Mercedes C180 – Allt du behöver veta

Mercedes C180 är en långlivad modell i Mercedes Benz C-klassuppsättning. I årtionden har C180 representerat Mercedes C-Klass-linjens instegsmodell tack vare en liten 4-cylindrig motor som syftar till effektivitet, smidighet och ett litet koldioxidavtryck.

Trots detta tenderar motorn som finns i C180 att vara på den svagare sidan eftersom den inte precis passar in i en Mercedes sedan. Designmässigt skiljer sig C180 inte från högre Mercedes-modeller, bortsett från AMG-modellerna förstås. Interiört är det mer eller mindre samma sak, den enda skillnaden finns på de äldre modellerna som använder en manuell i stället för en automatisk växellåda.

C180 är inte heller den mest pålitliga Mercedes C-klassmodellen som finns, eftersom den verkar lida av en myriad av olika problem. De vanligaste är nere vid MAF-sensorn, el, styrsystemet och växellådan.

C180 tenderar att kosta lite mindre jämfört med starkare 4-cylindriga och framför allt 6-cylindriga motorer. Som sådan kommer du att kunna hitta en bättre utrustad C180 med färre mil på klockan för lika mycket pengar som en C350 med högre milantal och fler mil. Praktiken är helt densamma som för alla andra C-klassmodeller, förutom hybriden förstås.

Mercedes C180 – Drivlinan

Som vi nämnde i början är C180 inte riktigt en tungviktare när det gäller effekt eftersom den bara producerar upp till 170 hk i den allra senaste W206 C-Klass. Som sådan kommer C180 med antingen en 1,5, 1,6 eller 1,8 liters 4-cylindrig motor med en effekt som varierar från 130 hk till 170 hk beroende på modellår.

  Bästa begagnade Mercedes Hatchback

De tidiga C180-modellerna har manuell växellåda medan de senaste modellerna har antingen Mercedes egen 7G-Tronic-växellåda eller Mercedes 9G-Tronic-växellåda. C180 var alltid en bakhjulsdriven bil vilket inte gör den särskilt dynamisk eftersom det aldrig var avsikten med C-klassen i alla fall.

C180 kan ge upp till 45MPG i genomsnitt, vilket inte är så mycket bättre jämfört med C200, C220 eller till och med C350. Detta innebär att C180 inte riktigt är ett logiskt val eftersom den saknar kraft samtidigt som den inte heller är så effektiv i processen.

Dina körvanor spelar en större roll när det gäller effektivitet, mer än tillverkarens MPG-värden.

Mercedes C180 – Design och chassi

Mercedes Bent C180 ser mer eller mindre identisk ut med alla icke-AMG C-klassmodeller. W204 Mercedes C180 ser bäst ut när den är i post-facelift-utförande och utrustad med Mercedes AMG-paketet. W204 är på den äldre sidan för tillfället, men W204 efter facelift är acceptabel.

W205 C180 är nu ett av de mest populära alternativen för begagnade lyxbilar eftersom den kombinerar stort värde och relativt modern teknik. W205 är också bäst i post-facelift-utförande medan pre-facelift-modellen också är mer än tillräcklig för de flesta.

Den nuvarande W206 C180 är verkligen den mest tekniskt avancerade C180-modellen hittills samtidigt som den också är den med högst hästkrafter. C180 har alltid varit en bekväm lyxkryssare vilket innebär att du inte ska förvänta dig att den ska vara så dynamisk.

Mercedes C180 – Tillförlitlighet och vanliga problem

C180 är inte den mest tillförlitliga Mercedes C-klassmodellen om man dömer av majoriteten av tillförlitlighetskartor och undersökningar. C180 tenderar att placeras i den nedre delen av de flesta listor över kompakta sedaner, precis som BMW 3-serien och Audi A4.

  Vilka Mercedes-modeller har 360°-kameror?

Dessa har dock förändrats på senare tid och både Audi och BMW är likvärdiga. Trots detta beror de vanligaste C180-problemen på MAF-sensorerna, elektroniken, styrsystemet, växellådan eller till och med ibland på sensorerna för aktiv körning och ökade nivåer av vibrationer under körning.

Mercedes C180 – Värde och praktiska egenskaper

När det gäller värdet är det svårt att säga nej till C180 eftersom den erbjuder en mycket lyxig, önskvärd och trevlig plattform till ett rabatterat pris. Priset är kanske inte så lågt som vissa skulle vilja ha med de nyare Mercedes C180-generationerna, men de är ändå lägre jämfört med högre C-klasser.

Praktiskt sett är C180 lika bra som alla andra C-klasser där ute, förutom hybriderna eftersom de vanligtvis tenderar att offra lastutrymme för batterierna.

FAQ-avsnitt

Vilken Mercedes C180 ska jag köpa?

Du bör välja antingen W204, W205 eller den helt nya W206. Med tanke på att W206 är utom räckhåll för de flesta kunder där ute bör du rikta din uppmärksamhet mot W205. W205 är ett attraktivt förslag både före och efter faceliftet eftersom skillnaderna mellan de två inte är så massiva.

Å andra sidan är skillnaderna mellan pre-facelift- och post-facelift-versionerna av W204 mycket mer påtagliga, vilket innebär att W204 C180 efter facelift är mycket bättre än C180 före facelift.

Är Mercedes C180 långsam?

Det beror på vad du vanligtvis kör eftersom vissa anser att 150 hk är mer än tillräckligt. Uppriktigt sagt räcker 150 hk för en typisk pendlarbil eftersom ingen behöver köra fort genom en stad. C-klassen är dock inte precis en lätt bil längre vilket innebär att om du är van vid bilar med högre hästkrafter kommer du inte att gilla C180.

  2022 Mercedes C300 vs Audi A4

Bristen på kraft är mest märkbar vid omkörning och när du kör in på motorvägen. Problemet här är inte nödvändigtvis bristen på kraft så mycket som det faktum att C180 faktiskt inte är lika effektiv som vissa C-Klass-modeller i högre prisklass är på motorvägen.

Är Mercedes C180 säker?

Det beror på vilket årsmodell du väljer och hur villig du är att spendera pengar på alla säkerhetsklockor och visselpipor. Det är förståeligt att den nya W206 C-klassen är den säkraste av dem alla, särskilt när den är grundligt utrustad.

Det betyder att W204, 205 och W206 verkligen alla är säkra, men om du vill göra dem så säkra som möjligt måste du hitta sådana med alla säkerhetsalternativ inkluderade.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts