Citroën startar inte – orsaker och hur man åtgärdar det

Citroën startar inte - orsaker och hur man löser det

Varumärket Citroën ägs av Stellantis som också äger några välrenommerade Europabaserade varumärken som Vauxhall, Peugeot, Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Chrysler, Dodge, DS, Lancia och RAM. Alla dessa märken delar olika delar med varandra och är byggda på liknande plattformar. Hur som helst kommer vi i den här artikeln att fokusera på varför en Citroën inte startar – orsaker och hur man åtgärdar det.

Den första och sannolikt vanligaste orsaken till att en Citroën inte startar beror på ett uttömt batteri. Batteriet kan dock antingen vara svagt eller korroderat för att också hindra dig från att starta bilen. Andra orsaker är problem med generatorn som inte laddar upp batteriet eller med startmotorn som inte startar bilen.

Eftersom alla nya Citroen-modeller levereras med nyckelknippor i stället för vanliga bladnycklar bör du kontrollera batteriet i nyckelknippan eftersom ett dött batteri i nyckelknippan också kan leda till att bilen vägrar att starta. Tändstiften och säkringsboxen kan också orsaka samma problem, men dessa är inte lika vanliga.

För att kröna listan ska vi också nämna problem med bränslesystemet, vilket inkluderar igensatta bränslefilter och en defekt bränslepump, som båda kan blockera bränslepassagen till motorn och därför inte låter motorn starta.

Problem med batteriet

Den första orsaken till att en Citroen inte startar är förknippad med några batterirelaterade problem. Det mest uppenbara är ett dött batteri som helt misslyckas med att leverera ström till bilen, vilket innebär att ingen av dina elektriska system fungerar. För att testa batteriet måste du ansluta det till en multimeter som ska visa 12-13 volt, vilket är vad du förväntar dig av ett friskt batteri.

  Vanliga problem med Citroën C4 Aircross

Om avläsningarna är högre eller lägre än så är det ibland fel på batteriet. Dessutom kan batteriet också vara täckt av korrosion över sina poler som måste rengöras för att batteriet ska kunna göra sitt jobb. Som sådan måste du koppla bort batteriet och rengöra terminalerna med ett särskilt batterirengöringsmedel.

Problem med nyckelkniven

Som tidigare nämnts kan du verkligen inte hitta moderna Citroen-modeller som inte är utrustade med en nyckelknippa eftersom bladnycklar har blivit något som hör till det förflutna. Dessa har vanligtvis nyckellösa start- och startfunktioner som inte kommer att kunna fungera om batteriet i nyckelknippan är slut. Bilen kommer inte att kunna känna igen att nyckeln är i närheten och det kommer därför att leda till att bilen inte vill starta.

Om du fick en bladnyckel också, försök att starta bilen manuellt för att se om den startar. Om den inte startar är det kanske inte din nyckelknippa som är problemet. Om den gör det är det definitivt nyckelknippan som är orsaken.

Problem med generatorn och startmotorn

Alternatorn är avsedd att ladda batteriet när du är på väg, vilket innebär att om generatorn är död leder det vanligtvis till ett dött batteri. Om bilen senare stannar och förlorar all elektrisk kraft beror det sannolikt på en trasig generator som måste bytas ut.

Startmotorn är placerad mellan generatorn och motorn och är avsedd att starta motorn. Om du inte hör några vevningsljud när du vrider på bilen för att starta den är det troligt att det är startmotorn som är fel och måste bytas ut.

  Vanliga problem med Citroën C3 Aircross

Problem med säkringslåda och tändstift

Din säkringslåda och dina tändstift kan också ibland orsaka att bilen inte startar, men dessa är inte alls lika vanliga som alla de orsaker som nämns ovan. Om ett tändstift bränns eller lossnar kommer det att påverka förbränningsprocessen och bilen kommer sannolikt att ha fel tändning. Om mer än ett tändstift är rostat kanske bilen inte ens startar alls.

När det gäller säkringslådan har den till uppgift att hålla bilens elsystem säkert från kortslutningar och överbelastning, vilket innebär att den tenderar att brännas om något inte är okej. För att åtgärda detta måste du byta ut den tillhörande säkringen mot en som ger samma amperevärden.

Bränslesystemproblem

För att avsluta vår lista måste vi också nämna problem med bränsletillförselsystemen, vilket innebär igensatta bränslefilter som misslyckas med att leverera bränsle till motorn eller en defekt bränslepump som inte kan pumpa bort bränsle från tanken. Du kan höra bränslepumpen när du slår på tändningen, om du inte gör det är det troligt att den är trasig.
När det gäller igensatta bränslefilter måste dessa bytas ut för att bilen ska kunna starta igen.

FAQ-avsnittet

Hur mycket kostar ett nytt Citroen-batteri?

Du kan räkna med att betala mellan 100 och 200 euro för ett nytt Citroen 12-voltsbatteri, vilket anses vara det normala i dagens bilbatteriernas tid. Om ditt batteri dör medan bilen fortfarande är under garanti är du sannolikt berättigad till ett helt nytt batteri som omfattas av garantin.

  Vanliga problem med Citroën ë-Dispatch

Gör Citroen pålitliga bilar?

Citroen är inte ett märke som är känt för att göra världens mest tillförlitliga bilar, men det är inte heller ett märke som är känt för raka motsatsen. Citroen ligger någonstans i mitten, vilket innebär att Citroen-bilar är hyfsat pålitliga om de tas om hand på rätt sätt. Visst, de är inte alls i topp, men de flesta problem är förknippade med undermåligt underhåll.

Ska jag köpa en Citroen?

De främsta skälen till varför någon skulle köpa en Citroen är förknippade med att märket erbjuder relativt prisvärda, men ändå moderna och udda stadsbilar som erbjuds med bensin-, hybrid- och eldrift. De flesta Citroen-modeller är ungdomliga och populära bland europeiska förare. De är inte lyxbilar, men de har en hel del avancerade funktioner.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts