Hur öppnar man en Tesla med ett dött batteri?

Precis som de flesta elbilar drivs även Tesla av huvudbatteriet och ett 12V-blybatteri. Men om 12V-batteriet dör helt och hållet blir din Tesla inaktiverad, vilket innebär att saker som dörrar, fönster och strålkastare inte fungerar. Så hur kan du öppna en Tesla med ett dött batteri?

Om din Tesla-dörr är stängd och du har ett dött batteri kan du öppna dörren genom att ladda 12V-batteriet via bagageutrymmet. 12V-batteriet är det batteri som driver dörrar och andra hjälpsystem på Tesla. Det är också samma batteri som tänder strålkastarna när huvudbatteriet på 400 V går sönder.

Hur öppnar man en Tesla med ett dött batteri?

Om du av en slump har en

 1. Skaffa en extern 12V startmotor
 2. Leta upp locket för bogseröglan på den främre stötfångaren på förarsidan. Dragögonskyddet är vanligtvis en stor cirkel. Pop ut den genom att trycka på den översta högra delen av locket tills den trycks inåt och dra sedan locket i din riktning.
 3. Därefter kommer du att märka att två kablar är anslutna till det där locket eller så kommer de att vara inne i ett hål och du måste dra ut dem långsamt.
 4. Anslut 12V-startstartarens kablar till bilens kablar. Börja med att ansluta starthjälpens röda positiva kabel till din Teslas röda positiva kabel. Därefter ansluter du 12V-startstartarens svarta minuskabel till bilens svarta minuskabel.
 5. Använd ström med hjälp av din externa startmotor för att öppna kofferten.
 6. När du har öppnat bagageluckan kopplar du bort kablarna. Börja med den svarta och sedan den röda.
 7. Fäst kablarna tillbaka till dragkåpan och sätt tillbaka dragkåpan genom att placera kablarna i öppningen och rikta in kåpan på plats, börja med det nedre vänstra hörnet först och tryck sedan in den på plats.
 8. Ta sedan bort den stora svarta plastpanelen som rymmer 12V-blybatteriet. I de flesta fall är den placerad ovanför frunkfacket. Dessutom behövs inga verktyg för att öppna höljet.
 9. Efter att ha öppnat bagageutrymmet ser du den svarta kabinintagspanelen, som vanligtvis är placerad på bilens förarsida. Denna panel kan också tas bort genom att dra clipsen uppåt.
 10. Därefter kan du ansluta den röda positiva kabeln från starthjälpen till den röda positiva polen på 12 V-batteriet. Dessutom fäster du den svarta minuskabeln från starthjälpen till den svarta minuspolen på batteriet.
 11. Slå på strömmen från den externa starthjälpen.
 12. Ge bilbatteriet cirka 10 minuter. Efter en kort stund kommer bilen att starta upp sina datorer. Dessutom kommer du att se att pekskärmen slås på.
 13. Efter att du har strömförsörjt bilen ska du koppla bort kablarna. Normalt ska du börja med att koppla bort den svarta kabeln och senare den röda kabeln.
 14. Återställ de svarta panelerna som du tog bort tidigare genom att knäppa tillbaka dem på plats. Se till att panelerna är rätt riktade innan du trycker in dem på plats. Hantera dem med försiktighet eftersom de är mycket ömtåliga.
 15. Vid detta tillfälle kan du öppna dörren även om huvuddragningens 400V-batteri inte har ström. Strömmen i 12V-batteriet är tillräcklig för att du ska kunna öppna dörren och andra hjälpsystem.
 16. Kör slutligen till en laddningsstation för att ladda bilen och du bör inte stänga av bilen. Om du gör det kan du fastna i bilen om du inte har laddat den fullt ut.
  N/B: Eftersom Tesla uppdaterar dig när ditt 12 V-batteri är på väg att ta slut är det viktigt att ladda det i tid för att undvika att batteriet dör. Att ladda batteriet i tid förlänger dessutom batteriets livslängd.
  Tesla VS Toyota - Vilken är bäst?

FAQ

Hur kan jag flytta en Tesla med ett dött batteri från vägen?

Om ditt Tesla-batteri dör mitt på vägen behöver du inte vänta tills bärgningsbilen kommer för att du ska kunna skjuta den åt sidan. Så länge 12V-batteriet har en viss laddning kan du använda det för att sätta bilen i neutralläge. Trots detta bör du skjuta bilen långsamt och på korta sträckor.

Observera att 12V-batteriet och 400V-batterier fungerar olika. 400V-batteriet är till för att driva motorn, medan 12v-batteriet används för att driva hjälpfunktioner på bilen. Så om batteriet tar slut i bilen kommer 12V-batteriet att hålla pekskärmen på, där du kan använda den för att sätta bilen i neutralläge.

Vad händer när en Tesla dör i ett avlägset område?

Om ditt Tesla-batteri dör i ett avlägset område bör du börja med att leta efter en annan bil som kan hjälpa dig att starta bilen. Se till att bilen är en förbränningsmotor eftersom elbilar kan skada sin motor om du startar andra bilar med hjälp av starthjälp.

Men om det inte finns några bilar i närheten men du har en litiumjonstartare kan du ändå starta din bil med starthjälp. Se bara till att ansluta starthjälpskablarna till terminalerna på 12 V-batteriet efter behov. Besök därefter en laddningsstation för att ladda batteriet fullt ut.

Är Tesla bra för långkörning?

Det beror på sträckan. Vissa sträckor är bra för långdistanskörning medan andra inte är det. Så om din rutt har flera superchargerstationer eller toaletter där du kan få tillgång till laddning är det inga problem. Om du däremot vill resa långt på en rutt med få laddningsstationer blir det en utmaning.

  Är en Tesla bättre än en Lamborghini?

Slutsats

Om din Tesla har ett dött batteri men du vill öppna dörren behöver du en startmotor för att göra det. Först och främst måste du öppna bagageutrymmet innan du kopplar ihop 12V-batteriet med starthjälpen. När du har satt igång 12V-batteriet kan du nu öppna dörren.

Tesla levereras med två batterier: 400V- och 12V-batterier, 400V-batteriet är till för att driva motorn, medan 12V-batteriet är till för att driva hjälpsystemen, t.ex. dörrarna. När du har öppnat dörrarna ska du se till att låta fönstren vara delvis öppna tills du har laddat batteriet helt och hållet.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts