Vilka Mercedes har skottsäkra fönster?

Vilka Mercedes har skottsäkra fönster?

Sedan 1928 har Mercedes fabriksanpassat många modeller, till exempel den legendariska Pullman 600 och många av de följande S-klasserna, för att erbjuda olika skyddselement i syfte att ge maximal säkerhet för passagerarna.

Modeller som dessa och många andra har uppgraderats med tjocka lager av skottsäkert glas, förstärkta paneler på dörrens undersida och många andra säkerhetsdetaljer. Funktioner som dessa kan motstå större kaliber och i vissa fall till och med sprängämnen.

Den första modellen som erbjöd ett sådant skydd direkt från fabriken var Nurburg 460-modellen, och Mercedes har bara fortsatt att förbättra sina säkerhetsfunktioner sedan dess. Det är den främsta anledningen till att många av världens aristokrati har rullat i ett av dessa fordon i årtionden.

Mercedes Benz 770 (w07)

Mercedes Benz 770, kallad Großer Mercedes (Grand Mercedes), var en fullstor lyxbil från Mercedes som byggdes för att erbjuda den högsta nivån av komfort och lyx på 1930- och 40-talen. Denna modell var så attraktiv att många av Tredje rikets högsta tjänstemän, inklusive Hitler, använde dem som dagliga fordon.

770 var otroligt populär bland aristokratin, och på grund av detta började Mercedes även erbjuda 770 som en skottsäker version. Förutom de högsta tjänstemännen i Tredje riket användes 770:or även av påven Pius XI och den japanska kejsaren Hirohito.

Dessa fordon erbjöd omfattande skyddsmaterial som 40 mm stålpansarplåt i hela metallverket som omger hyttutrymmet. 770 hade också skottsäkert glas som var så tjockt som 1,6 tum. Den här versionen av 770 väger nästan 4,2 ton, och hjulen och däcken kunde också stå emot flera olika typer av attacker.

  Bästa luftfräschare för Mercedes

Typ 600/600 Pullman

Den förmodligen mest kända Mercedes som byggdes för världsledarna var Pullman 600. Pullman introducerades 1963 och steg genast till toppen av den tidens lyxbilslistor. Pullman hade hela 250 hästkrafter från sin hyfsat pålitliga V8-motor. Designen och funktionerna bidrog också till att Pullman fick ikonisk status.

Efter ett tag begärde den tyska regeringen en bepansrad version av 600:an, och Mercedes var redo att helt återuppfinna den ”skottsäkra” bilen. Pullman använde mestadels stållegering för att skydda de viktigaste ytorna och keramik för andra. Mercedes samarbetade också med olika glastillverkare, eftersom Pullman behövde böjda skottsäkra glas.

Den bepansrade Pullman 600 var den första helt skottsäkra modellen som Mercedes tillverkade efter andra världskriget, och bilen användes under drottning Elizabeth II:s besök. Den bil som användes av drottningen hade ett högre specialtak så att drottningen kunde behålla sin hatt på när hon var inne i bilen.

Mercedes-Benz Guard-serien

Numera erbjuder Mercedes även fabriksbilar som är utrustade med skottsäkra fönster och många andra skyddselement genom Mercedes Benz Guard-divisionen. Dagens skottsäkra versioner är oftast Maybach S650-limousiner eller den utsträckta Mercedes Pullman S650.

Den säkraste Mercedesbilen i historien är Mercedes Maybach S650. Denna version av S-klassen fick den högsta säkerhetsstandarden och belönades senare med det ballistiska certifikatet VR10. Detta certifikat är endast reserverat för de säkraste civila bilarna som pengar kan köpa.

Mercedes Pullman 650 och den ”vanliga” skottsäkra S650 fick VR9-certifikatet, vilket fortfarande var ett tecken på otroligt höga säkerhetsstandarder. Poängen med dessa fordon är att erbjuda den säkraste möjliga körupplevelsen, utan att snåla på lyxen. Förutom att vara säkra är dessa fordon vanligtvis helt utrustade med hela Mercedes Maybach-paketet.

  Vilka Mercedes har luftfjädring?

Vanliga frågor om skottsäkra bilar

Vad är nackdelarna med skottsäkra bilar?

Dessa bilar är det säkraste sättet att transportera VIP:s ”VIPest” av VIP:s, och det går inte att sätta en prislapp på säkerhet. Jo, det kan man eftersom dessa bilar kan kosta uppåt 1,5 miljoner dollar.
Förutom de skyhöga kostnaderna finns det även andra nackdelar med skottsäkra bilar, bland annat det faktum att det praktiskt taget inte finns någon andrahandsmarknad för dessa bilar.
Skottsäkra bilar är också tunga, bränslesnåla, lata att köra och ibland till och med allvarligt komprometterade när det gäller utrymme. De kan inte servas på vanliga återförsäljarserviceställen och de kan inte heller använda vanliga hjul och däck. Alla komponenter på dessa bilar måste följa högsta säkerhetsstandard, vilket innebär att de är dyra. Riktigt, riktigt, riktigt dyra.

Finns det några alternativ till Mercedes Guard-programmet?

Det finns några eftermarknadsföretag som försöker konkurrera med Mercedes när det gäller att erbjuda den säkraste körupplevelsen, men endast ett fåtal av dem kan ens komma i närheten. Vissa företag som International Armoring Corporation har sysslat med att göra skottsäkra Mercedesbilar sedan 90-talet.

Brabus är ett företag som är välkänt för omfattande modifiering av många Mercedes-modeller sedan 1944, och Brabus är den näst största tunern av Mercedes Benz, efter den interna AMG-avdelningen. Brabus erbjuder också omfattande skottsäkra möjligheter utan några kompromisser när det gäller lyx.

  Vilken är den bästa begagnade Mercedes cabriolet att köpa?

Brabus erbjuder för närvarande Brabus Invicto VR6 G-glas Mercedes. Denna SUV erbjuder VR6-nivåer av skydd, men det viktigaste försäljningsargumentet för denna G-klass är det faktum att bepansringen och skyddet är osynligt, och du kanske inte ens inser det när du ser det.

Vilken är den säkraste skottsäkra bilen i världen?

Den säkraste bilen i världen är ”The Beast”, eller Cadillac-limousinen som används av USA:s president. Cadillac har tillverkat presidentbunkern i årtionden, och den senaste verkar verkligen vara den säkraste 4-dörrars bilen som någonsin har tillverkats.

The Beast är 100 % förseglad när den är stängd, så inga skadliga kemikalier kan någonsin tränga in i bilen. Dörrarna i Beast är 8 tum tjocka och väger lika mycket som en dörr till en Boeing 757. Dörrarna har 5 lager av glas och plast och är helt säkra mot alla pansarbrytande skott.

Hela Beastens chassi är fodrat med tjocka stålplattor, och hjulen och däcken är stålförstärkta. Beast kan köra även om däcken förstörs. Bilen är också utrustad med blod för presidenten, ett par hagelgevär, tårgasfack, otroligt avancerade GPS- och kommunikationssystem.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts