Är Mercedes GLC300 en bra bil?

Mercedes GLC300

Mercedes Benz GLC300 är den mest populära GLC-modellen, medan GLC i sig självt också är en av de mest populära bilmodellerna i hela Mercedes-katalogen. Men är Mercedes GLC300 en bra bil? Levererar den tillräckligt mycket för att betraktas som kronjuvelen i Mercedes nuvarande SUV-utbud?

Verkligheten är att GLC300 är en bra bil, men den brister jämfört med konkurrenterna på grund av att den här generationen av GLC har förblivit i stort sett oförändrad i merparten av 7-8 år nej. GLC300 kommer med en 2,0 l fyrcylindrig motor i linje i både pre-facelift- och post-facelift-versionen.

Designen på GLC300 är snygg, särskilt för post-facelift-modellen som fortfarande ser konkurrenskraftig ut idag. Det är också värt att nämna att GLC efter facelift även finns i coupéform. Interiört börjar GLC:n visa sin ålder ännu mer. Post-facelift-modellen klarar det bättre tack vare ett komplett widescreen-instrumentkluster.

När det gäller tillförlitlighet är GLC300 hyfsad, men den lider av problem som är värda att fördjupa sig i. GLC300 är också en praktisk bil och den representerar ett hyfsat värde, men bara om du köper den begagnad. Att köpa en GLC300 från ny är inte så smart eftersom nästa generations GLC300 är precis runt hörnet.

Mercedes Benz GLC300 – Drivlinan

Mercedes GLC300 med pre-facelift kommer med en 2,0 l fyrcylindrig turbomotor i linje med 245 hk och 272 lb-ft vridmoment. Post-facelift GLC300 använder samma motor, men effekten har nu ökat till 258 hk, men vridmomentet är helt oförändrat.

Mercedes GLC300 levereras vanligtvis med ett Mercedes 4MATIC AWD-system som erbjuder ökade nivåer av dragkraft i alla väderförhållanden. Med tanke på att GLC är en SUV är ett 4MATIC-system ett måste. Både GLC300-modellerna före och efter facelift kommer med en 9-växlad automatisk växellåda som är både smidig och sömlös.

  Vilken är den bästa Mercedes med fyrhjulsdrift?

När det gäller effektivitet kan pre-facelift GLC300 leverera upp till 35MPG max, medan post-facelift GLC300 kan göra detsamma. Det är värt att nämna att de flesta som kör GLC300 dagligen vanligtvis uppnår ungefär 25MPG.

Mercedes GLC300 – Design och chassi

GLC300 introducerades först 2015 som en efterföljare till den konstiga GLK. I samma ögonblick som GLC landade blev den en succé nästan omedelbart. GLC:n före faceliftet börjar visa sin ålder både på utsidan och insidan medan GLC:n efter faceliftet ser betydligt modernare ut i jämförelse. Dessutom kommer GLC efter faceliftet i coupéform, vilket gör att bilen ser ut och känns ännu mer premium.

GLC:s chassi- och fjädringsinställning är mestadels skräddarsydd för komfort och användarvänlighet. Det finns gott om fjädringsrörelser för att klara av allt som en stadsmiljö kan kasta på dig, men GLC är helt enkelt inte en terräng-SUV. Visst, den kommer med ett AWD-system, men Mercedes har aldrig tänkt att GLC-ägarna ska gå i terräng.

Mercedes GLC300 – Tillförlitlighet och vanliga problem

GLC300 är inte den mest pålitliga Mercedes-modellen genom tiderna, men den är inte heller den mest opålitliga Mercedes genom tiderna. Den ligger någonstans i mitten vilket innebär att rätt underhåll är viktigt om du vill att GLC300 ska hålla så länge som möjligt. Underhållet ligger i linje med sina konkurrenter vilket innebär att Audi Q5 och BMW X3 kostar mer eller mindre lika mycket att underhålla.

  Vanliga problem med Mercedes E450

De vanligaste problemen med GLC300 är förknippade med växellådan, bromsarna, styrsystemet och motorrelaterade problem. Vissa av dessa kan kosta uppåt 10 000 dollar att åtgärda, till exempel motorstopp. De är dock inte så vanliga och är vanligtvis förknippade med bristfälligt underhåll.

Mercedes GLC300 – Praktiskhet och värde

Mercedes GLC300 är på den mindre sidan, men den klarar ändå av att rymma upp till fem passagerare med relativ lätthet. Detta innebär att GLC300 är tillräckligt praktisk för att vara en familjebil, men den är inte utformad för att chauffera folk runt. Bagageutrymmet är stort, sikten är god och det är extremt enkelt att kliva ur/och komma in i bilen.

Värdemässigt är GLC300 ganska svår att sälja just nu eftersom nästa generations GLC står runt hörnet. Om du vill köpa en ny GLC bör du vänta tills nästa GLC kommer ut. Om du vill köpa begagnat bör du också vänta innan de nya kommer ut och priserna börjar sjunka.

FAQ-avsnittet

När kommer den nya Mercedes GLC ut?

Den nya Mercedes GLC300 kommer att avslöjas i juni 2022, och olika källor uppger att den ska nå marknaden i slutet av september 2022. Det är alldeles förnuftigt att vänta på den nya GLC eftersom den kommer att baseras på den nya C-klassen som ser ut som en miljon dollar från insidan.

Den dåliga nyheten är att de nya GLC AMG-modellerna inte kommer att få vare sig 6-cylindriga eller 8-cylindriga motorer till förmån för den redan existerande A45 AMG 2.0L 4-cylindriga turbomotorn med 4 cylindrar. Detta är precis samma historia som med den nya C 63 AMG.

  Varför är Mercedes så tunga?

Är Mercedes GLC en säker bil?

Mercedes Benz GLC är en enormt säker bil eftersom den får ett strålande femstjärnigt krockbetyg i alla välrenommerade organisationer. Det är helt logiskt att en Mercedes från 2000-talet är säker eftersom alla nyare Mercedes-modeller är det.

GLC kan fås med all modern säkerhetsutrustning som adaptiv farthållare, 360-kameror, trafikassistans, automatisk bromsning, parkeringssensorer, system för att undvika kollisioner, fotgängardetektering och så vidare.

Är Mercedes GLC bättre än Audi Q5 eller BMW X3?

Mercedes GLC är på den äldre sidan för tillfället, men Q5 är väldigt likadan eftersom dessa två kom ut samtidigt. Uppdateringen av Q5 var dock mycket mer omfattande vilket gjorde att bilen såg och kändes nyare jämfört med GLC, särskilt på insidan.

BMW X3 fick också en liten ansiktslyftning i år vilket gör att den kan hålla jämna steg med både Q5 och GLC, men den är inte den mest spännande kompakta SUV:n som finns.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts