2022 Mercedes C300 vs Audi A4

Den splitternya Mercedes C300 har fått stor uppmärksamhet på sistone av många olika anledningar. Den ser mer ut som en nedbantad version av lyxjakten S-klassens toppmodell än som en lyxsedan från Mercedes på ”instegsnivå”. 2022 års C-klass erbjuder mycket och det är otroligt svårt för Audi A4 och BMW 3-serie att matcha det.

Den nuvarande generationen av Audi A4 har funnits ute ett bra tag nu eftersom den första modellen kom ut 2016 och faceliftades för två år sedan. Det betyder att vi troligen kommer att få se en helt ny A4 om några år, men kan A4 för tillfället stå sig mot den nya C-klassen?

För att vara ärlig, nej det kan den definitivt inte. Även om A4 fortfarande känns relativt ny och passande för ett premiummärke, så känns den nya C-klassen helt enkelt bättre och nyare i nästan alla aspekter. A4 är lite mer praktisk och billigare att köpa, men C-Klass är bättre på nästan allt annat.

Om du har möjlighet att uppgradera till den helt nya C-klassen bör du definitivt göra det. Om du däremot älskar att flyga under radarn med några extra dollar i fickan är A4 något för dig.

2022 Mercedes C300 – Den bästa lyxiga kompakta sedanen på planeten

2022 Mercedes C300 börjar på 42 000 dollar med en 2,0 liter fyrcylindrig motor med 4 cylindrar som gör 255 hk. Denna 2,0L-motor förstärks också av den Mercedes-märkta EQ Boost-mildhybridtekniken som tillfälligt kan öka den effekten med ytterligare cirka 20 hk eller så.

  Varför är Mercedes så dyra?

Alla C300-modeller har en smidig och sofistikerad 9-växlad växellåda som sömlöst växlar utan att du ens märker det. Hela drivlinan är smidig och bör stå sig väl om du är villig att göra allt underhåll i god tid.

Den yttre designen på C300 är mycket mer slående än A4 eftersom den ser mer premium och mer åtråvärd ut. Interiört ser C300 två generationer nyare ut än A4, men vissa materialval är faktiskt bättre i A4. C300 är mer tekniskt avancerad samtidigt som den erbjuder en mjukare körning.

Sanningen är att C300 är bättre på nästan allt annat än praktiska egenskaper och pris. Tills Audi kommer ut med en helt ny generation av A4 är C300 verkligen det överlägsna valet för de flesta.

2022 Audi A4 – känner sin ålder lite grann

Audi A4 2022 är verkligen en premiumkompakt sedan och knappast någon kan hävda att A4 inte är en bra bil. Men A4 känns helt enkelt alldeles för daterad jämfört med nya C300 som definitivt har flyttat fram gränserna för interiördesign långt förbi segmentet.

Å andra sidan börjar A4 på 39 100 dollar och den kommer också med Audis ikoniska Quattro AWD-system som standard och en 2,0 l 4-cylindrig 2,0 l 4-cylinder med 201 hk. För att få lite sammanhang kostar en C300 med 4MATIC 5 000 dollar mer till att börja med, och trots det kommer de flesta troligen att välja C300 inte mindre.

  Är det en bra idé att köpa en Mercedes?

A4 fick en liten uppfräschning för inte så länge sedan, men allt de gjorde var att ge A4 en uppsättning helt nya strålkastare och bakljus samt en större infotainmentskärm i interiören. Visserligen är detta något som Mercedes också troligen kommer att göra om några år, men för tillfället har A4:s design definitivt börjat bli lite äldre.

På vägen känns A4 förstklassig, bekväm och välisolerad, men C300 är bättre. Audi erbjuder en avancerad infotainmentskärm, men den i C300 är bättre. Det enda område där A4 lätt slår C300 är praktiska egenskaper, eftersom den erbjuder mer inredningsutrymme och mer lastutrymme.

Slutsats – Mercedes C300 är det bättre alternativet, men A4 är det mer prisvärda alternativet.

Som nämnts i den här artikeln känns C300 verkligen hela två generationer nyare än A4, men den kostar också 5 000 dollar mer med ett AWD-system. Med tanke på att C300 är så ny kommer de flesta återförsäljare inte att erbjuda några betydande rabatter på ett tag.

Å andra sidan kommer Audi-återförsäljarna sannolikt att erbjuda mer betydande rabatter eftersom A4 är så gammal. Detta innebär att du kan köpa en välutrustad A4 med AWD för samma pris som en C300 med RWD i instegsnivå.

I det här fallet är A4 det bättre valet, men om du är villig att spendera riktiga Audi- eller Mercedes-pengar slår C300 A4 i nästan alla kategorier förutom i fråga om praktiska egenskaper. Som sådan är C300 det nya riktmärket för lyxiga kompaktsedanar medan A4 erbjuder mycket för pengarna, särskilt om du får en med rabatt.

  Bästa stället att köpa en begagnad Mercedes

FAQ-avsnitt

Är Audi A4 effektivare än Mercedes C300 från 2022?

Den nya C300 har en kapacitet på 23 MPG i staden och 33 MPG på motorvägen medan A4 har en kapacitet på 26 MPG i staden och 34 MPG på motorvägen. Även om Audi verkar lite effektivare på pappret, bör båda dessa bilar i verkligheten klara sig mer eller mindre lika bra.

Det beror mer på dina körvanor och hur försiktig du är med gaspedalen, eftersom båda dessa bilar är lika effektiva.

Är Audi A4 säkrare än Mercedes C300 2022?

Både A4 och C300 är lika säkra eftersom de båda har ett överlägset 5-stjärnigt säkerhetsbetyg. C300 erbjuder dock mer avancerade mjukvarusäkerhetsfunktioner, men de kostar också mer pengar i jämförelse.

I verkligheten borde båda dessa bilar hålla dig säker i de flesta situationer, men se till att alltid hålla ögonen på din omgivning, oavsett hur säker din bil är.

Är Audi A4 en bättre familjebil än Mercedes C300 från 2022?

Audi A4 är potentiellt en bättre familjebil än 2022 C300 eftersom den kostar mindre pengar, inte är lika flashig och är lite mer praktisk. A4 får poäng för både ett större bagageutrymme och rymligare baksäten, men C300 är bekvämare och bättre isolerad.

På det hela taget är båda dessa lika familjevänliga, vilket innebär att du inte gör något misstag om du väljer någon av dem.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts