Kan man köra Mercedes utan extra batteri?

Mercedes-Benz är populär för sin högteknologiska konstruktion och avancerade teknik. Mercedes-modeller har till exempel två batterier: huvudbatteriet och extrabatteriet. Men kan du köra Mercedes utan extrabatteri?

Ja och nej. Ja, du kan köra en Mercedes-Benz utan extrabatteri eftersom den har två batterier. Det första batteriet hjälper till att driva bilen, medan det andra batteriet driver tillbehören. Det är dock inte bra att köra en bil utan extrabatteri eftersom du inte vet hur den kommer att reagera.

Om du startar bilen utan extrabatteri eller om batteriet är defekt kommer du att se ett blinkande felmeddelande från omborddatorn med texten ”fel på extrabatteriet” eller ett varningsmeddelande ”stanna fordonet växla till P låt motorn vara igång”. Felkoden försvinner först när du installerar ett extrabatteri eller byter ut det trasiga batteriet.

Var är extrabatteriet placerat i en Mercedes?

Beroende på Mercedes märke och modell finns extrabatteriet på olika ställen. De viktigaste områdena är dock under passagerarsätet, i bagageutrymmet, i motorrummet bredvid passagerarsidan och bakom förarsätet.

I E-Klass W211 är extrabatteriet baserat i motorrummet på passagerarsidan. I SK- och SL-modellerna är extrabatteriet placerat bakom förarsätet, medan batteriet i ML-, R- och GL-modellerna är placerat under passagerarsätet.

Vad är syftet med ett extrabatteri?

Ett extrabatteri har flera uppgifter. I vissa fordonssystem kan det användas som en säkerhetsreserv för att stödja huvudbatteriet när det behövs. De flesta extrabatterier levererar dock hela tiden spänning till särskilda tillbehör.

Hjälmbatteriet på Mercedes-Benz-modellerna används för att driva viss elektronik. Så om hjälpbatteriet saknas i din bil kan du fortfarande köra den, men vissa tillbehör fungerar inte. Dessutom varierar hjälpbatteriets funktion från en Mercedes-modell till en annan.

  Är Mercedes en lyxbil i Tyskland?

I vissa modeller är extrabatteriet avsett att driva växelväljaren när bilen dör. Medan det i andra modeller kan detta batteri driva ytterligare tillbehör, till exempel sätesvärme, sensorer, stopp/startfunktioner, radio, COMAND, olika radarsystem och mycket mer.

Vilka Mercedes-modeller har ett extrabatteri?

Det finns flera Mercedes-Benz-modeller som inte bara har ett extrabatteri, utan som också vanligtvis drabbas av fel på extrabatteriet. Några av dessa modeller är t.ex:

  • Mercedes-Benz A-klass (W176, W177, CLA W117, CLS W218, C257).
  • Mercedes-Benz B-klass (W246, W247)
  • Mercedes-Benz C-Klass (W204, W205, S204, 205, 205, 205)
  • Mercedes-Benz E-klass (W211, S211, W212, A207, S212, GL X166, C207, ML W166, W213, C238, S213)
  • Mercedes-Benz Sprinters (W906 Vito, W639, W447)
  • Mercedes-Benz GLC-klass (X253, C253)
  • Mercedes-Benz G-klass (W463, G500, G55, G63 AMG)
    Observera att alla dessa Mercedes-modeller har ett minihjälpsbatteri som är placerat under huvens reservdäcksfack eller under instrumentbrädan, beroende på bilmodell. Kontrollera därför först dessa områden innan du kan bekräfta om du har ett extrabatteri eller ett sekundärbatteri.

FAQ

Kan jag köra min bil med ett trasigt extrabatteri?

Naturligtvis kan du köra din Mercedes även med ett trasigt eller felaktigt extrabatteri. Detta beror på att Mercedes har två batterier och att det batteri som används för att driva bilen är huvudbatteriet. Så även om du inte kommer att kunna använda funktioner som start/stopp kan du fortfarande köra din bil.

Är det möjligt att ladda ett extrabatteri?

Ja, det är möjligt. Mercedes-Benz extrabatteri är ett batteri på 12 V 1,2 Ah. Därför laddar generatorn detta batteri när motorn är igång. Om spänningen i hjälpbatteriet ändå sjunker för mycket kommer generatorn att sluta ladda det och du kommer att se en varningsskylt för hjälpbatteriet på instrumentbrädan.

  Toyota VS Mercedes pålitlighet

Även om varningsskylten visas kan du fortfarande ladda batteriet om det fortfarande är bra. Den enda utmaningen är att du måste ta bort batteriet och ladda det med en smart laddare och sätta tillbaka det när det är fullt.

Om extrabatteriet är bra men inte kan laddas kan det dessutom vara ett tecken på att huvudbatteriet inte är fullt än. För att kunna ladda extrabatteriet måste huvudbatteriet vara fulladdat innan strömmen levereras till extrabatteriet. Om huvudbatteriet har en lägre spänning än vanligt kommer alltså inte hjälpbatteriet att laddas.

Hur länge räcker Mercedes extrabatteri?

Ett extrabatteri kan hålla länge om det underhålls på rätt sätt. Om du tar väl hand om detta batteri kan du räkna med att det är någonstans mellan 18 månader upp till 3 års livslängd från ett 12-volts extrabatteri. Det kan till och med hålla längre beroende på hur ofta du använder det.

Vad är skillnaden mellan ett sekundärt batteri och ett extrabatteri?

Folk brukar förväxla dessa batterier med en och samma sak. Ändå är det två olika typer av batterier. Normalt används ett sekundärbatteri för att driva flera elektroniska föremål, medan ett extrabatteri vanligtvis används som reservbatteri för att driva den elektroniska växelspaken om huvudbatteriet dör.

Så innan du antar att din Mercedes-Benz har ett extrabatteri, kontrollera och bekräfta om den har ett sekundär- eller extrabatteri. Dessa varierar vanligtvis från en Mercedes-modell till en annan. Dessutom vill du inte installera fel batteri i din bil.

  Har alla Mercedes soltak?

Hur mycket kostar ett extrabatteri?

Den genomsnittliga kostnaden för ett Mercedes extrabatteri ligger på mellan 200 och 300 dollar. Och om batteriet byts hos en Mercedes-återförsäljare varierar arbetskostnaden mellan 50 och 100 dollar. Men om du vill spara lite pengar kan du köpa ett nytt extrabatteri och byta ut det själv.

Slutsats

Så om du fortfarande undrar om du kan köra en Mercedes-Benz utan extrabatteri – ja, det kan du. Det rekommenderas dock inte eftersom det inte är säkert. Den främsta anledningen till att du bör undvika att köra en Mercedes-Benz utan extrabatteri är att du inte vet hur den kommer att reagera.

Dessutom kan vissa funktioner som drivs av ett extrabatteri vara till hjälp för att din bil ska fungera smidigt; om dessa funktioner inte finns tillgängliga kan det alltså orsaka problem eller en obekväm körning.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts