihåg att vissa GLK-modeller fortfarande har problem med krockkuddar som måste åtgärdas om du vill äga en säker bil överlag.

  Är Mercedes bättre än Lexus?

Är Mercedes GLK350 en terrängbil?

Mercedes GLK350 är en SUV, men det är egentligen ingen riktig terrängbil eftersom Mercedes har utformat GLK350 för att i första hand vara en familje-SUV. De flesta som köpt GLK har aldrig tänkt sig att den ska gå i terräng och Mercedes är medveten om detta.

Det är därför Mercedes har designat GLK för att först och främst vara en vägkompatibel bil. Detta betyder inte att GLK är värdelös när det gäller terrängkörning, men att den bara kan göra milda terrängkörningar. Vissa extra utrustningspaket fanns tillgängliga för GLK för att göra den mer terrängvänlig, men sällan var det någon som valde dem.

Är Mercedes GLK350 värd det?

Mercedes GLK350 är verkligen värd det eftersom det är en relativt modern och pålitlig Mercedes SUV som inte kostar exorbitanta summor att underhålla. Den erbjuder hyfsat utrymme, hyfsad teknik och det är en SUV som nu ingår i det mest populära bilsegmentet på planeten.

Värdet på GLK350 är också ganska lättillgängligt, särskilt om du väljer versionerna efter faceliftet. På det hela taget är GLK350 verkligen värd det, men bara om du underhåller den på lämpligt sätt.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts