Är Mercedes bättre än Lexus?

Är Mercedes bättre än Lexus?

Oavsett om du väljer en Lexus eller en Mercedes kommer du inte att bli besviken. Båda märkena erbjuder exceptionellt välgjorda bilar, som allmänt anses vara toppklassiga inom många olika segment. När vi gräver lite djupare i de finare detaljerna börjar dock saker och ting förändras och den tydliga vinnaren avslöjas.

Varumärkesbild

Både Mercedes och Lexus betraktas allmänt som lyxmärken. Men det finns en stor skillnad i hur båda dessa märken uppfattas när det gäller specifika marknader.
I Europa dominerar tyska tillverkare som Mercedes, BMW och Audi marknaden. Och det finns inga tecken på att Lexus skulle kunna konkurrera inom en avlägsen framtid. Detta beror delvis på att de tyska tillverkarna faktiskt aldrig misslyckas med att leverera. De har konsekvent erbjudit överdådiga lyxfordon för den europeiska marknaden.
I USA däremot har de inhemska bilmärkena inte varit lika konsekventa. Varumärken som Lincoln och Cadillac förlorade mycket prestige på 70-talet, och är först nu på väg att sakta återfå fotfäste som lyxmärken.
Detta kan vara anledningen till att Lexus kom till stånd från början. Lexus skapades som en lyxavdelning inom Toyota, främst för att konkurrera på den amerikanska marknaden.
Både Lexus och Mercedes varumärken utstrålar förfining och lyx, men det finns en klar fördel på den tyska sidan. Mercedes har en lång historia av att vara en av de mest dominerande biltillverkarna på planeten. Medan Lexus, även om det är lyxigt och i nivå med Mercedes när det gäller kvalitet, helt enkelt inte kan matcha den attraktionskraft som Mercedes-namnet erbjuder.

Tillförlitlighet

Mercedes och Lexus anses båda allmänt vara välbyggda bilar, men det finns anmärkningsvärda skillnader på tillförlitlighetsavdelningen som är värda att fundera över.
Mercedes grundades 1926 och har sedan dess bedömts som en av bilindustrins största innovatörer. De uppfann till och med själva bilen 1886. Allt eftersom tiden gick fortsatte Mercedes att förnya sig, vilket resulterade i att dagens Mercedesbilar är de mest funktionsfyllda bilarna på marknaden.
Men att lägga till fler delar, varav vissa tillverkas av tredjepartsutvecklare, har lett till att Mercedes endast har ett genomsnittligt tillförlitlighetsbetyg. Vissa säger att det beror på den mycket komplexa arkitektur som en Mercedes bygger på, medan andra tror att det mest beror på problem med kvalitetskontrollen.
Lexus som varumärke grundades 1989 och är mest känt som Toyotas lyxavdelning. Även om det kan verka som en nackdel tenderar tillförlitlighetsresultaten att visa motsatsen. Lexus-bilar har genomgående betraktats som de mest tillförlitliga lyxbilarna på planeten.
Lexusbilar är otroligt pålitliga. Toyota, deras moderbolag, är också mycket känt för att tillverka motorer med lång livslängd, så detta gäller även för Lexus. Medan Mercedes endast har ett genomsnittligt tillförlitlighetsbetyg visar Lexus att komplexa bilar inte i sig är mer opålitliga, och Lexus tar en klar seger på tillförlitlighetsavdelningen.

  Vilken Mercedes har de bästa och mest bekväma sätena?

Teknik

Teknik och säkerhet är båda framträdande anledningar till varför man skulle spendera det där lilla extra för en Mercedes eller Lexus. Det finns dock en stor skillnad mellan de två. Även om båda märkena är högteknologiskt certifierade är Mercedes nyaste erbjudanden garanterat imponerande när det gäller teknik.
Till exempel är MBUX-systemet som erbjuds i Mercedes som ett internt infotainmentsystem helt möjligtvis det bästa infotainmentsystemet på marknaden. Systemet kan styras på många olika sätt, t.ex. genom pekskärmsinmatning, röststyrning, rattstyrning och geststyrning.
Lexus infotainmentsystem är inte uppdaterat och sättet att styra det är ganska besvärligt eller rent av irriterande. Lexus skärmar är mycket mindre skarpa, mycket mindre i storlek och erbjuder mycket mindre funktionalitet.

Säkerhet

När det gäller säkerhet anses båda märkena erbjuda tillräckliga eller till och med bra säkerhetsbetyg. Mercedes ligger dock i topp och är det fjärde säkraste bilmärket 2020 enligt IIHS (Insurance Institute for Highway Safety). Lexus kom inte in på topp 15 för 2020, men anses också allmänt vara ett säkert märke.

Prestanda

När det gäller prestanda erbjuder Mercedes också ett större utbud från sitt undermärke AMG. Men Lexus är också känt för sina fantastiska prestandabilar, särskilt Lexus LFA, som allmänt anses vara en av de mest spännande bilarna i modern tid.
Mercedes erbjuder för närvarande mer än 20 högpresterande AMG-modeller, allt från en liten hatchback upp till exotiska AMG GT-modeller. Å andra sidan erbjuder Lexus endast tre fristående prestandabilar.
Även om själva antalet prestandabilar i deras sortiment gör Mercedes till ett bättre prestandamärke totalt sett, är det en stor skillnad i marknadsandelar för dessa två märken när det gäller prestandabilar. Antalet prestandabilar som finns tillgängliga bekräftar bara detta faktum ytterligare.

  Kan man använda vanlig servostyrningsvätska i en Mercedes?

FAQs: Lexus vs. Mercedes

Är en Lexus dyrare än en Mercedes?

Medan det genomsnittliga marknadspriset för en Lexus ligger runt 35 500 dollar är det genomsnittliga marknadspriset för en Mercedes lite lägre, 33 700 dollar. Detta beror främst på att Mercedes erbjuder ett större utbud av mindre mer prisvärda bilar.
När man räknar in ägandekostnaderna under fem år verkar Lexus vara ett bättre fynd.
När det gäller försäkringskostnader ligger Lexus på cirka 1 300 dollar per år, vilket inte är billigt. Mercedes årliga försäkringskostnader ligger dock närmare 2 000 dollar. Detta kan bero på att Mercedes är ett mindre pålitligt märke överlag.
Dessa siffror berättar dock bara halva historien. Många olika faktorer avgör försäkringskostnaderna, som oftast är förknippade med orsaker som är specifikt knutna till ägaren eller modellen i fråga.

Är Lexus en bekvämare bil än en Mercedes?

Både Mercedes och Lexus är extremt bekväma. Du kommer inte att göra något misstag genom att välja någon av de två. Mercedes har dock en liten fördel även här.
Detta kan bero på att Mercedes fortsätter att förnya sig mer än många andra märken på planeten. Vissa modeller som S-klassen är kända som riktmärket när det gäller lyxsedaner. Mercedes bilar byggs främst för den tyska marknaden som autobahncruiser, och det är där de utmärker sig.
Lexus-bilar erbjuder överdådiga interiörer och riktigt bekväma säten, men de erbjuder inte samma nivå av komfort som en Mercedes gör. Lexus delar vissa delar med sitt moderbolag Toyota. Det kan fungera bra när det gäller tillförlitlighet, men när det gäller komfort når det inte upp till Mercedes nivå.

  Vilka Mercedes har skottsäkra fönster?

Erbjuder Mercedes ett större utbud av bilar än Lexus?

Mercedes erbjuder för närvarande dussintals olika modeller för alla tänkbara användningsområden. Utbudet börjar med den lilla A-klassens hatchback, följt av en mindre sedan som C-klassen, en mellanstor sedan som E-klassen eller den fullstora sedanen, S-klassen. Mercedes erbjuder för närvarande nio olika SUV:er, ett blygsamt hybridprogram och en helt eldriven bil, EQC.
Lexus, å andra sidan, erbjuder cirka 10 till 15 olika modeller, mestadels sedans och crossover-SUV:er.
Medan Mercedes har ett beundransvärt hybridutbud är Lexus hybridbilar några av de mest effektiva hybridbilarna på planeten, eftersom Lexus har fulländat hybridsegmentet. När det gäller elbilar erbjuder Lexus UX300e.
Under 2019 sålde Mercedes 2,34 miljoner bilar och Lexus sålde mindre än 750 000 bilar. Även om skillnaden i antalet sålda bilar 2019 verkar antyda att Mercedes trumfar Lexus på alla tänkbara sätt, är det inte riktigt så. Lexus är ett mer blygsamt bilföretag, men erbjuder fortfarande fantastiska bilar som är i nivå med den tyska jätten i nästan alla aspekter.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts