Bilar med minst värdeminskning

Avskrivning är nog den största avskräckande faktorn för de flesta människor när det gäller nya bilar. Vissa mycket populära bilar av mycket populära märken förlorar så mycket som 10-12 % av sitt värde efter bara en kilometer efter köpet. Det är därför som marknaden för begagnade bilar har haft ett uppsving under de senaste åren, och det finns inga tecken på att den kommer att avta.

Om du inte vill ha den kraftiga värdeminskningen finns det en hyfsad mängd relativt uppnåeliga bilar som inte kommer att sjunka alltför mycket i värde. Det är värt att nämna att superdyra veteranbilar, superbilar och hyperbilar är de som du ska skaffa om du vill behålla så mycket värde som möjligt.

Detta beror främst på att dessa bilar är begränsade i produktion och att efterfrågan på sådana bilar alltid är högre än utbudet, vilket innebär att priserna på dessa bilar alltid skiftar, men oftast i positiv riktning.

Det finns vissa bilar som Tesla Model S, Range Rover Velar, Mercedes Benz G-klass och Porsche 911 som är kända för att behålla ett stort värde. Men vissa mer begränsade bilar som 911 GT3 eller ett par klassiska och superbilar uppskattas ofta över det lägsta priset.

Tesla Model S

Teslas popularitet har nått skyhöga nivåer de senaste åren och Model S är utan tvekan det bästa värdeförslaget, åtminstone för tillfället. Model S behåller cirka 63 % av bilens ursprungliga värde efter tre år, vilket förmodligen är det bästa avskrivningsresultatet för en populär sedan just nu.

Men Teslas popularitet är så snabb och brant i en bana som många tror bara är tillfällig. Så mycket som 7 år efter lanseringen av den banbrytande Model S har Tesla sålt mer än 250 000 av dessa bara under 2018.

  Vilka är nackdelarna med en hybridbil?

Range Rover Velar

Range Rovers har alltid varit populära, och många skulle hålla med om att Range Rover är den brittiska lyxpråmen i sin linda. Ända sedan RR blev lyxig har populariteten följt med varje påföljande ny RR-modell, och Velar är ingen skillnad.

Velar behåller cirka 57 % av sitt ursprungliga värde efter tre år, och själva Velar introducerades 2017. Populariteten för Velar är ganska uppenbar eftersom denna mer kompakta RR SUV erbjuder futuristisk stil, stor lyx och förbättrad tillförlitlighet och pålitlighet.

Porsche 911

Men om du vill ha värdekungen ska du satsa på 911 eftersom Porsche 911:or behåller så mycket som 75-85 % av värdet efter bara 3 års ägande. Vissa 911-modeller som GT3 Touring, 911R, 911 Speedsters, 911 Sports Classics eller speciella Heritage Editioner kan till och med värderas efter tre år.

Det finns inget bättre värdeerbjudande för sportbilar än 911. Om man kombinerar värdet med en stark tillförlitlighet och pålitlighet kan man hävda att 911 potentiellt är den bästa bil man kan köpa för pengar just nu, och jag skulle nog hålla med.

Mercedes Benz G-klass

G-bilen, en bil som är lika älskad av fotbollsmammor som av fotbollsspelare, är lika imponerande i terräng som på väg, och den har ett arv som knappast någon annan SUV någonsin kan matcha. Allt detta innebär att G-Wagon behåller så mycket som 70 % av sitt ursprungliga värde efter tre år i produktion.

Det är helt galet att en Mercedes G-klass från 1990/2000-talet ibland kostar 3-4 gånger mer än en Mercedes Benz S-klass från 1990/2000-talet i liknande skick. G-vagnar kommer sannolikt aldrig att gå ur tiden eftersom G-vagnens design verkligen är tidlös.

  Varför är hybridbilar dåliga?

Dacia Duster

Dacia Duster är förmodligen inte den bil du har förväntat dig att se på den här listan, men marknaden för prisvärda bilar borde också vara väl representerad, och den mäktiga SUV:n Dacia Duster behåller cirka 54 % av sitt ursprungliga värde efter tre år.

Med tanke på hur prisvärd Duster är som ny är det förmodligen den minsta summan pengar man kan förlora på en vardagsbil till överkomligt pris för konsumenter. Utöver detta finns det inget intressant att säga om Duster.

Mini Cooper

Precis som Mercedes Benz G-Wagon är Mini Cooper också en bilikon. Och precis som Range Rover är Mini också en typisk brittisk bil. Om du kombinerar dessa fantastiska attribut är värdebevarandet av Mini mycket lättare att förstå.

En hatchback har aldrig varit den typ av bil som behåller något som helst värde efter några år, men Mini Cooper hatchback behåller så mycket som 53 % av sitt ursprungliga värde efter tre år, vilket gör Mini till en av, om inte den hatchback med lägst värdeminskning som för närvarande finns till salu.

FAQ-avsnitt

Vilka bilar värderas?

Det är svårt att förutsäga vilka bilar som kommer att öka i värde, men för vissa är värdebanan enkelriktad. Modeller som Porsche Carrera GT förväntas fördubblas under de kommande decennierna, så om du har omkring en miljon dollar liggande bör du köpa en sådan medan du kan.

Begränsad upplaga, historiskt viktig, dyr, kraftfull, eftertraktad, ännu inte helt erkänd… Det här är egenskaperna hos en potentiell kassako, och om du hittar en bil som passar in, inspekterar du noggrant marknaden, och om det verkar rätt kan du till och med tjäna lite pengar.

  Är hybrider bra för långdistansbilar?

Kan man tjäna pengar på att investera i bilar?

Bilinvesteringar är ganska populära nuförtiden, men dessa kräver stora summor pengar till att börja med. Som tidigare nämnts kommer Carrera GT med all säkerhet att öka i värde, men att köpa en sådan just nu är omöjligt för 99 procent av befolkningen.

Bilar som Ferrari Big Five (288 GTO, F40, F50, Enzo, La Ferrari), Lamborghini Miura, Porsche 911R, McLaren 675lt… Det här är de modeller som sannolikt kommer att vara värda några gånger sitt ursprungliga pris en dag, men alla dessa kostar redan alldeles för mycket.

Hur kan jag behålla en bils värde?

Marknaden är en oförutsägbar summa av orsaker och effekter och det är verkligen svårt att förutsäga hur bra en modell kommer att sälja eller behålla sitt värde. Men det finns sätt man kan behålla så mycket värde som möjligt från varje bil. Kilometerstandarden är särskilt viktig och det gäller även utrustningen och det allmänna underhållet.

Alla reparationer och haverier bör hållas till ett minimum, och det allmänna skicket en bil befinner sig i fungerar också till förmån eller till nackdel för bilens värde. Försök att hålla din bil i bästa möjliga skick, satsa på säkra interiör- och exteriöralternativ och färgkombinationer och du bör behålla maximalt.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts